Home Știri Gama Dacia 2024 – update estetic și mai multă siguranță

Gama Dacia 2024 – update estetic și mai multă siguranță

de Dan Damian
Dacia Sandero Stepway 2024

Dacia a făcut o serie de modificări tuturor modelelor din gamă o dată cu introducerea echipamentelor de siguranță obligatorii.

Acesta nu este un facelift în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un update al gamei Dacia pentru anul 2024, prilejuit de introducerea echipamentelor de siguranță din pachetul GSR2 (Global Safety Regulations 2). Acesta prevede ca anumite sisteme de siguranță să fie obligatorii pe toate modelele produse de acum înainte (indiferent de versiunea de echipare). Nu este vorba despre nici un sistem nou, ci despre unele pe care le știm de la aproape toate modelele actuale, doar că pe unele din ele Dacia le-a amânat cât s-a putut pentru a nu crește prețurile.

Dacia Sandero Stepway 2024

Gama Dacia 2024 aduce o nouă versiune de echipare a modelului Sandero. Aceasta se numește Journey și corespunde versiunii Extreme a lui Stepway. Acesta va propune, în echiparea standard : antenă tip aripioară de rechin, jante din aliaj Randia, ornamente pentru pragurile ușilor, covorașe specifice și alte echipamente: cartelă mâini libere, cameră de marșarier, suport detașabil pentru smartphone și organizator pentru portbagaj.

Modelele Logan și Sandero vor beneficia de roți Flexwheel biton Atara, în timp ce modelele Stepway și Jogger vor dispune de roți Flexwheel biton Atara Dark. În funcție de model, vor fi disponibile noile jante din aliaj Randia și Randia Dark.

Noi culori pentru caroserie: culoarea Beige Safari devine nuanța exclusivă a modelului Sandero Stepway, în spiritul outdoor al modelului. Atât culoarea Gris Schiste, rezervată până acum modelului Jogger, cât și nuanța Cedar Green, emblematică pentru versiunea Extreme, sunt de acum disponibile pe toate modelele.

Dacia Jogger 2024

Versiunea Jogger Hybrid 140 este echipat de acum cu noul display central de 7” prezentat pe noua generație Dacia Duster. De asemenea, primul model hibrid din gama Dacia primește funcție E-Save. Aceasta permite păstrarea unui nivel de încărcare aproape de 70% a bateriei de tracțiune pentru situații în care este nevoie de mai multă putere fără creșterea consumului de benzină. Acest mod este activat de către șofer și este dezactivat la fiecare nouă pornire a motorului.

Un nou autocolant: modelele Jogger și Sandero Stepway Expression dispun de un nou autocolant amplasat pe portierele față, sub oglinzile retrovizoare. Acesta include emblema Dacia Link și coordonatele GPS ale șoselei Transfăgărășan, renumită deja pe plan internațional.

La interior au fost adăugate câteva echipamente de confort: priză USB-C în partea inferioară a planșei de bord și o alta în spatele consolei centrale pentru vehiculele echipate cu opțiunea Comfort Pack. De asemenea, versiunea Essential a modelului Jogger primește aer condițional manual.

Dacia Logan 2024

Sisteme de siguranță GSR2. Aceste sisteme sunt introduse standard pe toată gama de modele, indiferent de nivelul de echipare:

  • Înregistrator de date (în caz de accident).
  • Posibilitate de instalare a dispozitivului de antidemaraj etilometric (pentru a evita conducerea sub influența alcoolului). Este vorba despre compatibilitatea mașinii cu un asemenea sistem, nu de introducerea lui efectvă.
  • Sistem de recunoaștere a panourilor de semnalizare rutieră, cu alertă pentru depășirea vitezei legale.​
  • Alertă la schimbarea benzii .
  • Asistență la menținerea benzii .
  • Sistem de supraveghere a atenției șoferului.
  • Asistență la parcarea cu spatele.
  • Senzori de lumină și de ploaie.
  • Frânare automată de urgență cu funcție de detectare a pietonilor și bicicliștilor.
  • Semnalizarea frânării de urgență.

Odată cu acestea, apare și un nou buton – My Safety – plasat în partea stângă a planșei de bord, care permite dezactivarea anumitor funcții ADAS.

În plus, toate modelele gamei dispun de acum de un cod de salvare: un cod QR sub forma unui autocolant vizibil pe parbriz și lunetă. Acesta permite consultarea fișei de salvare, produsă de Dacia, printr-o aplicație dedicată și gratuită. Echipele de salvare au astfel acces la toate informațiile necesare unei intervenții sigure și eficiente și pot economisi minute prețioase.

După ce a renunțat la piele și crom, gama Dacia 2024 reduce acum și hârtia (din motive de sustenabilitate). Astfel, manualul de utilizare (ghid practic) are doar 32 de pagini și sumarizează principalele funcții ale mașinii. Ghidul complet, de circa 400 de pagini este disponibil doar în format digital și poate fi consultat cu ajutorul codurilor QR imprimate pe ghidul practic sau prin intermediul aplicației My Dacia.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.