Știri Tehnologie Video

GM Ultium, arhitectura globală și planurile EV

GM Ultium, arhitectura globală și planurile EV

GM a prezentat noile sale baterii Ultium și planurile de a-și extinde rapid portofoliul de modele EV, inclusiv datorită unei noi arhitecturi globale flexibile. Genesis a prezentat pe Instagram noua generație a sedanului G80.

General Motors nu prea mai are treabă cu Europa (cu excepția firavei prezențe Camaro și Cadillac), astfel încât gigantul american nu a fost afectat de fiasco-ul elvețian (anularea Salonului Auto de la Geneva). Coincidență sau nu, compania și-a prezentat cam în aceeași perioadă noua strategie de mobilitate sustenabilă. În prim-plan se vor afla un sistem de propulsie modular, a treia generație de platformă globală flexibilă și noile baterii GM Ultium.Practic, constructorul american plănuiește să ofere modele în toate segmentele – de la zona accesibilă la cea de lux și de la camionete de lucru la modele de înaltă performanță. Noii acumulatori GM Ultium vor fi unici în industrie deoarece celulele vor putea fi amplasate atât vertical cât și orizontal – în funcție de necesități și de model. Bateriile GM Ultium vor oferi capacități între 50 și 200 kWh, pentru autonomii de până la 400 de mile (644 km).

GM Ultium, arhitectura globală și planurile EV

Motoarele electrice vor fi dezvoltate intern, pentru vehicule cu toate tipurile de tracțiune – FWD, RWD, AWD. Chiar și AWD de performanță, caz în care GM promite sprint-uri la 60 mph (96 km/h) în zona de trei secunde. GM Ultium a fost dezvoltat pentru încărcări Level 2 și DC (rapidă) – majoritatea fiind dezvoltate pe formatul de 400V, cu până la 200 kWh capacitate. Tehnologia dedicată platformei comerciale (pickup-uri și SUV-uri mari) va avea în schimb acumulatori de 800V și capacități de încărcare de până la 350 kW.

GM Ultium, arhitectura globală și planurile EV

Chevrolet, Cadillac, GMC și Buick vor avea noi modele electrice începând cu acest an. Chevrolet va prezenta noua generație Bolt EV la finalul lui 2020, urmat în vara lui 2021 de versiunea crossover Bolt EUV. Acesta va fi primul non-Cadillac echipat cu sistemul semi-autonom Super Cruise. GM îl va extinde apoi la 10 modele în 2021 și 22 în 2023. Cruise Origin a fost primul model dotat cu noua platformă și bateriile GM Ultium. Următorul va fi SUV-ul Cadillac Lyriq, programat să devină oficial în aprilie. Noul GMC Hummer EV are deja o dată fixă de lansare: 20 mai.

GM Ultium, arhitectura globală și planurile EV

Genesis ar fi trebuit să-și facă apariția cu noua generație G80 la Salonul Auto de la Geneva. Alternativa, pentru marca de lux sud-coreeană – o reprezintă platforma de social media Instagram. Designul exterior și interior nu mai are nici un secret – sedan-ul fiind în mod evident inspirat de mai marele G90, dar și de SUV-ul GV80. Cel mai probabil, GV80 și G80 vor împărți nu doar platforma tehnică, ci și sistemele de propulsie.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta