Home Teste Honda Civic 1.6 i-DTEC

Honda Civic 1.6 i-DTEC

de

_DSC6412

Honda a introdus în gama sa un diesel de ultimă generație, cu cilindreea de 1,6 l și 120 CP. Ne aflăm la primul contact cu noua motorizare de pe Honda Civic.

Text: Alexandru Gugoașă. Foto: Radu Chindriș

 

Vechea generație a lui Civic și, până de curând, și cea actuală au suferit din cauza faptului că nu aveau un diesel cu adevărat competitiv în segmentul compact. Motorul de 2,2 l era excelent ca performanțe și nivel al puterii oferite, însă a fost întotdeauna prea scump și penalizat din cauza taxelor mari. Honda a decis să facă o operațiune spectaculoasă de downsizing și să adauge gamei sale cele mai de succes, Civic, un atu important – un diesel de ultimă generație, cu cilindree mică, dar caracteristici de putere și de cuplu la cel mai înalt nivel.

O scurtă privire asupra fișei tehnice a mașinii japoneze și asupra datelor concurenței ne arată că, în segmentul compact, la 1,6 l, motorul Honda este în top 3 când vine vorba de performanțe. Nici nu este greu să vedem de ce. Propulsorul de sub capota lui Honda Civic are un cuplu de 300 Nm, valoare atinsă de la 2000 rpm. Acest cuplu impresionant pentru un motor atât de mic își face simțită prezența în orice treaptă de putere, inclusiv în cele superioare. Reprizele s-au dovedit a fi peste așteptări în timpul testului. La acest rezultat a contribuit și faptul că noul diesel are o greutate mai redusă cu 53 kg față de cel vechi, de 2,2 l, ceea ce înseamnă că pierderea a 20 CP și 20 Nm nu se simte prea mult.  Având în vedere performanțele (0–100 km/h în 10.5 s), ne-am fi așteptat ca și consumul să fie pe măsură, dar ne-am înșelat.  Media, după câteva zile de test, s-a ridicat la doar 6 l/100 km, în condițiile în care am parcurs atât un traseu urban, cât și unul extraurban, în total câteva sute de kilometri. Cu siguranță, consumul mediu va scădea în timp, odată ce motorizarea se rodează, mașina de test având mai puțin de 1000 km parcurși la începutul testului nostru.

Noul diesel de 1,6 l este o adevărată realizare din punct de vedere tehnic. Rafinat și puternic, propulsorul de 120 CP e alegerea optimă pentru Civic, în ciuda prețului ce poate părea cam mare la început.

Noul diesel de 1,6 l este o adevărată realizare din punct de vedere tehnic. Rafinat și puternic, propulsorul de 120 CP e alegerea optimă pentru Civic, în ciuda prețului ce poate părea cam mare la început.

Ca rafinament, Civic 1.6 i-DTEC se situează iarăși în top datorită elasticității și a faptului că motorul nu își face simțită prezența în habitaclu mai mult decât ar trebui. La senzația de liniște permanentă contribuie și un sistem foarte interesant de anulare activă a zgomotului interior. Mai multe microfoane captează frecvențele joase din habitaclu provenite de la trenul de rulare, iar un semnal audio invers este emis de subwoofer și difuzoarele din portiere. Sistemul funcționează oricând mașina se află în mișcare, indiferent dacă sistemul audio e pornit sau nu, rezultatul fiind reducerea zgomotului interior cu 10 dB.

Renault Mégane 1.6 dCi Energy GT Line

Prețul unui Civic 1.6 i-DTEC poate părea mare la început, însă lista de dotări standard lungă are darul de a nuanța prima impresie. Versiunea S, de bază, costă 18.587 de euro, în timp ce nivelul de echipare Confort costă aproape 2400 de euro în plus.

ams 04/2013

Articole similare

Comentarii închise.