Sectorul AV – „autonomous vehicle” – este unul dintre cele mai disputate noi segmente ale industriei auto, iar parteneriatele dintre companii rivale nu mai sunt de mult o noutate. Honda și General Motors sunt cele mai recente exemple, în centrul noii strategii fiind subsidiarul Cruise.
Constructorul american GM și-a restrâns în anumite zone prezența – exemplul cel mai clar fiind Europa – însă este foarte posibil să revină în forță la nivel global în viitorul apropiat. Foarte interesați de viziunea mobilității viitorului, GM este considerat de către experți drept unul dintre cei mai avansați constructori în zona automatizării vehiculelor, în special datorită subsidiarului Cruise, care se ocupă de dezvoltarea, testarea și – cel mai probabil – introducerea pe plan comercial al viitoarelor modele autonome ale concernului.
Este deja de notorietate prototipul „driverless” Cruise – un model care renunță la formele de control uman și este complet autonom (lipsesc pedalele sau volanul), precum și interesul GM de a lansa un serviciu comercial de car sharing / ride sharing dotat cu o flotă de astfel de vehicule. Și nu sunt doar „povești de adormit copii” faptul că GM Cruise Holdings LLC vrea să ajungă pe piața mobilității partajate încă de anul viitor – să ne gândim doar la recentele investiții de dinainte de înțelegerea cu Honda: Vision Fund ale celor de la SoftBank a pus la bătaie 2,25 miliarde de dolari, secondați de însuși GM care au promis investiții adiționale de 1,1 miliarde în propriul subsidiar.
Acum nu trebuie să ne mirăm de înțelegerea dintre Honda, GM și Cruise – producătorul american este considerat cel mai aproape de liderii din sectorul autonom, Waymo (Google). Astfel, Cruise, General Motors și Honda vor lucra împreună pentru a implementa pe scară largă tehnologii de automatizare a vehiculelor. Pentru a atinge această țintă, Honda a decis să utilizeze 2 miliarde de dolari în următorii 12 ani în această inițiativă, plus 750 de milioane de dolari pe care îi investește direct în acțiuni Cruise (care acum atinge o valoare de 14,6 miliarde de dolari).
Cei trei parteneri vor lucra împreună pentru a finanța dezvoltarea unui nou model de vehicule autonom construit special pentru Cruise. Acesta va fi unul de tip polivalent – fiind menit să se adapteze la o varietate de scenarii de utilizare și va fi produs în serie pentru a fi introdus la nivel global. În plus, companiile vor lucra împreună pentru a desfășura la nivel global activități comerciale sub forma unei noi rețele de business dedicată pentru Cruise. Practic, din ce înțelegem noi, viziunea GM și Honda este de a transforma Cruise într-o nouă marcă cu o prezență globală, dedicată exclusiv automobilelor autonome.