Home Știri (Video) Un Titan salvator se cam Discovery

(Video) Un Titan salvator se cam Discovery

de Aurel Niculescu
Un Titan salvator se cam Discovery

Salvator – acesta este cuvântul cheie astăzi pentru pickup-ul Nissan Titan și SUV-ul Land Rover Discovery. Două modele dure – fiecare în felul său, devenite modele salvatoare pentru o cauză nobilă.

Chiar și aflate la un ocean distanță, fiecare model salvator are în comun un element – Crucea Roșie – simbolul internațional al curajului, abnegației și grijii față de cei în suferință. Fără vreo legătură unul cu altul, cele două prototipuri sunt totuși legate printr-o idee invizibilă, anume dorința de a-i ajuta pe cei care se străduiesc să facă bine. Land Rover a decis să arate la Salonul Auto de la Paris din ce este croită relația sa cu serviciul Crucii Roșii din Austria, o legătură ce datează încă din 1954.Așa a luat naștere un salvator perfect pentru #MondialAuto – un Discovery modificat special pentru a deveni partenerul salvatorilor din cadrul Crucii Roșii Austriece. Pe lângă marcajele de identificare la care toți ne așteptăm, pe lângă toate echipamentele care transformă SUV-ul premium într-un adevărat salvator, acest Discovery mai are și câteva elemente unicat. Nu de alta dar Land Rover Special Vehicle Operations a lucrat cu experții Crucii Roșii Austriece nu mai puțin de 18 luni – fiind o dezvoltare a vehiculului prototip Project Hero, prezentat anul trecut la Salonul Auto de la Geneva.


Gata pentru a intra în serviciul activ, Discovery-ul păstrează acoperișul special Expedition, dotat cu o mulțime de antene radio, elementele unui telefon prin satelit, două hotspot-uri WIFI și… o dronă. Automobilul a fost astfel echipat din dorința de a reduce timpii SAR (search and rescue) – drona poate detecta de la sute de metri distanță căldura emanată de un automobil sau chiar o persoană singură, locația fiind apoi determinată cu ajutorul său cu mai mare acuratețe. Astfel, automobilul salvator devine un centru de comandă mobil… unul capabil să ajungă în locuri greu accesibile pentru vehiculele de salvare mai clasice.


Și salvatorul Nissan Ultimate Service Titan, cu toate că va intra în exploatare pe partea cealaltă a lumii, la Miami – are cam aceleași țeluri: pickup-ul a fost transformat într-un centru de comandă mobil și de prim ajutor pentru American Red Cross. Producătorul japonez are deja experiență în modificarea Titan-ului pentru a servi unor scopuri cât se poate specializate, astfel încât este evident că știe foarte bine ceea ce face și în acest caz.


Salvatorul a pornit la drum ca un simplu Titan XD – în versiunea de top Diesel Midnight Edition Crew Cab, iar de aici totul a luat o turnură cât se poate de spectaculoasă. În locul benei acum tronează un sistem cu temperatură controlată B&S Customizing Lightweight Bed Box. În interior, salvatorii vor avea parte de toate echipamentele necesare unui centru de comandă mobil și punct de prim ajutor, dar și o grămadă de elemente realizate de Goose Gear Custom. Nu lipsesc un birou, o canapea, o mini-bucătărie (aragaz, chiuvetă, cuptor cu microunde, frigider SnoMaster… pentru păstrarea perfuziilor!), un generator, un pat și chiar și un hotspot WiFI – totul ajutat cu energie provenită și de la panourile solare montate în exterior.


La exterior, pe lângă „wrap-ul” Rockit West, Nissan a dotat Titan-ul salvator și cu parașoc Addictive Desert Designs Stealth, un troliu Warn Zeon Platinum 12S, jante Icon Compression, lumini auxiliare Baja Design, și un rezervor de combustibil cu mult mai mare. Capabilitățile off-road sunt îmbunătățite și mai mult cu ajutorul unui kit de ridicare a suspensiei de la Icon, în timp ce de propulsie se ocupă monstrul Cummins turbodiesel V8 de 5 litri. Prezentat în cadrul Miami Auto Show, desfășurat între 5 și 13 octombrie, Ultimate Service Titan va fi donat Crucii Roșii din Florida de Sud.

Un Titan salvator se cam Discovery

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.