Home Știri (Video) Totul este despre performanță

(Video) Totul este despre performanță

de Aurel Niculescu
Totul este despre performanță

Performanță – un element al industriei auto care nu se va demoda niciodată, mai ales deoarece poate îmbrăca o multitudine de forme. Noul BMW Seria 3 este deja M Performance, Ford are cel mai rapid vehicul de poliție, Porsche 911 devine hibrid aftermarket, McLaren și mai bun pe circuit, iar un Holden le întrece pe toate…

Doar ce am asistat la Salonul Auto de la Paris la premiera mondială a noii generații a limuzinei premium BMW Seria 3, iar constructorul bavarez deja a făcut următorul pas. Astfel, de la bun început o gamă extinsă de componente M Performance este introdusă ca parte a catalogului de accesorii originale – pentru interior şi exterior, dar şi pentru sistemul de propulsie sau şasiu. Spre exemplu, pentru exterior există nu mai puțin de zece componente de design şi cu elemente aerodinamice (de la componente din fibră de carbon la stopuri cu grafica M Performance). Frânele M Performance, o gamă de jante, sau volanul M Performance – precum și altele – nu lipsesc nici ele la apel. De remarcat, sistemul de analiză M Performance, cu funcții foarte utile în special pentru parcursurile pe circuit.În America, Ford este foarte cunoscut drept unul din furnizorii majori ai forțelor de ordine – iar recent Michigan State Police chiar a evaluat modelul pentru 2020 al Ford Police Interceptor Utility drept cel mai rapid (atât în accelerare, cât și raportat la viteza maximă posibilă) vehicul dedicat poliției din SUA. Și da, vorbim despre un SUV – la bază fiind vorba despre foarte cunoscutul Ford Explorer.


Trecem rapid la Porsche, deoarece transformarea modelului 911 în hibrid (neoficială, încă) a avut loc în atelierele din California ale specialiștilor de la Vonnen. Costurile conversiei (dacă deja aveți un 911) nu sunt exorbitante – $75.000 – mai ales dacă ținem cont de elementele tehnice implicate (acumulatori, motor electric, invertor de putere, extra răcire etc.). Rezultatul este de asemenea notabil, mai ales după ingenioasa înlocuire a volantei cu motorul electric – standard se pot adăuga la orice Carerra sau Turbo (2012 – 2016) un plus de 175 CP și 200 Nm. Pe noi ne interesează kit-ul de nivel doi – care oferă nu mai puțin de 350 CP, precum și un aspect absolut notabil: greutatea adăugată este de doar 55 kg.


Industria auto funcționează uneori un pic altfel pe insula britanică – dovadă fiind efortul inginerilor McLaren de a face dintr-un supercar performant precum spectaculosul 720S un… supercar ce oferă și mai multă performanță. Astfel, ei au creat noul „Track Pack”, un opțional care se adaugă modelelor 720S Performance pentru a le face și mai perfecte pentru o sesiune pe circuit. Kit-ul este menit să țintă supercar-ul britanic la o cură de slăbire de performanță – pentru un total de minus 24 kg. Efectele „dietei” se datorează utilizării din plin a fibrei de carbon și a altor elemente ultra-ușoare, iar ele vor fi observate mai ușor datorită celor trei camere incluse la pachet – însă recunoaștem, aici avem de-a face cu un tur de forță costisitor: £28360, pentru un total de nu mai puțin de £224700.


Și, pentru că o aniversare nu este completă fără un cadou pe măsură, constructorul australian Holden a decis să celebreze 70 de ani de când produce automobile cu un concept absolut spectaculos. Prototipul Time Attack Concept Racer este de fapt un dublu cadou – dedicate celor 70 de ani ai mărcii Holden, dar și jumătății de secol care a trecut de la prima cursă câștigată de companie pe circuitul de la Bathurst, de la Mount Panorama. El a fost gândit cu un scop – teoretic, deoarece nu va fi construit – cât se poate de precis. Anume, să doboare actualul record al circuitului Bathurst – un minut și 30 de secunde, pentru distanța de 3,85 mile (6,19 km).


Pentru a realiza acest deziderat de performanță, aerodinamica avansată i-ar permite să atingă nu mai puțin de 6,5 G pe viraje, extrăgând în același timp întreaga putere a sistemului de propulsie. Acesta este format din patru motoare electrice care produc un total de 1341 CP (1000 kW, 1 MW) și 3240 Nm – suficient pentru un potențial 0-100 km/h în doar 1,25 secunde și o viteză maximă de aproximativ 480 km/h. Sigur, destule elemente pot fi puse sub semnul întrebării – mai ales timpul de încărcare de doar 90 secunde al acumulatorilor. Evident, Holden nu a ratat ocazia de a prezenta măcar un model la scară redusă al conceptului, în weekend, în timpul cursei Bathurst 1000.
https://youtu.be/f9h5YpqNtfM
Bonus, Mercedes-Benz USA ne demonstrează în stilul clasic, serios – teutonic – că performanța, sub orice formă, poate fi obținută doar lucrând… încontinuu, chiar și atunci când vorbim despre trecutul și prezentul Clasei C… sau de o autostradă.

Totul este despre performanță

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.