Astăzi avem o zi plină de viziuni – contemporană, reprezentată de crossover-ul compact primordial Nissan Qashqai, precum și o adevărată serie venită din viitor. Cea din urmă, servită de Bentley, Jeep, Skoda și Opel.
Inițiatorul curentului crossover în Europa, Nissan Qashqai, are parte în această toamnă de o nouă reactualizare – iar de această dată nu mai este vorba despre una ce atinge în special designul, ci mai ales partea tehnică. Astfel, principalele atu-uri ale noii versiuni – chiar și peste versiunea cu facelift – sunt reprezentate de introducerea unei noi motorizări, a unei noi transmisii și a sistemului de infotainment NissanConnect.
La fel ca frații de grup Renault Kadjar sau chiar și Dacia Duster, prezenți la Salonul Auto de la Paris, noul Nissan Qashqai a primit și el propulsorul de 1,3 litri pe benzină dezvoltat în grup – pentru modelul japonez fiind disponibil în versiuni de 140 sau 160 CP (240 / 260 sau 270 Nm). Motorul este oferit în combinație cu tracțiunea față și o transmisie manuală cu șase rapoarte – sau, pentru prima oară pe un Nissan de volum, cu o nouă cutie cu șapte trepte „Dual Clutch Transmission (DCT)”.
De asemenea, la interior principala noutate este reprezentată de introducerea noului sistem de infotainment „NissanConnect” – acesta include acum și funcționalități connected, cum ar fi posibilitatea de a descărca actualizări de software sau pentru hărți tip OTA (Over The Air). Apple CarPlay și Android Auto sunt și ele disponibile, în timp ce utilizatorii pot beneficia de aportul și funcționalitatea sporită a unei noi aplicații – Door to Door Navigation – care oferă servicii în plus, direct de pe smartphone. Un element indispensabil în traficul cotidian astăzi, NissanConnect are parte și de informații în timp real datorită serviciului TomTom Premium Traffic.
Bentley a decis că este timpul să privească un pic în viitor – și deoarece s-a gândit că are nevoie de un pic de ajutor pentru o perspectivă proaspătă, a decis că este cazul să solicite asistența studenților de la Royal College of Art. Întrebarea – cum vor arăta automobilele de lux de peste mai bine de trei decade, din 2050? Ei bine… vă lăsăm să descoperiți rezultatele, unele foarte interesante, în galeria atașată materialului nostru.
Jeep se pregătește… încet, dar sigur… să dea piept cu realitatea viitorului cât se poate de contemporan. Aceasta este una în care producătorii trebuie să ofere publicului și variante electrificate ale modelelor sale de succes. În Europa asta înseamnă o versiune pe baterii – de tip plug in hibrid – a micului Renegade. Astfel, părintele FCA – Fiat Chrysler Automobiles – tocmai a anunțat începerea pregătirilor la fabrica de la Melfi din Italia pentru procesul de producție dedicat noului Jeep Renegade Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV), investiția asumată fiind de peste 200 milioane euro. Acesta va sosi sub forma unităților de pre-producție anul viitor, cu lansarea pe piețele europene programată pentru prima parte a lui 2020.
Skoda a avut două noutăți majore pentru recentul Mondial de l’Automobile – una contemporană, sub forma puternicului Kodiaq RS și una vizionară – conceptul Vision RS. Ei bine, se pare prototipul hot hatch era o idee mai contemporan decât ne-am aștepta, ținând cont de faptul că era folosit inclusiv pentru a dezvălui câte ceva despre viitorul model compact Rapid. Ei bine, se pare că Skoda vrea să știm și mai multe despre fratele mai mic al Octaviei – cehii oferind deja primul teaser ce înfățișează silueta viitoarei generații. Mai mult, avem chiar și detalii. Skoda va utiliza pentru prima oară platforma A0 MQB, și a promis că modelul în cinci uși va fi prezentat oficial înainte de sfârșitul anului acesta.
Nu cu mult timp în urmă Opel a prezentat viziunea sa asupra viitorului – conceptul GT X Experimental. Acum, compania germană ne oferă câteva detalii ce îl transformă practic într-un simbol contemporan – Opel ne explică în mod clar ce elemente ale sale vor fi transpuse pe viitoarele sale modele. Este vorba despre două elemente majore ale noii filozofii de design a mărcii – Opel Compass și Opel Vizor. Aparent, ambele sunt inspirate din tradiția modelelor de succes ale trecutului, inclusiv prima generație de Manta – însă în același timp sunt ferm conectate la viitorul apropiat. În mod concret, noul Opel Vizor nu este doar un element de design – ci și unul funcțional, deoarece găzduiește toate camerele și senzorii ce vor fi utilizați pe viitoarele Opel-uri electrice și autonome.