Home Motorsport (Video) Mondial de l’ Automobile, Paris – Ziua 2

(Video) Mondial de l’ Automobile, Paris – Ziua 2

de Aurel Niculescu

Astăzi la Mondial avem noutăți autohtone, autonome, dar și interesate de motorsport. Dacia a păstrat o surpriză plăcută pentru fanii săi la Paris, aducând noutăți tehnologice importante în gamă – iar frații de la Renault nu s-au lăsat nici ei mai prejos. În schimb, Audi și Hyundai se gândesc la activități competiționale.

Cu o gamă cât se poate de modernă, ai putea spune despre Dacia că nu prea mai avea ce să arate publicului de la Salonul Auto de la Paris. Însă, după ce în vară au introdus noile propulsoare Blue dCi de 95 și 115 CP, a sosit timpul și pentru o nouă generație de propulsoare pe benzină turbo TCe. Astfel, micul SUV devine mai performant – în special datorită adopției noului propulsor de 1,3 litri TCe din familia Renault.


Pe Duster acesta sosește în versiuni de 130 și 150 CP – deci cu până la 25 CP în plus față de precedentul vârf de gamă pe benzină. În plus, noul propulsor este și mai curat, fiind echipat cu filtru de particule. Deja așteptăm prima variantă sportivă românească a seriei Sandero – care ar putea beneficia din plin de aportul micului turbo de 150 CP și 250 Nm. Și mai important, întreaga gamă Dacia va avea parte din această toamnă de sistemul de infotainment Media Nav Evolution. Oferit la același preț ca și înainte (!), acesta aduce cu sine o interfață mai rapidă și ușor de utilizat, precum și integrare Android Auto / Apple CarPlay și suport pentru o sumedenie de aplicații, precum Waze, Whatsapp, sau Spotify.Renault nu putea rata ocazia de a prezenta un model spectaculos la Mondial – salonul de casă al constructorului fiind gazda celui de-al treilea concept din seria EZ. Noul EZ-Ultimo le urmează celor lansate la Geneva și IAA CV de la Hanovra, anume EZ-Go (concept de ride-sharing autonom) și EZ-Pro (concept de vehicule autonom destinat livrărilor). Așa cum o insinuează și numele, EZ-Ultimo se ocupă de zona premium a unui posibil viitor serviciu de lux de mobilitate autonomă. Cât mai simplu, avem de-a face cu un vehicul complet electric, complet automatizat și conectat – disponibil pentru călătorii unice, la plata cu ora sau cu ziua. Polivalent, vehiculul poate sări de la călătorii private în oraș, la experiențe turistice premium sau călătorii în scop de afaceri.Interiorul este un adevărat „lounge” – scaunele se rotesc automat pentru un acces facil, iar materialele folosite variază de la lemn… la marmură. Experiența de la bord a devenit un element foarte important – în special deoarece nimeni nu conduce – astfel încât Renault a prezentat cu EZ-Ultimo și un nou sistem de infotainment, denumit AEX – Augmented Editorial Experience. Acesta, prezentat și separat într-o capsulă menită să simuleze deplasarea cu un vehicul autonom, este un sistem interactiv, personalizabil, dotat cu Inteligență Artificială și abilități conversaționale.


Hyundai pare să fi luat notițe de la toți producătorii de modele sportive – premium sau nu – deoarece la Paris au prezentat viitoarea evoluție a sub-brand-ului N. Astfel, sub forma unui concept denumit i30 N cu N Option vedem cum modelul destinat să lupte cu hot hatch-uri precum Honda Civici Type R se inspiră din liniile de accesorii ale altor producători (M Performance de la BMW, spre exemplu). Acesta are peste 25 de elemente noi unice, de la jante de 20 inch cu pneuri semi-slick la evacuări cvadruple, capotă a motorului și aripă spate din fibră de carbon, și altele.


Audi a decis să joace pe cartea sport – Audi Sport – la Mondial. Alături de noul SQ2 a tronat, gata de acțiune pe circuitele lumii, cel de-al patrulea model de curse al diviziei în tot atâția ani: R8 LMS GT3. O evoluție a modelului R8 LMS, varianta GT3 este rezultatul colaborării extinse dintre companie și echipele sau amatorii de pe mapamond care au utilizat produsul anterior. Astfel, compania a lucrat la îmbunătățirea aerodinamicii, a răcirii componentelor și a intervalelor de service pentru anumite componente – pentru un plus de performanțe, dar și de durabilitate.

2017 - Nouveau Dacia DUSTER

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.