Știri Tehnologie

Jaguar Land Rover pregătește tehnologia touchscreen fără contact

JLR Predictive Touch
JLR Predictive Touch

Jaguar Land Rover lucrează la o nouă tehnologie care permite folosirea display-urilor cu touchscreen fără ca utilizatorul să atingă ecranul, atât din motive de siguranță, cât și de igienă.

Într-o perioadă în care contactul cu diferite suprafețe din spațiile comune trebuie evitat cât de mult se poate, Jaguar Land Lover anunță faptul că are în dezvoltare, împreună cu Universitatea din Cambridge, o tehnologie patentată, pe care o numește “predictive touch”, care va permite interacțiunea cu sistemul de infotainment fără atingerea vreunui buton.

Tehnologia utilizează inteligența artificială pentru a determina ce sistem vrea șoferul să acționeze, înainte ca acesta să atingă ecranul. Acest lucru este posibil printr-un modul de control al gesturilor, care folosește senzori cu frecvență radio și imagini pentru a intui, în funcție de mulți parametri, ce vrea șoferul să acționeze la un moment dat.

Sistemul Jaguar Land Rover este conceput pentru a fi adaptat și sistemelor cu touch deja existente, atâta timp cât sunt prezenți anumiți senzori care să permită noii tehnologii să “învețe” obiceiurile utilizatorului.

Britanicii spun că efortul și timpul necesar pentru a interacționa cu sistemul de infotainment scade astfel cu până la 50%. Nu în ultimul rând, într-o perioadă post pandemie, contactul fizic cu suprafețele atinse și de alți oameni va trebui evitat o bună perioadă de timp.