Home Știri Jaguar, parbriz virtual și montanți ”transparenți”

Jaguar, parbriz virtual și montanți ”transparenți”

de

Prezentată sub formă de concept și denumită 360° Virtual Urban Windscreen, tehnologia dezvoltată de constructorul britanic Jaguar Land Rover permite afișarea informațiilor pe întreaga suprafață a parbrizului și elimină unghiurile moarte.

jaguar 360

După ce a transformat parbrizul într-un head-up display imens, utilizând întreaga suprafață a acestuia pentru a afișa diverse informații, grupul britanic Jaguar Land Rover extinde conceptul de realitate virtuală implementată în autoturism prin introducerea unei noi tehnologii ingenioase, care îi permite șoferului să „vadă“ prin montanții caroseriei. De fapt, este vorba de un sistem care, cu ajutorul unor camere video amplasate la exterior, proiectează pe montanți exact imaginile pe care aceștia le obturează. Astfel, câmpul vizual al șoferului nu mai e fragmentat în zona stâlpilor, imaginea percepută de șofer având continuitate între parbriz și geamurile laterale. Această soluție de sporire a vizibilității poate fi aplicată și montanților centrali sau spate. Sistemul nu funcționează în permanență, ci se activează automat atunci când șoferul întoarce capul într-o anumită direcție, când e avertizat de alte echipamente de siguranță ale mașinii, precum și în intersecții. Principalul obiectiv al sistemului 360° Virtual Urban Windscreen este reducerea accidentelor în traficul urban prin sporirea vizibilității șoferului.

jaguar360 1

De asemenea, funcționalitatea parbrizului virtual a fost îmbunătățită prin afișarea mai intuitivă a informațiilor. De exemplu, sistemul de navigație îl poate ghida pe cel de la volan prin intermediul unei mașini virtuale care indică direcția ce trebuie urmată – este ca și cum ai urmări pe cineva care știe deja drumul. În plus, numeroase alte informații considerate utile de către șofer pot fi afișate în timpul mersului, cum ar fi parcările cu locuri disponibile, diverse informații legate de locațiile întâlnite sau chiar timpul rămas până la schimbarea culorii semaforului.

jaguar 360 2

Momentan, grupul Jaguar Land Rover nu a înaintat nicio dată la care tehnologia 360° Virtual Urban Windscreen ar putea fi introdusă în producția de serie. În schimb, avantajele acesteia sunt cât se poate de clare, după cum demonstrează și materialul video următor.

Articole similare

Comentarii închise.