Știri

Lotus oprește producția modelelor Elise, Exige și Evora

Lotus - o nouă gamă
Lotus - o nouă gamă

Lotus se pregătește pentru un nou capitol al istoriei sale și anunță oprirea producției celor 3 modele din gamă: Elise, Exige și Evora.

Lotus Cars, compania fondată de celebrul Colin Chapman, a intrat acum trei ani în portofoliul chinezilor de la Geely, care au anunțat un nou viitor, în mare parte electric, pentru Lotus. Nu le-a luat decât 2 ani până au prezentat primul proiect, Lotus Evija, un hypercar electric de 2000 CP, capabil să ajungă la 100 km/h în sub 3 secunde, în drumul către viteza maximă de 320 km/h. Producția acestui model va fi limitată la 130 de exemplare, dar testele nu s-au terminat, așa că mai durează până la primele livrări.

Totuși, Evija este doar un vector de imagine. Geely are în plan o gamă de modele diversificată, în ton cu noile direcții ale industriei, dar chinezii au anunțat de la bun început că vor păstra atributele tradiționale ale mărcii britanice: sportivitate pură și plăcere maximă. Asta chiar dacă nu au exclus apariția unui SUV în viitorul nu chiar îndepărtat.

Lotus Elise
Lotus Elise

Acum, Lotus tocmai a anunțat că pe parcursul acestui an va opri producția celor trei modele care au asigurat supraviețuirea companiei în ultimii 20 de ani: Elise, Exige și Evora. Nu va exista un înlocuitor pentru nici una dintre ele, cel puțin nu în forma tradițională, în condițiile în care Geely are planuri mari de electrificare ale mărcii Lotus.

Lotus Exige
Lotus Exige

Compania britanică își organizează acum uzina din Hethel, Norfolk, unde va produce, începând cu acest an, un nou model sport, cunoscut acum ca Type 131 (Evija este Type 130), în urma unei investiții de peste 100 milioane de lire.

Lotus Evora
Lotus Evora

Trio-ul care va ieși din producție în acest an a definit valorile Lotus din perioada modernă. Elise a debutat în 1995, iar în 2008 își dona șasiul construit din materiale ușoare primului model Tesla (Tesla Roadster). Exige a fost lansat în 2000, iar 8 ani mai târziu a apărut Evora. De la lansarea lui Elise, vânzările combinate ale celor 3 modele vor ajunge la 55.000 de unități, până la sistarea producției lor.