Știri Video

Lunea neconvențională: 70 de Land Rover, Bentley cu solar, Ford e prea clasic (video)

Peste weekend și industria auto se relaxează, astfel încât ne trezim adesea luni cu o sumedenie de noutăți… altfel. Pentru acest început de săptămână avem primele idei de „party” pentru cei 70 de ani de Land Rover, un „port” auto solar marca Bentley și o colecție impresionantă de Ford-uri gata să plece din… Olanda.

Britanicii de la Land Rover au decis să anunțe startul festivităților ocazionate de împlinirea anul acesta a șapte decade de existență într-un mod… neconvențional, personajul principal fiind desigur legendarul Defender. Land Rover a pornit sărbătoarea într-un loc mai degrabă „friguros”, menit să ne amintească – printre altele – de capabilitățile neîntrecute în teren accidentat ale „bătrânului” Defender. Model care, de altfel, cu mici excepții, nici nu se mai fabrică, în așteptarea unei noi generații ce ar putea sosi cel mai devreme anul viitor.


Astfel, ca măsură a „urmei” pe care a lăsat-o în istoria companiei, modelul Defender a fost trimis în Alpii Francezi pentru a găsi ultimele zăpezi de primăvară – iar acolo a mai descoperit ceva (nu, nu pe mai puțin cunoscutul Big Foot): un profil al său creat direct în zăpadă, lung de 250 de metri. Acesta a fost gravat cu un motiv bun – pe 30 aprilie compania va sărbători de acum încolo „World Land Rover Day”, la exact 70 de ani distanță de la prezentarea primului Land Rover, în 1948, la Salonul Auto de la Amsterdam.


Creația a fost realizată de Simon Beck, un artist „iernatic” – specializat în desenarea de profiluri geometrice în zăpadă, realizate pe jos. El a ajuns la altitudinea necesară cu ajutorul unui Defender (secondat de o echipă modernă Range Rover), după care a mers nu mai puțin de 16,4 km, sau 20.894 pași, la temperaturi mult sub zero grade, datorită altitudinii de 2700 de metri din zona La Plagne din Alpi.


Ca să ținem rubrica tot în zona Angliei, și Bentley s-a lăudat cu o realizare nouă – o „fermă” solară ce va deveni una dintre cele mai mari instalații de acest tip din țară, atașată fabricii sale de la Crewe din nordul țării. Unitatea va fi formată din 10.000 de piese, ce vor adăposti spații de parcare pentru aproape 1400 de automobile – iar odată funcțional, ansamblul va putea produce până la 2,7MW, destul pentru 25% din necesitățile întregului complex. Bentley are deja din 2013 o altă fermă solară pe acoperișul fabricii, ce cuprinde nu mai puțin de 20.815 panouri solare – cele două combinate ar putea oferi energie unui cartier cu 1750 de locuințe.


Și dacă modelul original Land Rover a fost prezentat în Olanda, să facem încă o referire la Țara Lalelelor, cu ajutorul colecției de automobile – considerată cea mai mare de Ford-uri din lume – a muzeului Den Hartogh Museum, ce va fi vândută la licitație de către Bonhams pe 23 iunie. Această colecție, faimoasă în lumea întreagă, este compusă din peste 200 de automobile Ford și Lincoln, dar și modele comerciale sau motociclete (are de toate, de la Ford A, B, C la camioane de înghețată sau vehicule de pompieri).