Home Motorsport Maserati revine în motorsport din 2023 în Formula E

Maserati revine în motorsport din 2023 în Formula E

de George Grosu
blank

După ce în ultimii ani, o serie de curse din Formula E cu monoposturi electrice a trebuit să facă față unui număr tot mai mare de producători care s-au retras definitiv din această competiție, acum există în sfârșit un nou producător care va lua startul în această competiție. Conducerea Maserati a anunțat recent că va lua startul în sezonul 2023 de Formula E cu ajutorul companiei DS din același grup multinațional Stellantis.

Anunțul reprezintă una dintre surprizele sportului cu motor de la începutul acestui an chiar dacă de câteva săptămâni există zvonuri despre participarea constructorului italian Maserati în Formula E. Revenirea mărcii italiene specializată pe modele sportive în motorsport este oficială încă de marți 11 ianuarie. Marca italiană fondată în anul 1914, va concura în Formula E din 2023, tocmai la timp pentru debutul în curse cu noul monopost Gen3.

Acolo va concura chiar împotriva mărcii franceze DS Automobiles care face parte din același grup Stellantis și care s-a angajat într-o fază incipientă pentru noua generație de modele de înaltă performanță. În consecință, este logic ca cele două branduri să utilizeze aceeași bază tehnică și unitate pentru propulsie. Prima marcă italiană din istoria Formulei E nu a anunțat încă detalii precise despre structura echipei. CEO-ul Maserati, Davide Grasso, este încântat: „Suntem foarte mândri să revenim în lumea sportului cu motor ca protagonist”.

Noul proiect pentru motorsport face parte dintr-o restructurare majoră a mărcii italiene în direcția mobilității electrice. Italienii plănuiesc să-și extindă în mod semnificativ portofoliul pentru a include propulsoare electrice în viitorul apropiat. Formula E oferă baza de marketing corectă și relativ ieftină pentru aceasta. Jean-Marc Finot, Senior VP, Stellantis Motorsport, explică: „Participarea Maserati în Formula E va fi laboratorul nostru tehnic cu care vom avansa dezvoltarea sistemelor de transmisie electrificate și a software-ului în modelele noastre sport din producția de serie”.

În mod similar au argumentat producătorii care s-au înscris până acum la noua generație de mașini cu o putere de până la 350 kW. După ce Audi și BMW au plecat după cel de-al șaptelea sezon, iar Mercedes după al optulea sezon, care urmează să înceapă în curând, în marea competiție vor continua să fie implicați producători precum: DS, Jaguar, Nissan și Porsche. Există de asemenea și mărci emergente precum NIO și Mahindra. În viitor vor concura inclusiv echipe private puternice.

Istoria sporturilor cu motor a lui Maserati a început în urmă cu 96 de ani, când modelul Tipo 26 a concurat în cursa Targa Florio din 1926. Alfieri Maserati a câștigat personal clasa cu motoare de până la 1,5 litri. 31 de ani mai târziu, Juan Manuel Fangio a devenit campion mondial la volanul unui monopost Maserati 250F, al cincilea și ultimul titlu de campion mondial al pilotului argentinian.

În mare parte necunoscute în Europa, dar nu mai puțin impresionante, au fost cele două victorii din cursa americană Indy 500 în anii 1939 și 1940 cu modelul Maserati 8CTF. Ultimul episod important în cursele importante, în afară de participarea piloților privați, a fost calificarea de succes în Formula 1 a Mariei Teresa de Filippis în 1958.

Relativ recent, Maserati a fost implicat în principal în cursele din categoria FIA-GT. Ultimul model competițional, a fost MC12, care a obținut un număr de 14 titluri de campion la constructori, piloți și echipe în seriile FIA ​​​​GT și GT1 între anii 2004 și 2010. Cam în același timp, Maserati a obținut un număr de trei victorii la general în cursa de 24 h de la Spa. Până la obținerea primelor succese în Formula E, va dura mai mult de un an pentru că sezonul 2022 va începe pe 28 și 29 ianuarie în Arabia Saudită.

blank
Juan Manuel Fangio pilotând Maserati 250 F
blank
Maserati MC12 la categoria FIA - GT

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?