Home Știri Mini și BMW au noutăți electrice, automatizate și mai ales speciale

Mini și BMW au noutăți electrice, automatizate și mai ales speciale

de Aurel Niculescu

Grupul BMW a avut un început de săptămână foarte plin – compania a anunțat o extindere a societății mixte BMW Brilliance Automotive (BBA), un acord pe partea tehnologiilor de automatizare cu Baidu și un joint venture cu Great Wall Motor pentru Mini-uri electrice, toate în China. În plus, americanii vor avea parte de o versiune specială a celui mai hardcore model – JCW.

Să le luăm pe rând – cu ocazia întrunirii la nivel înalt dintre prim ministrul chinez Li Keqiang și cancelarul Germaniei Angela Merkel, de care a profitat și Daimler, BMW s-a ocupat de întărirea relațiilor cu partenerii săi din China, cea mai mare piață de desfacere pentru automobile (clasice sau eco) a lumii. Primul pas va fi reprezentat de expansiunea joint venture-ului BMW Brilliance Automotive (BBA) – capacitatea de producție va atinge nu mai puțin de 520.000 exemplare la cele două uzine din Tiexi și Dadong, în Shenyang, provincia Liaoning, din 2019. Și mai important, viitorul SUV complet electric BMW iX3 va fi produs la BBA și exportat la nivel global.


Tot la nivel de grup, BMW a decis – cu ocazia vizitei premierului Li în Germania – să anunțe extinderea parteneriatului cu concernul tehnologic Baidu pentru a accelera dezvoltarea de tehnologii destinate modelelor AV (autonomous vehicle) în China. Astfel, compania bavareză se va alătura proiectului Baidu Apollo, o platformă de tip „open autonomous driving” care deja însumează nu mai puțin de 118 parteneri globali – urmând ca grupul BMW să primească inclusiv un loc în consiliul director al inițiativei. BMW, alături de partenerii săi OEM și din zona tech (Intel, spre exemplu) deja se află în curs de dezvoltare a unei platforme de autonomous driving scalabilă, capabilă să acopere întregul spectru, de la Level 2 (sisteme avansate de asistență) la Level 4/5 (automatizare înaltă/totală).


Mini în schimb este gata de o alianță cu Great Wall Motor dedicată strict producției de modele electrice ale brand-ului britanic, noul joint venture – „Spotlight Automotive Limited” urmând să fie dedicat dezvoltării și producției de vehicule electrice pe plan local. În schimb, de cealaltă parte a lumii, în SUA, compania se pregătește de evenimentul bienal „Mini Takes The States”, care va avea loc de pe 14 iulie în Portland, Oregon și Orlando, Florida, prin dezvăluirea unui nou model în serie limitată.


Pe numele său întreg, foarte lung, Mini John Cooper Works Hardtop International Orange Edition, noua serie specială include vopseaua specială de la care și-a luat numele, elemente de culoare negru-metalizat, decal-uri personalizate, sau jante de 18 inch gri cu pneuri de performanță. În plus, norocoșii posesori vor mai avea parte și de o mulțime de elemente JCW: JCW Pro Exhaust cu control prin Bluetooth, tobe finale JCW, carcase ale oglinzilor din fibră de carbon, etc. Prețurile în SUA pornesc de la $39,900, iar din toamnă posesorii vor avea parte de un echipament standard mai mult decât generos – însă nu și de vreun upgrade pe partea tehnică.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.