Home ȘtiriProiecte secrete Nissan plănuiește să electrifice total Nissan Qashqai, Juke și X-Trail

Nissan plănuiește să electrifice total Nissan Qashqai, Juke și X-Trail

de Răzvan Măgureanu
Nissan Qashqai e-Power

Nissan plănuiește să electrifice total Nissan Qashqai, Juke și X-Trail în perioada 2025-2027 și operațiunea va începe cel mai probabil cu Juke.

Nissan a ales o cale aparte pentru a electrfica modelele sale, utilizând un motor termic pe post de generator pentru a încărca bateria. Cel puțin din punct de veddre al taxelor, nu e o soluție bună deoarece acest sistem de propulsie este asimilat doar cu un full hibrid și nu beneficiază de subvențiile acordate pentru modelele electrice și PHEV.

“Alimentează cu benzină și condu electric ” – sună o reclamă radio Nissan în care se vorbește despre sistemul de propulsie e-Power. Elon Musk spunea acum câțiva ani că este un non sens ingineresc să consumi energie ca să produci energie la bord pe care să o utilizezi apoi din nou. Însă Nissan spune că acest sistem de propulsie are o rațiune: motorul termic lucrează permanent la sarcini mai mici deoarece acesta nu este utilizat pentru propulsie ci pentru a produce energie la bord iar datorită acestui fapt consumul este mai redus.

Pe de altă parte, acest sistem de propulsie este doar un pas intermediar spre electrificarea totală. Șeful european al lui Nissan, Guillaume Cartier, a promis versiuni pur electrice ale lui Juke, Qashqai și X-Trail până în 2025, conform unei declarații date revistei britanice Autocar.

Nissan utilizează în prezent platforma Alianței CMF-EV care stă și la baza lui Megane E-Tech pentru SUV-ul său compact Nissan Ariya.

În ceea ce privește modelele convenționale Nissan Qashqai și X-Trail se bazează pe platforma CMF-XD a Alianței iar Nissan Juke utilizează platforma CMF-B  care stă și la baza lui Renault Clio, Dacia Sandero, Logan și Jogger.

Modelele electrice vor debuta la schimbările de modele în intervalul 2025-2027. Se pare că primul va fi electrificat Nissan Juke. Renault nu are o platformă electrică dedicată pentru clasa mică, considerând că este prea scumpă. De aceea, a decis să utilizeze o versiune modificată a platformei CMF-B, numită CMF-B EV pe care va debuta în 2024 noul Renault 5, urmat de Renault 4 în 2025 și de Juke. Pe aceeași platformă CMF-B EV este planificată și prima Dacie electrică din Europa. Dacia Sandero electrică ar urma să apară în jurul lui 2028.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.