Home Auto util Normele Euro 7 nu vor putea fi îndeplinite fără mild hybrid pe 48V

Normele Euro 7 nu vor putea fi îndeplinite fără mild hybrid pe 48V

de Răzvan Măgureanu
Normele Euro 7

Scriam acum două luni că normele Euro 7 prevăd un test de emisii la rece pe distanța a 10 km, timp în care niciun automobil diesel sau pe benzină nu poate emite mai mult de 600 mg NOx pe toată călătoria. Producătorii auto au ajuns la concluzia că acest lucru nu se poate realiza fără un sistem mild hybrid pe 48V. Iată de ce. 

Noul test de emisii la rece este foarte dur. O mașină nu poate emite mai mult de 600 mg de NOX în primii 10 km de la pornire. Pornirea la rece cu care începe testul consumă imediat o mare parte din această cantitate, înainte ca gazele de eșapament să ajungă la o temperatură optimă pentru a permite conversia oxizilor de azot. În cazul motoarelor pe benzină, temperatura necesară, de 350 de grade Celsius, este mai mare decât în cazul motoarelor diesel (220 de grade). Dar, pe de altă parte, motoarele pe benzină se încălzesc mai repede.

Și acest de emisii la rece se desfășoară pe drum și nu în laborator. Emisiile din testul la rece vor fi determinate în continuare în cadrul testelor pe șosea, numite RDE (Real Driving Emissions).

Prin urmare, e necesar să se reducă emisiile în timpul pornirii la rece, cel mai indicat fiind să se folosească un încălzitor al catalizatorului. Au fost analizate două soluții în acest sens. Una dintre ele, constând într-un arzător alimentat cu combustibil, a fost scoasă din discuție.

Tendința este de a utiliza încălzitoare electrice alimentate la 48 V. Acestea încălzesc catalizatorul SCR al motoarelor diesel la temperatura de conversie de două ori mai repede decât în prezent și, de asemenea, ajută și catalizatorul cu trei căi al motoarelor pe benzină.

Dar sunt încă probleme și cu acest sistem. Cum ar putea bateria de la bord de 48 V să alimenteze încălzitorul atunci când este descărcată? Ar fi necesar să pornească încălzirea încă de la deschiderea ușilor? Ar avea sens atunci să combinăm încălzitorul cu un ventilator? Ar trebui să reducem puterea și cuplul la pornirea la rece? Și cum ar putea un sistem mild hybrid să susțină în mod ideal motorul cu combustie internă în timpul încălzirii acestuia?

Cert este că începând cu 1 iulie 2025 toate modelele vor trebui să aibă sistem mild hybrid pe 48V pe lângă alte modificări. iar introdcuerea unui sistem mild hybrid pe 48V costă între 1000 și 1500 euro în opinia specialiștilor. Abia apoi, urmează costurile legate de încălzitoarele electrice alimentate la 48V. care înseamnă aște câteva sute de euro.

Mașinile mici și mai ieftine fără sistem mild hybrid pe 48V vor dispărea sau se vor scumpi dramatic.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.