Home Auto util Noul Cod Rutier vine cu amenzi usturătoare

Noul Cod Rutier vine cu amenzi usturătoare

de

Noul Cod Rutier, care va intra în vigoare de la 6 februarie, impune amenzi de 4000 de lei pentru cei care trec pe roșu și de 1600 de lei pentru șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc.

Noul Cod Rutier oferă mai multă putere Poliției

Noul Cod Rutier oferă mai multă putere Poliției.

Noul Cod Rutier nu impune doar amenzi mai mari, ci vine și cu o rezolvare pentru situația neplății aestora. Cei care se află în această situație vor avea permisul suspendat. Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 km/h se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1600 de lei. În plus, se suspendă şi permisul de conducere pentru maximum 90 de zile.

În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 km/h, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1680 şi 4000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 de zile.

Propuneri pentru modificarea Codului Rutier

Dacă depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 km/h se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4080 şi 9600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la 2 ani, însă amenda rămâne aceeaşi.

Clasele de sancțiuni din noul Cod Rutier

Totodată, centura de siguranţă va deveni absolut obligatorie şi pentru pasagerii de pe bancheta din spate. Cu 9600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii implicaţi în accidente rutiere şi care au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Şoferii care trec pe culoarea roșie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi de 4000 de lei, iar cei care vorbesc la telefon, cu 1600 de lei.

Articole similare