Home Modele noi Noul Mini Countryman debutează în versiune electrică

Noul Mini Countryman debutează în versiune electrică

de Răzvan Măgureanu
Mini Countryman

Noul Mini Countryman debutează cu două versiuni electrice și urcă un segment, din clasa mică în cea compactă fiind aproape la fel de mare precum BMW X1.

A treia generație Mini Countryman nu mai este deloc mini. SUV-ul de clasă mică a crescut spectaculos în dimensiuni încadrându-se acum în clasa compactă. Cu 4.433 mm lungime, 1.843 mm lățime și 1.656 mm înălțime, Mini Countryman este cu 136 mm mai lung, cu 21 mm mai lat și cu 99 mm mai înalt decât fosta generație, iar ampatamentul de 2692 mm este cu 22 mm mai mare.

Mini spune că lățimea mai mare a contribuit la mărirea spațiului la umeri și coate cu 3 cm în față și 2,5 cm în spate. Ampatamentul mai mare a degajat mai mult loc pentru genunchii pasagerilor din spate care beneficiază și de o banchetă spate culisantă pe distanța a 13 cm. De asemenea, spătarul banchetei spate poate ajustat în șase poziții cu până la 12 grade.  Volumul portbagajului a crescut 10 litri la 460 litri, iar prin rabatarea banchetei ajunge la 1450 litri (1390 litri înainte).

Mini Countryman

Noul Mini Countryman debutează cu două versiuni electrice: Countryman E cu un singur motor de 204 CP și 250 Nm (autonomie de 462 km) și Countryman SE All4 cu două motoare cu 313 CP și 494 Nm (autonomie de 433 km). Mini Countryman SE All4 are exact același sistem de propulsie ca și la BMW iX1 xDrive30. Ambele modele au o baterie de 66,45 kWh.

Bateria de 66,45 kWh se poate încărca la stații AC cu până la 22 kW sau la stații DC cu până la 130 kW, astfel că încărcarea de la 10 la 80% la o stație DC durează numai 30 minute.

Versiunea de bază accelerează de la 0 la 100 km/h în 8,6 secunde și atinge 170 km/h în timp ce versiunea de top are nevoie de numai 5,5 secunde de la 0 la 100 km/h în timp ce viteza maximă este de 180 km/h.

Mini nu dă deocamdată mai multe detalii dar precizează că noul Countryman este disponibil și cu motoare convenționale pe benzină: Countryman C cu tracțiune față și două versiuni Countryman cu tracțiune integrală: S All4 și JCW All4. Va fi disponibilă și o versiune diesel, dar un PHEV nu va mai fi oferit.

Mini Countryman

La fel ca și BMW iX1, Mini Countryman este construit pe arhitectura convențională UKL2 a concernului BMW, utilizată pentru modelele compacte cu tracțiune față având propulsie convențională și PHEV. Însă designul a fost optimizat ca pentru un model electric, Cx-ul noului model fiind de numai 0,26, un imens progres față de valoarea de 0,31 a vechiului model.

Designul este minimalist, cu linii clare, un acoperiș ușor curbat și un montant spate complet nou, personalizat diferit în funcție de tipul de propulsie și nivelurile de echipare. Caracteristic lui Mini Countryman rămâne parbrizul aproape vertical, montanții și protecțiile de la spoilere, praguri și pasajele roților vopsite în negru. În față se remarcă noua grilă octogonală care are un mic senzor radar în zona centrală. Anumite detalii de design depind de echiparea aleasă. DE exemplu, în fotografiile oficiale de presă puteți observa echiparea Favoured Trim cu conturul grilei, spițele jantelor, inserțiile din praguri și spoiler în culoare Vibrant Silver. Sunt disponibile patru modele de jante de până la la 20 inchi.

Patru niveluri de echipare
Mini Countryman este disponibil cu patru niveluri de echipare: Essential Trim, Classic Trim, Favoured Trim și John Cooper Works Trim.

The Essential Trim vine cu o claritate maximă și aspect minimalist, punând în evidență anumite părți funcționale, cum ar fi logo-ul în noua culoare Vibrant Silver. Noua gamă de vopsele exterioare subliniază modernitatea noului Mini, punând accentul pe tonuri luminoase, cum ar fi Indigo Sunset Blue.

În timp ce Classic Trim se concentrează în primul rând pe interior, finisajul Favoured Trim prezintă detalii deosebit de expresive la exterior. Această variantă de echipare oferă de exemplu posibilitatea de a opta pentru  alegerea noii nuanțe Vibrant Silver pentru acoperiș, care se asortează cu grila frontală contrastantă.

Echiparea John Cooper Works (JCW) Trim pune accent pe latura sportivă cu parte frontală și posterioară distincte. Rama grilei frontale și logo-ul în negru lucios subliniază puterea mașinii împreună cu benzile negre și roșii de pe capotă. Un acoperiș contrastant în culoarea Chili Red – inspirat din motorsport  împreună cu montantul C bine pus în valoare, în aceeași culoare și logo-ul JCW subliniază dinamica caracteristică modelelor Mini.

Mini Countryman
Interior complet nou
În stilul Tesla, Mini Countryman renunță la afișajul pentru indicatoarele de bord și concentrează totul pe un ecran OLED rotund având un diametru de 240 mm. Acesta este organizat foarte logic având în partea superioară vitezometrul digital și autonomia rămasă. La baza ecranului sunt comenzile tactile pentru reglarea temperaturii stânga/dreapta și viteza curentului de aer. Tot din această zonă pot fi accesate principalele submeniuri cum ar fi navigația, Media, telefonul sau climatizarea.

Diversele submeniuri pot fi afișate în zona exterioară a displayului circular, în timp ce harta navigației se afișează în zona centrală.

Șoferul poate alege diverse moduri Mini Expericience: Vivid, Core, Green, Timeless, Balance și Personal, și specific lui Countryman, Trail.

Bara de butoane de sub displayul central a fost complet redesenată și reorganizată. Schimbătorul de viteze a dispărut de pe consola centrală și s-a redus la un mini switch în stânga pe noua bară de butoane. Tot acolo este și comutatorul de pornire (central) și cel pentru alegerea diverselor moduri Mini Experience.

Mini CountrymanMini CountrymanMini CountrymanMini CountrymanMini CountrymanMini CountrymanMini CountrymanMini CountrymanMini CountrymanMini CountrymanMini CountrymanMini CountrymanMini CountrymanMini CountrymanMini CountrymanMini Countryman

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.