Cu noul SUV electric compact #1, compania Smart intră într-o nouă etapă de dezvoltare ca o subsidiară a producătorilor auto Mercedes și Geely. Modelul SUV compact cu propulsie electrică este cel mai mare și mai performant model din istoria companiei Smart.
Stilul noului Smart #1, realizat de echipa condusă de Gorden Wagener (Chief Design Officer Mercedes-Benz), urmează cu fidelitate liniile studiului Concept #1 prezentat anul trecut la Salonul Auto de la Munchen, oferind forme rotunjite în combinație cu un plafon înalt, grupuri optice Matrix LED cu benzi luminoase „Y” în față și în spate. Mai puțin obișnuită este însă, forma plafonului care apare sub formă de „capac” și lasă loc geamurilor laterale și portierelor fără rame, precum modelele coupe dar și forma mînerelor portierelor care sunt retractabile.
Cu o lungime de 4,27 metri, o lățime de 1,82 metri și o înălțime de 1,63 metri, versiunea de serie a noului Smart #1 (a se citii hashtag-one) are aproximativ aceleași dimensiuni cu cele ale modelului Volkswagen T-Roc, dar are un ampatament care măsoară 2,75 metri (cu 16 centimetri mai lung decât modelul de la VW) pentru că un motor electric ocupă mai puțin spațiu decât un motor clasic pe combustie, cu avantaje evidente în privința spațiului pentru pasageri. Greutatea proprie este de 1.820 de kilograme. Motorul aflat în dotarea noului model este poziționat în spate (aici Smart rămâne fidel acestei scheme tehnice) dezvoltă are o putere maximă de 200 kW (272 CP) și un cuplu maxim de 343 Nm și care asigură o viteză maximă de 180 km/h. Bateria cu o capacitate de 66 kWh este poziționtă în partea inferioară a caroseriei, între cele două axe.
Bateria litiu-ion poziționată în partea jos a platformei tehniceSustainable Electric Architecture (SEA; mai precis SEA Entry) oferă o autonomie de la 420 la 440 km conform normelor WLTP. La curent alternativ (AC) de 22 kW, bateria noului Smart #1 se încarcă de la 10 la 80 la sută din capacitatea sa în trei ore. Cu un încărcător rapid, acest lucru se poate realiza în mai puțin de 30 de minute cu 150 kW. Cablurile de încărcare (CCS și Tip 2) sunt poziționate sub capota frontală într-un spațiu denumit „Frunk” și cu un volum de 15 litri. Portbagajul din spatele hayonului are o capacitate sufficient de mare de 411 litri.
Interiorul dominat de formele curbate ale planșei de bord și tunelului central dispune de un cockpit redus la strictul necesar. Comutatoarele și butoanele ale comenzilor principale au pozițioanate aproape exclusiv pe volanul cu trei spițe. Planșa de bord dispune de două display-uri din care unul tactil de 12,8 inci cu interfață personalizabilă poziționat pe consola centrală înaltă și unul de 9,2 inci pe post de instrumentar de bord cu afișaj digital. De asemenea, utilizatorii pot controla funcțiile folosind recunoașterea vocii cu AI și pot personaliza sistemul de infotainment. Utilizatorul poate apela date printr-o aplicație și le poate salva într-un cloud. Ecosistemul digital al SUV-ului Smart este conectat și adaptabil, atât de mult încât 75% din unitățile de control electronice de la bord pot fi actualizate de la distanță, „over-the-air”. Viitorii proprietarii de Smart #1 pot folosi cheia digitală pentru a-și partaja automobilul printr-un sistem peer-2-peer – și pot determina ce drepturi au utilizatorii. Departamentul de asistență include controlul adaptiv al vitezei de croazieră cu funcție stop-and-go, un sistem activ de menținere a benzii de circulație, precum și asistenți pentru faza lungă, ambuteiaje și parcare. Interiorul dispune în plus de lumină ambientala reglabilă la 64 de culori și 20 de niveluri de iluminare iar bancheta spate este culisantă pe o distanță de 13 cm.
Noul Smart #1 se va putea comercializa inclusiv online, în afară de reprezentanțele oficiale Mercedes-Benz. Conducerea companiei Smart nu a comunicat când va fi lansat la comercializare și cât va costa noul SUV compact electric însă, acesta poate să fie comandat din a doua jumătate a anului 2022 și se estimează că va avea un preț de bază de aproximativ 30.000 de euro.












