Home Modele noi Noul SUV compact Toyota Corolla Cross disponibil în Europa din 2022

Noul SUV compact Toyota Corolla Cross disponibil în Europa din 2022

de George Grosu
blank

După ce și-a făcut debutul pe piața din Thailanda la începutul acestui an, modelul Toyota Corolla Cross a fost introdus recent la comercializare în SUA și Japonia dar cu un look parțial modificat. Recent, conducerea Toyota a anunțat că acest model va fi disponibil și în Europa din toamna anului 2022.

Corolla Cross poate fi clasificată ca o alternativă destul de conservatoare a clasei de mijloc la modelul C-HR cu design mai expresiv. Ambele modele se bazează pe platforma japoneză TNGA-C și au același ampatament de 2,64 metri. Cu toate acestea, Corolla Cross are o lungime de 4,46 m comparativ ce C-HR care măsoară 4,39 metri, o lățime de 1,83 m și o înălțime de 1,83 m. Bestsellerul RAV4 cu o lungime de 4,60 metri este poziționat deasupra noului SUV din portofoliul de modele ale producătorului japonez.

Potrivit Toyota, designul Toyota Corolla Cross a fost special adaptat pieței europene. Dar dacă privim cu atenție vom vedea că versiunea europeană este aproape neschimbată față de versiunea care este deja oferită în Thailanda și SUA. SUV-ul este prezentat cu o grilă masivă a radiatorului care este codificată cu culori în funcție de versiunea modelului. Farurile cu LED-uri joase – cărora li s-a dat un interior modificat pentru Europa – se poziționează până spre aripile evazate. Capota motorului este conturată și ușor curbată. În schimb, versiunea pentru Japonia prezintă o fantă de admisie a aerului în zona superioară, care este vopsită în culoarea caroseriei iar grila frontală prezintă un logo neobișnuit pe piața internă și care simbolizează seria Corolla cu un „C” stilizat și cele trei flori de cireș în zona superioară. Grila hexagonală a radiatorului, care este acum tipică pentru multe modele Toyota, coboară până sub bara de protecție.

Modelul cu patru uși vine, de asemenea, cu elemente suplimentare negre tipice pentru SUV în zona pasajului roții și a pragului. Linia acoperișului se înclină ușor spre spate. La partea din spate, modelul se evidențiază prin blocurile optice înguste cu tehnologie LED înguste și un scut de protecție discret. În Japonia, pe de altă parte, există o zonă neagră la nivelul inferior al barei de protecție, care este încadrată de două lumini de dimensiuni mai mari. Un spoiler pentru marginea plafonului alungește din punct de vedere optic plafonul. Montanții B de culoare închisă dau, de asemenea, un look mai dinamic geamurilor laterale. Banda cromată de pe geamurile superioare care se mărește spre montantul C imprimă o notă luxoasă.

Interiorul noului Corolla Cross de bazează pe cel de la modelul compact Corolla. Aici întâlnim un display pentru sistemul de infotainment, care măsoară 10,5 inci în versiunea europeană și care este amplasat vertical pe planșa de bord. Pe celelalte piețe sunt oferite versiuni cu afișaje de 7 sau 8 inci, în funcție de nivelul de echipare. Volanul este de tip multifuncțional cu trei brațe iar instrumentarul de bord este digital și amplasat pe un display cu diagonala de 12,3 inci. În standard este oferit reglaj pentru înclinarea spătarului banchetei din spate iar opțional este propus un plafonul panoramic pentru o mai bună luminozitate în habitaclu. Conectivitatea este garantată de Android Auto și Apple Carplay. De asemenea, sunt oferite actualizări prin Over-the-Air-Updates și control vocal.

Opțional, hayonul poate fi acționat electric iar accesul este facilitat de dimensiunile generoase ale acestuia către compartimentul portbagajului care măsoară 487 de litri. Cu spătarul banchetei din spate, care poate fi rabatat în raport de 60:40, se pot încărca inclusiv biciclete. În funcție de cât de sus este amplasată podeaua de încărcare, există spațiu suplimentar de depozitare dedesubt.

Pentru piața europeană, noul Toyota Corolla Cross va fi disponibil exclusiv cu propulsie hibridă. În acest caz, propulsia hibridă este compusă dintr-un motor pe benzină cu 4 cilindri de 2 litri și un motor electric de 83 kW și 206 Nm cu baterii litiu-ion cu o putere maximă care totalizează 197 CP. În versiunea cu tracțiune față, Toyota specifică motorul cu combustie de 171 CP și 202 Nm iar în versiunea cu tracțiune integrală doar 152 CP și 190 Nm. Versiunea cu tracțiune integrală are în plus un motor electric de 31 kW poziționat pe puntea spate. Aceasta se pornește automat și asigură mai multă tracțiune și siguranță. Cutia de viteze disponibilă în ambele cazuri este una automată de tip CVT.

În Asia, Corolla Cross vine pe piață cu două motoare. Pe de o parte, există un motor pe benzină cu 4 cilindri de 1,8 litri cu o putere de 140 CP și un cuplu maxim de 177 Nm.  În celălalt caz este vorba despre același motor de 1,8 litri cuplat cu un motor electric ca versiune hibridă și oferă o putere totală de doar 122 CP și care este transmisă către toate cele patru roți.  Configurat astfel, Corolla Cross ar trebui să consume în medie doar 3,8 litri conform standardelor japoneze. În SUA, Toyota a dotat noul model cu un motor pe benzină cu de 2 litri cu 171 CP, care este disponibil cu tracțiune față sau tracțiune integrală și este cuplat la o transmisie CVT.

În Europa, Corolla Cross este propusă în standard cu pachetul Safety Sense. Pe piețele din Japonia și SUA, Corolla Cross este echipată și cu pachetul de asistență „Toyota Safety Sense” fără costuri suplimentare. Doar în versiunea de echipare de bază, modelul nu beneficiază de sistem de asistență la parcare și camera video la parcarea cu spatele. Pentru piața japoneză se oferă opțional un sistem care previne accelerarea excesivă neintenționată și în cazul în care pedalele de accelerație și de frână sunt acționate în același timp.

Noua Toyota Corolla Cross se poate comanda în Japonia din toamna acestui an. Prețurile încep de la echivalentul a 15.400 de euro pentru versiunea de bază cu motor pe benzină de 1,8 litri și tracțiune față. Versiunea de top cu propulsie hibridă și tracțiune hibridă integrală precum și cea mai în nivelul de echipare „Z” costă cel puțin 24.600 de euro. SUV-ul japonez este ceva mai scump în SUA, cel puțin  ca versiune entry-level. Prețul pornește de la echivalentul a 18.800 de euro, în timp ce versiunea de top este disponibilă de la aproximativ 23.400 de euro. Pentru piața din SUA, Toyota produce Corolla Cross la uzina operată de Mazda din Huntsville, Alabama.

Toyota plănuiește primele livrări pentru Europa în toamna anului 2022. Prețurile nu vor fi comunicate decât cu puțin timp înainte de lansarea pe piață. Încă nu s-a decis dacă modelul va fi fabricat și în Europa. Sunt disponibile numeroase capacități de producție Toyota care operează în Franța, Marea Britanie, Cehia și Turcia, în care liniile de producție pentru Corolla Cross ar putea fi, de asemenea, adaptate cu ușoare ajustări. Toyota intenționează să lanseze un total de douăsprezece vehicule noi și revizuite până în 2023.

blank
Toyota Corolla Cross în varianta europeană
blank
Toyota Corolla Cross în varianta europeană
blank
Toyota Corolla Cross în varianta europeană
blank
Toyota Corolla Cross în varianta japoneză
blank
Toyota Corolla Cross în varianta thailandeză
blank
Toyota Corolla Cross în varianta americană
blank
Cockpit
blank
Instrumentar de bord
blank
Sistem infotainment
blank
Configurația interiorului
blank
Portbagaj
blank
Platforma TNGA-C
blank
Propulsia pentru tracțiunea integrală
blank
Gama Toyota Corolla

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?