Pe data de 14 mai, casa de licitații RM Sotheby’s va scoate la licitație la Monaco, o parte din colecția auto al lui Nigel Mansell, fost campion mondial de Formula 1 în anul 1992. Modelele care vor atrage cu siguranță atenția colecționarilor vor fi cele două monoposturi de Formula 1 cu care a concurat însuși pilotul britanic: revoluționarul Ferrari 640 din 1989 și emblematicul „Senna-Taxi” Williams FW14 din 1991. Dar colecționarii modelelor sport exotice ar putea găsi și ei unele exemplare foarte rare și în același timp atractive.
Campion mondial de Formula 1 în 1992, campion IndyCar în 1993 și câștigător al campionatului Grand Prix Masters din 2005, pilotul britanic Nigel Mansell și-a format în timpul carierei sale ilustre, o valoroasă colecție auto cu diverse modele atractive, multe dintre ele unicate și de competiție. La mijlocul lunii mai, Nigel Mansell își scoate la vânzare o parte din colecția sa auto prin intermediul casei de licitații RM Sotheby’s.
Cele două monoposturi de Formula 1 cu care a concurat pilotul britanic, Ferrari 640 din sezonul compețional al anului 1989 și Williams FW14 care a concurat în anul 1991, vor atrage, fără îndoială, cea mai mare atenție la licitația care urmează să se desfășoare la Monaco pe data de 14 mai. Monopostul italian a intrat în istorie ca fiind primul dotat cu o cutie semi-automată în timp ce, monopostul britanic a intrat în istorie ca „Taxi Senna” în 1991, când câștigătorul cursei din Marea Britanie, Nigel Mansell l-a invitat pe Ayrton Senna de la McLaren-Honda, care rămăsese fără combustibil chiar la finalul cursei. Șasiul cu care Mansell a concurat în acel sezon are abrevierea FW14-5.
Propulsat cu o unitate cu 12 cilindri dispuși în V, Ferrari-ul 640 a fost primul monopost de F1 echipat cu o cutie de viteze semi-automată și care este considerată inițiatoarea cutiilor de viteze secvențiale moderne. Șasiul Ferrari cu numărul 109 a avut lansarea în fața presei în februarie 1989 fiind totodată și primul monopost Ferrari cu care Nigel Mansell a concurat pentru Scuderia Ferrari. După primele teste care au fost considerate dificile, dar rapide, pilotul britanic, poreclit de presa italiană “Leul britanic” a câștigat chiar primă cursă a sezonului de Formula 1 din 1989 de la Jacarepaguá, Brazilia, luând startul de pe locul șase pe grilă.
Deși dispunea de un potențial enorm atât din punct de vedere tehnic cât și al piloților echipei, monopostul Ferrari 640, a fost de multe ori victima propriilor inovații tehnice cam pe tot parcursul sezonului competițional din anul 1989. Primul monopost al Scuderiei Ferrari dezvoltat după decesul fondatorului Enzo Ferrari, a cunoscut mai multe eșecuri decât succese, dar s-a poziționat mai mereu în primele trei locuri ale clasamentelor. Nigel Mansell a reușit să obțină cu acest monopost Ferrari două locuri secunde și două locuri trei, precum și câte o victorie în Grand Prix-ul Braziliei și cel al Ungariei.
Pentru Mansell, a fost cel mai bun sezon din două pentrecute la Scuderia Ferrari. Acesta a încheiat sezonul 1989 pe locul patru la piloți și, împreună cu colegul de echipă Gerhard Berger, a asigurat al treilea loc în Campionatul Mondial al Constructorilor. În cele din urmă, drept mulțumire pentru cele două victorii obținute în cursele din Brazilia și Ungaria, conducerea Ferrari i-a facilitat britanicului transferul monopostului Ferrari 640 în colecția sa.
Potrivit celor de la RM Sotheby’s, Ferrari 640 dispune încă de pneurile originale Goodyear de la ultima sa participare. De aici se poate concluziona că, monopostul Ferrari se află într-o stare originală chiar dacă nu este pregătit în totalitate pentru a putea fi pilotat pe marile circuite ale lumii. Casa de licitații oferă o estimare cuprinsă între 2,5 și 5 milioane de euro pentru acest monopost Ferrari dezvoltat sub conducerea lui John Barnard.
Sezonul din anul 1991 al lui Mansell la echipa franco-britanică Williams, a fost mult mai reușit, cu monopostul FW14, cu care a obținut cinci victorii și două pole-position-uri. Primul proiect important de design F1 al lui Adrian Newey a fost considerat o piatră de hotar din punct de vedere tehnic pentru Williams fiind primul monopost dotat cu suspensie activă. Evoluția acestuia, denumită FW14B care a urmat în sezonul din 1992 i-a facilitat pilotului britanic să obțină primul și singurul său titlu la piloți, tot datorită suspensiei active. Combinația de culori prezente în ambele sezoane competiționale (1991 și 1992) poate fi diferențiată doar în detaliu.
Cu acest monopost FW14-5 oferit acum la vânzare, Mansell a obținut prima victorie pentru echipa Williams la Magny-Cours în Marele Premiu al Franței. O săptămână mai târziu a obținut o nouă victorie în Marea Britanie, acolo unde l-a invitat în turul de onoare în monopostul său pe Ayrton Senna care terminase combustibil în chiar ultimul tur al cursei și care ulterior a primit porecla „Senna-Taxi” Williams FW14. La Marele Premiu al Germaniei care a urmat, Mansell a repetat succesul și a pus o presiune destul de mare asupra campionului Ayrton Senna în lupta pentru titlu și care la finalul sezonului din 1991 i-a revenit brazilianului.
În ciuda altor victorii obținute în Italia și Spania, Mansell și FW14 au fost nevoiți să se recunoască învinși la finalul sezonului. Cu toate acestea, echipa britanică a fost mai mult decât mulțumită pentru că s-a clasat pe locul secund în ambele clasamente ale campionatului mondial. Spre deosebire de Ferrari, de data aceasta Mansell a primit din partea echipei Williams doar șasiul pentru că motorul V10 de 3,5 litri a fost returnat la Renault după finalul sezonului. Estimarea făcută în acest caz de specialiștii de la RM Sotheby’s este mai mică decât în cazul modelului Ferrari, fiind cuprinsă între 1,5 și 3 milioane de euro.
Foto: Tim Gidden; Sutton Images


















