Home Modele noi Oficial: Mercedes GLE facelift – Electrificare, putere și accent pe off-road

Oficial: Mercedes GLE facelift – Electrificare, putere și accent pe off-road

de Dan Damian
Mercedes GLE facelift

Constructorul german a prezentat astăzi Mercedes GLE facelift, care nu renunță la diesel, dar vine cu electrificare pe toată gama.

Lansată în 2018, actuala generație GLE a ajuns la jumătatea ciclului de viață, așa că a primit o actualizare estetică discretă, dar și una tehnică substanțială. Mercedes a prezentat toate aceste update-uri pentru ambele versiuni de caroserie: SUV și SUV Coupe.

Din punct de vedere estetic nu sunt schimbări foarte mari. La partea frontală observăm farurile cu o nouă structură internă și cu semnătura luminoasă modificată, plus reconfigurarea zonei inferioare a spoilerului, dar tot pe aceeași structură generală. Cam aceeași idee și la partea din spate, unde stopurile au altă semnătură luminoasă, de această dată pe orizontală, în locul celei oarecum circulare, plus adăugarea de crom pentru a sublinia difuzorul de aer. Linia (estetică) AMG Line este acum standard pe GLE Coupe și asta presupune grila stil diamant, cu inserții cromate, extremitățile pasajelor aripilor cu design specific și alte elemente care subliniază mai mult natura sportivă a acestei versiuni. Jantele de 21 inchi ale acestui pachet au un nou design.

La interior vedem același display mare, care integrează sub aceeași suprafață atât tabloul de bord, cât și display-ul central, ambele de 12,3 inchi. Sub acesta rulează însă ultima versiune a sistemului de operare MBUX, al cărui sistem de navigație are o funcție specială, Trailer, care se activează când cârligul spate (cu acționare automată) este cuplat la o rulotă. Astfel, ruta este stabilită în funcție de lățimea drumului sau eventualele restricții de greutate. O altă noutate: Apple CarPlay și Android Auto sunt acum wireless. În plus, MBUX poate monitoriza de se întâmplă în casa proprietarului, cu ajutorul funcției Home. Dacă și casa este echipată cu elemente smart, poți seta temperatura dorită, poți aprinde luminile, etc. de la bordul mașinii astfel încât să ai exact atmosfera dorită când ajungi. Poți chiar să întrebi sistemul dacă este cineva acasă într-un moment anume, iar senzorii de mișcare raportează ultima incursiune în casă.

Volanul este nou și are acum suprafețe tactile, cu ajutorul cărora poți controla informațiile afișate pe tabloul de bord și  pe display-ul central. De asemenea, grilele de ventilație sunt cromate (metal), plus alte versiuni de tapițerie și finisări. Ideea este de a apropia astfel Mercedes GLE facelift de atmosfera de la bordul modelelor Mercedes-Maybach GLS și Clasa S.

Electrificare generală

Da, facelift-ul păstrează gama de motorizări, dar nici una nu este acum fără, cel puțin, mild hybrid. Motorizarea diesel de bază este pe modelul GLE 300 d 4Matic, cu 269 CP și 550 Nm, plus 20 CP ai sistemului mild-hybrid (boost).

Cel mai puternic diesel este pe modelul GLE 450 d 4Matic, un 3 litri care produce 367 CP (+ 20 CP, boost) și 750 Nm.

Modelul pe benzină GLE 450 4Matic (3 litri) oferă 381 CP (+ 20 CP, boost) și 500 Nm. La un asemenea nivel de putere este totuși motorizarea de bază, pe benzină.

PHEV-uri mai puternice

Mercedes păstrează cele două versiuni PHEV, dar acestea sunt mai puternice, iar bateriile de 31,2 kWh pot fi încărcate mai repede. La bază avem modelul GLE 350 de 4Matic (da, Mercedes nu renunță la PHEV-urile diesel), care oferă 197 CP din motorul diesel de 2 litri, plus 136 CP ai motorului electric, pentru un total de 333 CP (750 Nm). Autonomia electrică (WLTP) este cuprinsă între 94 și 109 km.

PHEV-ul pe benzină, GLE 400 e 4Matic, are un motor pe benzină de 2 litri și 252 CP și motor electric de 136 CP. Puterea sistemului este de 381 CP (600 Nm), cu 41 CP mai mult decât cea versiunii anterioare, iar autonomia (cu bateria de 31,2 kWh) este cuprinsă între 98 și 107 km (WLTP).

La bordul ambelor PHEV-uri este acum un încărcător de 11 kW (AC), iar opțional poate fi comandată încărcarea rapidă, la curent continuu (DC) cu 60 kW.

Mercedes GLE facelift

Mercedes a aplicat un update și celor două versiuni AMG. Astfel, Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ (6 în linie, 3 litri, turbo), oferă 435 CP (+ 22 CP ai sistemului ISG) și 560 Nm (+ 200 Nm ai sistemului ISG). Accelerația 0 – 100 km/h este posibilă în 5 secunde, iar viteza maximă este limitată la 250 km/h. Cea mai puternică versiune, Mercedes-AMG GLE 63 S 4MATIC+ este singura cu motor V8 (4 litri, turbo) și produce 612 CP (+ 22 ai sistemului ISG) și 850 Nm (+ 250 Nm ai sistemului ISG). Accelerația 0 – 100 km/h este de 3,9 secunde, iar viteza maximă ajunge la 280 km/h.

Dacă tot va fi disponibil (standard) cu tracțiune integrală 4Matic în Europa, Mercedes oferă și un modul Off-Road de condus, care implică funcția de “capotă transparentă“. Practic, vezi pe display-ul central o imagine (virtuală) a poziției roților față pe terenul pe care circuli, ceea ce ajută la evitarea obstacolelor mari și la poziționarea corectă a roților (remember Land Rover?).

Mercedes GLE facelift, atât SUV, cât și SUV Coupe, este produs la uzina din Tuscaloosa (SUA) și va fi disponibil în Europa începând cu luna iulie a acestui an.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.