Home Modele noi Oficial: Volkswagen Golf R, cel mai puternic Golf de serie produs vreodată

Oficial: Volkswagen Golf R, cel mai puternic Golf de serie produs vreodată

de Dan Damian
Volkswagen Golf R

Constructorul german a prezentat vârful de gamă al modelului Golf, noul Volkswagen Golf R, cel mai puternic Golf de serie produs vreodată.

La puțin timp după prezentarea noului Golf GTI Clubsport, Volkswagen vine cu noul Golf R, oferta supremă pentru cei care vor un hothatch cu valențe extreme pentru clasa sa. Noul Volkswagen Golf R este echipat cu un motor de 2 litri, cu 4 cilindri în linie (nici o surpriză), capabil să producă 320 CP și 420 Nm, cuplat la o cutie de viteze DSG, cu 7 trepte.

Ceea ce a caracterizat modelele R de-a lungul timpului a fost tracțiunea integrală. Sistemul 4Motion vine cu un upgrade important în cazul noului Volkswagen Golf R, adică funcția R-Performance Torque Vectoring, care îmbunătățește mult tracțiunea. Există și un sistem care nu doar că distribuie puterea între cele două punți, ci și între roțile punții spate, într-un mod variabil. Evident că se poate conta și pe diferențialul electronic XDS, prezent și la modelul situat imediat sub Golf R: GTI Clubsport.

Volkswagen Golf R

Sistemul de tracțiune integrală este integrat în sistemul VDM (Vehicle Dynamics Manager), alături de diferențialul autoblocant XDS și șasiul adaptic DCC. Această integrare permite electronicii să ofere cea mai eficentă soluție pentru tracțiune optimă, una ajustabilă extrem de repede.

Aceelerația 0 – 100 km/h este posibilă în 4,7 secunde, iar viteza maximă a noului Volkswagen Golf R este limitată electronic la 250 km/h. Totuși, dacă se optează pentru pachetul R-Performance, aceasta ajunge la 270 km/h.

Volkswagen Golf R

Ținuta de drum a hothatch-ului Volkswagen a fost setată pe celebrul Nurburgring. Ca urmare, constructorul german oferă, în cadrul pachetului R-Performance, un program “Special” dedicat acestui circuit, adică toți parametrii de rulare, inclusiv cei ai sistemului 4Motion, sunt adaptați caracteristicilor circuitului german. Testele proprii au arătat, spune Volkswagen, că noul Golf R este cu 19 secunde mai rapid (07:51 minute) decât predecesorul său pe Nürburgring Nordschleife.

Scurtă istorie

Primul Golf din seria R a debutat în 2002, cu numele R32. Atunci, acest indicativ se referea la cilindreea modelului echipat cu un V6 de 3,2 litri care producea 241 CP. Echipat cu tracțiune integrală, Golf R32 putea accelera de la 0 la 100 km/h în 6,6 secunde. Un an mai târziu hothatch-ul primea cutia DSG, primul Volkswagen disponibil cu (acum) celebra cutie cu dublu ambreiaj. În 2005 debuta a doua generație R32, cu mai multă putere: 250 CP.  Patru ani mai târziu venea succesorul, pe baza lui Golf 6, care s-a numit doar “R”, pentru că renunța la motorul V6 în favoarea unui turbo de 2 litri și 4 cilindri care ducea puterea maximă la 270 CP. Penultimul Golf R, bazat pe Golf 7 a fost prezentat acum 7 ani și oferea, pentru prima dată, 300 CP.

 

 

 

 

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.