Home Motorsport Raliul Monte Carlo 2014 a fost câștigat de Sebastien Ogier

Raliul Monte Carlo 2014 a fost câștigat de Sebastien Ogier

de

La cinci ani de la prima sa victorie în Raliul Monte Carlo (2009, etapă în IRC), Sébastien Ogier oferă o demonstraţie de forţă, aşa cum stă bine unui campion mondial en-titre.

Raliul Monte Carlo - Sebastien Ogier (VW)

Raliul Monte Carlo – Sebastien Ogier (VW)

Franţa a avut şi alte motive de bucurie, pentru că Brian Bouffier – şi el câştigător în Raliul Monte Carlo în 2011 – a terminat pe locul secund, după ce a fost lider al competiţiei pe parcursul a şase probe speciale. Podiumul a fost completat de Kris Meeke, la cel mai bun rezultat al său cu un model World Rally Car într-o etapă din Campionatul Mondial.

Raliul Monte Carlo 2014 a însemnat şi debutul unui nou constructor, Hyundai, doar că cei doi piloţi ai săi au abandonat încă din prima zi. Thierry Neuville, vicecampionul lumii de anul trecut, a încheiat competiţia încă din PS 1, în urma unei ieşiri în decor din care nici el, nici navigatorul nu au avut de suferit. Poate doar orgoliul său, mai ales că modelul i20 WRC părea să aibă ritmul necesar pentru a fi în partea superioară a Top 10. Dani Sordo, al doilea pilot al sud-coreenilor, a depus armele după speciala a patra, din cauza unei defecţiuni la partea electrică a maşinii.

Sebastien Ogier a devenit campion mondial în WRC

Primul lider al raliului a fost Robert Kubica. Învingător în Jaenner Rally, prima rundă din Campionatul European de raliuri, polonezul a câştigat primele două speciale şi a fost pe podium la finalul primei zile. Condiţiile schimbătoare de-a lungul PS9 au făcut ca fostul pilot de Formula 1 să derapeze pe un viraj de dreapta şi să se oprească în afara traseului. Abandon pentru Robert, dar viteza pe care a arătat-o pe specialele din Principat demonstrează că prezenţa sa în WRC este un câştig pentru această disciplină.

Nu putem omite nici prezenţa în Raliul Monte Carlo a dublului campion al României, Francois Delecour – aflat la al 100-lea start în Campionatul Mondial. Din păcate pentru el, raliul s-a terminat mult mai repede decât şi-ar fi imaginat, cu abandon în PS1, din cauza… îngheţării apei în instalaţia maşinii. Partea electrică a maşinii l-a trădat şi pe Mikko Hirvonen, care şi-a găsit cu greu ritmul pe specialele din Principat, dar, în cele din urmă, a fost obligat să abandoneze chiar în ultima probă, a doua trecere pe celebra Col du Turini.

Hyundai anunță numele diviziei sale de performanță

În categoriile inferioare, victoriile au fost obţinute de Yuri Protasov, care s-a impus la WRC2 după o recuperarea timpului pierdut din cauza unei pene de cauciuc, şi de Quentin Gilbert la WRC3 – a fost singurul înscris la această clasă şi a profitat pentru a acumula maximum de puncte.

M-Sport Ford WRT, Brian Bouffier (Franta)
Citroen Racing, Mads Ostberg (Norvegia)
Citroen Racing, Kris Meeke (Marea Britanie)
VW Motorsport, Jari-Matti Latvala (Finlanda)
M-Sport Fort WRT, Elfyn Evans (Marea Britanie)
VW Motorsport II, Andreas Mikkelsen (Norvegia)
Raliul Monte Carlo, ambianta
Raliul Monte Carlo, pilotii WRC 2014
VW Motorsport, Sebastien Ogier (Franta)
M-Sport Ford WRT, Mikko Hirvonen (Finlanda)
M-Sport Ford WRT, Robert Kubica (Polonia)
Hyundai i20 WRC. Dani Sordo (Spania)

Raliul Monte Carlo 2014, clasament final

1. Sébastien Ogier – Julien Ingrassia (Franţa – Franţa / Volkswagen Polo R WRC) 3h55:14,4;

2. Brian Bouffier – Xavier Panseri (Franţa – Franţa / Ford Fiesta RS WRC) +1:18,9;

3. Kris Meeke – Paul Nagle (Marea Britanie – Irlanda / Citroën DS3 WRC) +1:54,3;

4. Mads Ostberg – Jonas Andersson (Norvegia – Suedia / Citroën DS3 WRC) +3:53,9;

5. Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Finlanda – Finlanda / Volkswagen Polo R WRC) +6:08,3;

6. Elfyn Evans – Daniel Barritt )Marea Britanie – Marea Britanie / Ford Focus WRC) +8:37,4;

7. Anders Mikkelsen – Mikko Markkula (Norvegia – Finlanda / Volkswagen Polo R WRC) +11:42,3;

8. Jaroslav Melicharek – Erik Melicharek (Slovacia – Slovacia / Ford Fiesta RS WRC) +21:56,2;

9. Matteo Gamba – Nicola Arena (Italia – Italia / Peugeot 207 S2000) +23:50,7;

10. Yuri Protasov – Pvlo Cherepin (Ucraina – Ucraina / Ford Fiesta R5) +25:43.1 (locul I WRC2);

39. Quentin Gilbert – Renaud Jamoul (Franţa – Belgia / Citroën DS3 R3T) +1h23:19,4 (locul I WRC3).

WRC, piloţi: 1. Ogier 27p; 2. Bouffier 18p; 3. Meeke 16p; 4. Latvala 13p; 5. Ostberg 12p; 6. Evans 8p; 7. Mikkelsen 6p; 8. Melicharek 4p; 9. Gamba 2p; 10. Protasov 1p. Echipe: 1. Volkswagen Motorsport 37p; 2. Citroën Total Abu Dhabi WRT 33p; 3. M-Sport WRT 10p; 4. Volkswagen Motorsport II 8p.

WRC2, piloţi: 1. Protasov 25p; 2. Bertelli 18p; 3. Battable 15p; 4. Kremer 12p; 5. Rendina 10p; 6. Serderidis 8p. Echipe: 1. FWRT SRL 25p; 2. Stohl Racing 18p; 3. www.projectrally.com.sarl 15p.

WRC3, piloţi: 1. Quentin Gilbert 25p.

Articole similare

Comentarii închise.