Home Auto util (P) Descoperiți acum tot ce trebuie să știți despre filtrele auto

(P) Descoperiți acum tot ce trebuie să știți despre filtrele auto

de adrian.serban
filtre auto

Fiecare mașină modernă, autoturism sau vehicul de marfă, are mai multe sisteme ce funcționează pe bază de lichide tehnice și aer. Atât lichidele, cât și aerul necesită periodic curățare, pentru a asigura o bună funcționare a sistemelor auto.

În funcție de destinația lor, se disting următoarele tipuri de filtre auto:

1) Filtre de aer. Acestea curăță aerul care ajunge în camerele de ardere prin galeria de admisie. Elementul de filtrare a acestor filtre este din bumbac pliat sau hârtie sintetică.

La vehiculele vechi, dotate cu aprindere cu carburator, se folosesc filtrele inelare. Pe când la mașinile moderne, cu sisteme de aprindere electronice, se folosesc filtre de aer plate.  Ambele tipuri de filtre sunt consumabile și trebuie înlocuite la fiecare 7 000–15 000 de kilometri, în funcție de condițiile de funcționare ale vehiculului. La mașinile tunate sau cele de curse se folosesc filtre conice, numite și filtre cu rezistență zero ce sunt speciale și mai rezistente.

2) Filtre de ulei. Funcționarea corectă a motorului și integritatea componentelor sale – precum pistoanele, supapele, pereții cilindrilor sau simeringuri supape, depind în mod direct de abilitatea de curățare a filtrului de ulei. Filtrele îndepărtează poluanții și produsele de uzură prezente în ulei. De obicei, asemenea filtre sunt instalate în partea de jos a motorului. Se înlocuiesc împreună cu uleiul de motor aproximativ la fiecare 8 000–12 000 de kilometri.

3) Filtre de combustibil. Aceste tipuri de filtre curăță combustibilul înainte ca acesta să ajungă în camerele de ardere. De obicei, există 2 filtre de combustibil: un filtru grosier montat pe pompa de combustibil și un filtru fin montat în conducta de combustibil.

4) Filtre de habitaclu. Funcția lor principală este de a curăța aerul ce pătrunde în habitaclu de praf, polen, mirosuri neplăcute, frunze și insecte. Asemenea filtre sunt realizate în principal din fibre nețesute plisate. Filtrele pe bază de cărbune, care conțin particule de cărbune activat, sunt considerate a fi mai eficiente.

Un alt tip de filtre auto îl reprezintă filtrele de particule. Acestea se folosesc în cadrul mașinilor moderne echipate cu motoare diesel. Aceste tipuri de filtre îndepărtează funinginea de la gazele de eșapament și sunt instalate în sistemul de evacuare.

Toate aceste tipuri de filtre precum și multe alte piese auto necesare bunei funcționări a autovehiculelor puteți găsi pe Topautopiese.ro. Găsiți o gamă variantă de produse de calitate, selectate pe site în funcție de categoriile de piese auto, de producători sau de mărcile mașinilor a cărorlivrare se face foarte rapid.

 

Sursă foto: Unsplash

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?