Home Auto util Piese auto pe care nu le vedem: ce este și ce face un diferențial auto?

Piese auto pe care nu le vedem: ce este și ce face un diferențial auto?

de Răzvan Măgureanu
diferențial auto

Majoritatea pieselor auto de pe automobilele noastre își fac treaba ascunse, fără să le vedem, fără să știm că sunt acolo sau cum funcționează. Una din aceste piese este numită diferențial și este o componentă a sistemului de transmisie. Iată ce face un diferențial, pe ce mașini îl întâlnim și ce să facem dacă se strică.

Ce este diferențialul auto?

Un diferențial este o piesă complexă cu sistem de roți pe 3 axe ce permite ca o punte sau o roată să funcționeze la o turație diferită față de celelalte. Adică, de exemplu, la un autoturism cu tracțiune spate, roata din dreapta se poate învârti diferit față de cea din stânga, în viraje sau în teren accidentat. Fără un diferențial, acest lucru ar fi imposibil. De aici vine și numele, de la diferențierea turației între axe.

Funcționarea vehiculelor în ziua de azi ar fi imposibilă fără existența diferentialelor. De exemplu, dacă o mașină fără diferențial ar încerca să ia un viraj, ambele roți ale unei punți s-ar învârti cu aceeași viteză, ceea ce ar face că una din ele să se învârtă pe loc și să se uzeze prematur.

Ce componente are un diferențial auto?

Conform celor de la www.pieseauto.ro, un diferențial este format din mai multe roți dințate conice, de diferite mărimi și diferite înclinații. O roată dințată de la cardan numită pinion învârte o roată mai mare, numită inel de baza, care este conectată la rândul sau de două roți independente numite roți-păianjen. Iar acestea sunt legate de cele două roți de tracțiune, câte una pentru fiecare planetară. Toate piesele funcționează pe rulmenți, într-o carcasa plină cu ulei special.

Putem întâlni diferențiale doar la punțile auto, care au ca rol învârtirea diferențiată a roților, dar putem întâlni și diferențiale centrale, care au ca rol învârtirea diferențiată a unei punți față de cealaltă. Practic, roțile din spate să se învârtă diferit față de cele din față, tot pentru confortul circulației pe drumuri asfaltate, iar la nevoie, aceste diferențieri să fie blocate sau limitate. Blocarea diferențialului se face la buton și transformă diferențialul central, numit și cutie de transfer, sau diferențialul de punte, într-un mecanism rigid în care toate axele se învârt la fel, pentru condiții grele de teren accidentat.

Ce este un diferențial cu alunecare limitată, numit LSD?

Un diferențial numit Limited Slip Differential, sau cu alunecare limitată, este un diferențial care are în componența și câteva piese în plus. E vorba de niște ambreiaje poziționate în spatele roților de tracțiune. Când o roată vrea să se învârtă în gol, pentru că nu are aderență, de exemplu dacă este pe gheață, un arc presează ambreiajele celeilalte roți de tracțiune și le blochează, făcând să ajungă mișcarea de rotație la roata care are aderență. Un diferențial normal face invers: dacă o roată rămâne fără aderență, nu se mai transmite deloc putere la roata care este pe carosabil cu aderență. Acest diferențial se mai numește și autoblocant.

Raportul unui diferențial: ce înseamnă?

Ca orice piesă auto, și un diferențial este de mai multe tipuri, cu diferite roluri. Așa că există diferențiale care au turații diferite, unele speciale pentru teren accidentat, altele pentru viteză maximă ridicată. Raportul unui diferențial poate să fie de multe feluri și este exprimat de obicei cu două cifre, de exemplu 4/1. Ce înseamnă asta? Înseamnă că la fiecare 4 rotații ale pinionului din capătul cardanului, roata-inel care învârte planetarele se va învârti o singură dată. Un raport mai mic înseamnă turație mai mare, în timp ce un raport mai mare înseamnă putere și cuplu la turație mică.

diferențial auto

Când se poate strica diferențialul?

În general, diferențialul auto este o piesă rezistentă care necesită puțină întreținere. Fiind un angrenaj închis, protejat de exterior, are nevoie de atenție puțină. Dar sunt cazuri în care diferențialul se poate strica de tot sau bloca. Acest lucru apare în general atunci când nu mai are lubrifiere suficientă. Adică atunci când a cedat o garnitură de la rulment sau capac și s-a scurs uleiul. Sau, mai rău, dacă cumva a apărut o fisură în capacul diferențialului și a curs tot uleiul. De asta e bine să verificăm ocazional, mai ales dacă întâlnim pete de umezeală, la ce nivel este uleiul din diferențial.

Evident, așa cum este de așteptat, diferentialele mai complexe, autoblocante sau cu tot felul de ambreiaje interioare gândite pentru performanță, sunt mai predispuse la uzură și defecțiuni. Deoarece acolo sunt turații mai mari, temperaturi ridicate și totul este solicitat mai tare. Este și cazul automobilelor performante care au sisteme de Launch Control. Șocurile și presiunile la care sunt supuse roțile dințate din diferențial sunt enorme și, mai devreme sau mai târziu, dacă nu știm să exploatăm cum trebuie automobilul, ele vor ceda.

În concluzie, dacă ai un automobil cu propulsie, adică tracțiune spate, sau una cu tracțiune integrală, mai mult ca sigur ai un diferențial. Dacă ai un vehicul de off-road cu punți rigide, ai cel puțin 3 diferențiale. Fără ele, ai putea circula doar cu viteze foarte mici și pe drumuri neasfaltate, care să permită roților să alunece. Practic, un diferențial este o piesă auto care a dezvoltat mult industria auto și care a contribuit și încă contribuie zilnic la confortul pasagerilor.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.