Home ȘtiriIndustrie Planurile BYD pentru România, dezvăluite de Andrei Duică, șeful mărcii în România

Planurile BYD pentru România, dezvăluite de Andrei Duică, șeful mărcii în România

de Robert Stan
Andrei Duica - BYD Romania 1

Andrei Duică, Deputy Brand Manager BYD România, este cel care va superviza debutul mărcii chineze pe piață, tot el fiind cel care va gestiona rețeaua de dealeri ca șef la companiei naționale de vânzări. Conform acestuia, deși este, deocamdată, singurul reprezentat al mărcii în România, el se află acum în plin proces de recrutare a echipei BYD România. În acest context, cu ajutorul unui birou de HR din Olanda care primește CV-uri și face o primă triere, el caută „oameni cu experiență”, dar care ar trebui să aibă și o „sclipire”. „Ca să poți schimba jocul așa cum face BYD, trebuie să ai o sclipire. Trebuie să fie motivați, entuziaști, să nu fie deranjați dacă unele lucruri trebuie făcute sâmbăta sau duminica. La început va fi mai greu, dar e important ca angajații BYD să creadă în marcă”, a explicat Andrei Duică.

Odată cu formarea echipei, el se află în plin proces de selectare a viitorilor dealeri ai mărcii. „Cu dealerii din București lucrurile sunt clare. Sunt mai puțin de patru pe care îi veți afla la momentul potrivit. În țară extinderea va merge către orașele principale. Am deja lista potențialilor dealeri. Dorința mea este să pornesc cu județele în care se vând peste 2.000 de mașini pe an. Vreau ca în mai să am contracte cu toți. La nivel de țară ar trebui ca BYD să aibă circa 50 de puncte de vânzare. Asta nu înseamnă 50 de dealeri pentru că unii vor avea mai multe puncte de vânzare, inclusiv tip pop-up store. Astfel avem o acoperire suficientă și dealerii nu se calcă pe picioare”, a explicat șeful BYD România.

Ulterior, personalul dealership-urilor selectate va trece printr-un proces de training cu o echipă specializată a BYD care „există și e cu arma la picior așteptând să îi anunț către ce dealeri să se îndrepte”.

Viitoarea rețea de dealeri BYD din România va avea la dispoziție, încă din start. noi modele competitive. „Line-up-ul va fi format inițial din Atto 2 – acel SUV de clasă B, apoi Seal U – SUV de clasă C-D – în cele două variante, EV și DM-i. Apoi vin Seal – sedanul, în toamnă Sealion 7 și Dolphin Surf – model plasat în zona «entry», acolo unde sunt Dacia Șpring și Leapmotor T03. În plus, tot anul ăsta mai vine un DM-i despre care vom vorbi spre toamnă. În fine, alte două modele vor fi anunțate anul acesta, dar vor veni mai târziu”, a dezvăluit Andrei Duică.

Tot el a menționat și că „în cazul BYD, clienții n-au motive să se teamă de serviciile post-vânzare. Încă din primele discuții și training-uri cu BYD am văzut niște procese și proceduri pentru zona serviciilor oferite clienților cum rar mi-a fost dat să văd. Se fac studii foarte des. Simți că, după ce ai luat mașina, BYD nu a uitat de tine. În acest domeniu știm toți că nu există mașini fără probleme, oricât de mult ne-am dori. Dar trebuie să asculți clientul și să faci tot ce poți să îl ajuți. Apoi, BYD nu va ajunge în situația mărcilor care s-au extins rapid pe piață și apoi au avut probleme cu piesele de schimb. Asta pentru că mai mult de jumătate din componentele mașinilor sunt dezvoltate de BYD. Deci compania le are «in-house». În acest context, sincopele în producerea și livrarea de piese de schimb ar trebui să nu existe. Iar în privința aprovizionării, a logisticii, să fim serioși – BYD are tot ce-i trebuie, inclusiv propria flotă de vapoare. Există depozite de piese în Europa. Există chiar intenția de a avea unul chiar local, dar depinde de volumul pieței”.

Noul Deputy Country Manager BYD România susține și că, deși nu i-au fost impuse ținte clare de vânzări, are în plan să comercializeze circa 5.000 de mașini încă din primul an de prezență pe piață.

„Nu mi s-au impus ținte de vânzări. Dar, în interviul de angajare cu Stella Li (n.n. – vicepreședinte executiv BYD) s-a menționat ideea de a fi numărul 1 în România. Eu mi-am asumat asta. Ea a întrebat în cât timp voi ajunge numărul 1 și, inițial, am vorbit despre electrice. Dacă în primul an vindem 5.000 de mașini, în zona de electrice ajungem fără probleme numărul 1. Stella a zâmbit și a spus „cred că nu mi-ai înțeles întrebarea”. Atunci am realizat că ea se referă la piața totală din România și am simțit un gol în piept. Asta ar însemna să vând mai mult de 40.000 de mașini pe an. Eu am spus că e posibil în cinci ani dacă facem totul ca la carte, iar Stella a zâmbit spunând „trei ani”. Asta a fost discuția despre obiectivul BYD în România. E greu de atins. L-am făcut public tocmai pentru că vrem să ne ținem de el. Este însă clar că, dacă vrei să ajungi sus, nu o poți face cu obiective la firul ierbii. Mie îmi convine această țintă pentru că totul – vorbim despre resurse aici – va fi dimensionat pentru a atinge obiectivul propus de 5.000 de mașini încă din primul an. Deci voi primi tot ce am nevoie ca să ating această țintă. Vom vedea dacă atingem obiectivul, dar toate eforturile vor tinde către asta”, a declarat Andrei Duică.

Andrei Duică are o experiență vastă în domeniul comerțului cu mașini, de-a ungul anilor trecâd de la poziția de la „Sales Specialist” la Țiriac Auto la cea de Sales Manager la Porsche Inter Auto, pentru a urca apoi pe scara ierarhică la companii precum Midocar (dealer al mărcilor din grupul Volkswagen) și Euro Inter Trade (importatorul Volvo). Din primăvara lui 2015 a trecut la Trust Motors (importator al unor mărci precum Citroen, Peugeot, DS sau Opel), iar din martie 2025 este Deputy Country Manager BYD România.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.