Home Știri Programul Rabla Local adună rablele de pe străzi

Programul Rabla Local adună rablele de pe străzi

de Răzvan Măgureanu
Rabla 2023

Astăzi, 31 iulie, de la ora 10.00 încep înscrierile la programul Rabla Local pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Conform programului Rabla Local, se pot casa mașini mai vechi de 15 ani cu norma de poluare Euro 3 sau mai mică, primind în schimb 3.000 lei fără obligația de a cumpăra o mașină nouă. 

În sfârșit, guvernul a aprobat o lege care permite adunarea de pe străzi a rablelor care blocau inutil trotuare sau locuri de parcare. Bugetul acestui program este de 240 milioane lei ceea ce înseamnă că se pot casa 80.000 rable.  Din prima de casare de 3000 lei, 2400 lei sunt asigurați ddin Fondul de Mediu și 600 lei din bugetul local al primăriilor.

Înscrierea persoanelor fizice se poate face până pe 31 august 2023, ora 16.30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei primării care s-a înscris în program. Până în prezent s-au înscris peste 500 primării în program. Pentru a vedea care sunt ptimăriile înscrise în programul Rabla Local trebuie să intrați pe site-ul Agenției Fonsului de Mediu.

Condiții pentru a participa la program 
1. Trebuie să vă înregistrați pe site-ul AFM.
2. Trebuie să verificați dacă primăria unde aveți cartea de identitate s-a înscris în programul Rabla Local.
3. Mașina pe care vreți să o casați trebuie să aibă minim 15 ani vechime, norma de poluare Euro 3 sau inferioară și să fie completă (să aibă motor, cutie etc).
4. Mașina trebuie să fie înmatriculată pe numele celui care vrea să o caseze de minim 5 ani.
5. Solicitantul nu trebuie să aibă restanțe la plata taxelor, amenzilor și impozitelor către bugetul local și de stat.

Marea diferență față de programul Rabla Clasic este că solicitantul nu este obligat să cumpere o mașină nouă.  Astfel, se vor putea elibera trotuarele și locurile de parcare de rable deoarece erau foarte mulți care doreau să caseze o rablă și nu își permiteau să cumpere o mașină nouă.

De asemenea, se reduce specula cu cei care cumpărau o rablă pentru a o utiliza în programul Rabla Clasic contra unui bonus de 7500 lei. Pe piață se vindeau rable cu 1500 lei dar acum toți vor prefera să dea această rablă la stat dacă are minim 15 ani pentru 3000 lei decât să o vândă pentru 1200-1500 lei.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.