Știri

Propuneri inedite pentru asigurarea RCA în dezbatere în Camera Deputaţilor

asigurare rca ieftina

Modificarea legii RCA nu rămâne doar la stadiu de proiect, dezbaterea să ajungând în Camera Deputaţilor. Ce se doreşte în mod expres? Asiguratorii propun eliminarea conceptului de “reparaţie” şi redefinirea conceptului de “despăgubire” în ceea ce priveşte daunele din RCA.

Presupunând că proiectul va trece de Cameră Deputaţilor, o astfel de măsură vă elimine service-urile din circuitul direct al banilor şi plata directă a unei despăgubiri către persoana în cauză. Practic, se doreşte ca plată să fie îndreptată către o unitate reparatoare la care şoferul păgubit alege să meargă pentru serviciile dedicate. În concluzie, firmele din domeniul asigurărilor susţin eliminarea procesului de facturare către service, nu către păgubit.

Proiectul referitor la poliţa de asigurare RCA a fost impus de către Comisia Europeană Guvernului, pentru a ridica barierele pe care asiguratorii le aveau în stabilirea tarifelor, însă acest lucru nu înseamnă că a fost pe placul părţilor implicat. De astfel, a fost contestat de către transportatori, asociaţii de consumator şi service-uri.

Modificări impuse de Comisia Europeană pentru asigurarea RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a primit cu entuziasm modificările impuse de CE, sub ameninţarea procedurii de infringement, pe motivul pierderii unor pârghii care, în situaţii extreme, ar putea să evite creşterea nejustificată a tarifelor – prin urmare, nu s-ar mai putea cumpăra RCA ieftin.

Concret, într-una din modificări se specifică faptul că va fi eliminat pragul de 25% impus pentru ponderea cheltuielilor administrative din totalul preţului RCA. Înainte de impunerea pragului de 25%, companiile puteau ajunge şi la valoarea de 40%. Totodată, companiile care asigura cel mai ieftin RCA susţin eliminarea procesului de service care a fost introdus pe piaţă la cererea acestora şi introducerea facturării către service, nu către păgubit.

Firmele de asigurare nu mai trebuie să informeze Autoritatea de Supraveghere Financiară de fiecare dată când tarifele RCA se modifică, iar pe lângă această modificare se iau în calcul şi altele care oferă libertate totală asiguratorilor pentru a-şi stabili tarifele RCA.

Măsurile eliminate prin acest proiect sunt părţi ale legii RCA din anul 2017, introduse în contextul expirării perioadei de plafonare a tarifelor şi, fiind, de astfel, una dintre puţinele abordări considerate potrivite în acel moment pentru a opri creşterile masive de preţuri cauzate de falimentul companiilor Astra şi CarpaticaAsig.

Nouă lege păstrează conceptul de “asigurat cu risc ridicat” şi include solicitanţii care primesc cel puţin trei oferte de “N” ori mai mari decât tariful de referinţă afişat de Autoritatea de Supraveghere Fiscală, urmând ca aceştia să fie repartizaţi de către Biroul Asiguratorilor de Automobile din România către un asigurator care să le ofere un RCA la un preţ mult sub acest nivel. Factorul “N” este calculat tot de către BAAR, care capătă mai multe atribuţii şi obligaţii decât în prezent, conform specialiştilor Sitex.ro.

Articolul de lege a stârnit, aşa cum era de aşteptat, foarte multe reacţii negative imediat după adoptarea tacită, îndeosebi în ceea ce priveşte sancţiunile pe care ASF le poate da firmelor de asigurare. În cazul constatării săvârşirii a doua sau mai multe contravenţii de către orice firmă de asigurare, se va aplica amendă pentru contravenţia cea mai gravă. Acest proiect vizează două dintre cele mai mari societăţi de asigurări din ţară, City Insurance şi Euroins care au primit în ultimul an trei contravenţii.

Ce impact va avea sistemul de sancţionare punctuală pe piaţa RCA din România?

Piaţa RCA va fi impactata în mod pozitiv de către adoptarea sistemului de sancţionare punctuală, având consecinţe extrem de favorabile:

  • se schimbă conduita contravenţionale a societăţilor de asigurări ce încalcă legea, descurajând astfel încălcarea legislaţiei RCA;
  • se promovează protejarea drepturilor şi intereselor consumatorilor şi persoanelor prejudiciate în raport cu abuzurile societăţilor de asigurare de reacredinţă;
  • se diminuează în mod considerabil numărul de reclamaţii înaintate către Autoritatea de Supraveghere Fiscală ce au ca obiect încălcarea legii RCA de către societăţile de reacredinţă;
  • se diminuează numărul de litigii înregistrate pe rol în instanţele de judecată;
  • cresc veniturile la bugetul de stat, amenzile aplicate acestor societăţi făcându-se la bugetul de stat.

 

Sursa: Agenția SeoPower

Sursă foto. Pixabay

adrian.serban

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE