Home Știri Skoda Enyaq RS – Record mondial pentru cel mai lung drift pe gheață

Skoda Enyaq RS – Record mondial pentru cel mai lung drift pe gheață

de Dan Damian
Skoda Enyaq RS drift record on ice

Cea mai sportivă electrică a constructorului ceh, Skoda Enyaq RS, și-a demonstrat abilitățile de drift și a stabilit două recorduri mondiale.

Poate nu pare neapărat potrivit pentru drifturi, dar modelul Enyaq RS le poate face la nivel de record. A demonstrat asta jurnalistul Richard Meaden, în jurul unui lac înghețat din Suedia. Primul record a fost “cel mai lung drift continuu al unui vehicul, pe gheață” și de aici a derivat al doilea, pentru mașini electrice. Ambele au fost verificate la fața locului și atestate de Guinness World Records.

Skoda Enyaq RS drift record on ice

Practic, Skoda Enyaq RS a mers în derapaj continuu 7,351 km. Precedentul record era de 6,231 km și fusese stabilit în China, în 2022. Enyaq RS a rulat pe cei 188,496 m (circumferință) ai lacului Stortjärnen, lângă Östersund, Suedia, pe 19 ianuarie 2023. Modelul ceh a reușit să derapeze controlat timp de 15 minute și 58 secunde, timp în care a făcut 39 de tururi pe circuitul rotund. Pe tot acest parcurs, a atins viteza maximă de 48,69 km/h, iar cea minimă a fost de 31,64 km/h.

Momentul a fost pregătit, pilotul antrenându-se în aceeași locație timp de 18 ore, pe parcursul a 5 zile, înainte de a încerca (și reuși) doborârea recordului.

Mașina folosită este una de serie și a fost echipată cu jante de 20 inchi, dar configurația pneurilor nu a fost chiar de serie. Skoda Enyaq RS a avut penti față Däckproffsen 245/35 R20, de la Michelin, cu 600 de ținte de 5 mm, pentru o mai bună tracțiune și răspuns al direcției. Pe spate au fost montate pneuri Nokian Hakkapelitta 255/45 R20, cu 300 de ținte de câte 2 mm.

Skoda Enyaq RS este cea mai sportivă electrică din gama Skoda, cu două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte, care produc 299 CP și 460 Nm. Mașina ajunge la 100 km/h în 6,5 secunde și poate rula cu maxim 180 km/h. Bateria de 77 kWh (net) îi asigură autonomie oficială de 517 km. Desigur, nu la temperaturile negative în care s-a obținut acest record.

 

 

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.