Știri Video

(Video) TAS & NACTOY 2020: GR Yaris & ‘Vette

(Video) TAS & NACTOY 2020: GR Yaris & ‘Vette

Tokyo Auto Salon a consemnat și o premieră mondială: Toyota GR Yaris. Iar în partea cealaltă a planetei, premiul cel mare al juriului NACTOY 2020 a mers către noua generație Chevrolet Corvette.

Cea mai „mondială” lansare de la TAS a fost, anul acesta, cea a modelului „hot hatch” Toyota GR Yaris. Este cu mult mai mult decât o simplă versiune de caroserie/motorizare, puține modele europene fiind acum capabile să țină pasul cu lista sa de priorități. În primul rând, GR Yaris este cel de-al doilea model global al diviziei Toyota Gazoo Racing, după noua generație GR Supra. În al doilea rând, noul Yaris (la rândul său devenit universal, inclusiv în formula JDM) rămâne fără două portiere și rame la geamuri, fiind în același timp cu 91 de mm mai jos în format GR.Apoi, versiunea de top devine baza oficială de omologare pentru WRC – primind standard și cam tot ce și-ar putea dori un pasionat al nișei „hot hatch”. Jantele de 18 inch ascund, de exemplu, noua suspensie independentă spate și noul sistem de tracțiune integrală „GR-Four”. Masa de doar 1280 kg a făcut posibil un raport putere/greutate de doar 4,9 kg / CP – elemente ale caroseriei fiind realizate din aluminiu sau polimeri de fibră de carbon. Iar sub capotă a fost amplasat un propulsor turbo în trei cilindri, de 1,6 litri, care dezvoltă nu mai puțin de 261 CP și 360 Nm – cuplat la o foarte clasică transmisie manuală cu șase rapoarte. Rezultatul – un sprint la 100 km/h în mai puțin de 5,5 secunde și o viteză limitată electronic la „doar” 230 km/h.

(Video) TAS & NACTOY 2020: GR Yaris & ‘Vette

Noua generație cu motor central Chevrolet Corvette Stingray este, oficial, în posesia titlului NACTOY 2020 – North American Car Of The Year. Alături de modelul sportiv s-au mai clasat, în preferințele experților, SUV-ul Kia Telluride la categoria North American Utility of the Year și micul Jeep Gladiator la secțiunea North American Truck of the Year. Câștigătorii NACTOY 2020 au fost anunțați conform tradiției, la Detroit – însă de anul acesta evenimentul nu a mai făcut parte din programul NAIAS, clasicul show al Americii fiind de acum programat în luna iunie.