Știri Video

(Video) TAS & BMS: Civic Type R & Insignia GSi

TAS & BMS: Civic Type R & Insignia GSi

TAS și BMS, două show-uri auto aflate la mare distanță, care totuși au împărțit aceeași coordonată sportivă. La „Tokyo Auto Salon”, Honda a prezentat facelift-ul pentru varianta de top Civic Type R. În Europa, la „Brussels Motor Show”, Opel a livrat în schimb Insignia GSi.

Americanii au în fiecare an SEMA, iar în contrapartidă fanii modelelor cu specificații JDM (Japanese domestic market) se reunesc la fiecare început de an în complexul expozițional Makuhari Messe din Chiba City (40 km sud-est de centrul capitalei Tokyo). TAS – Tokyo Auto Salon – este organizat cu regularitate elvețiană de aproape patru decenii (37 ani), timp în care și-a câștigat un binemeritat renume pentru pasionații de tuning și aftermarket auto. Și, evident, producătorii locali profită din plin – prezentând în 2020 chiar și modele noi, nemodificate…Cel mai important exemplu al acestei categorii este reprezentat de versiunea cu facelift a faimosului model sportiv Honda Civic Type R. Constructorul nipon a dezvăluit deja modificările pentru versiunile standard, însă la TAS varianta Type R a primit o serie de îmbunătățiri specializate. Noua grilă a radiatorului este gândită pentru a permite o aerisire mai rapidă a compartimentului motor, în timp ce frânele au fost modificate pentru performanțe crescute la viteze ridicate și un fading mai redus. În plus, subtilele schimbări cosmetice sunt gândite pentru a îmbunătăți performanțele aerodinamice ale caroseriei – aceasta a primit inclusiv o nouă culoare exclusivă: „Boost Blue”.

TAS & BMS: Civic Type R & Insignia GSi

La interior, Civic Type R s-a prezentat la TAS cu un nou volan îmbrăcat în Alcantara și un schimbător modificat atât la nivel stilistic cât și al curselor – de acum mai scurte – ale levierului. Ținuta de drum a suferit propriile îmbunătățiri prin adoptarea unor noi amortizoare, noi bucșe pentru puntea spate și adoptarea pachetului de sisteme de asistență Honda Sensing ca echipament standard. Motorul turbo de 2 litri și 306 CP / 400 Nm a rămas nemodificat, șoferul primind doar un nou sistem „Active Sound Control” pentru o diferențiere sonoră (artificială) a celor trei moduri de control: Comfort, Sport, +R.

Ne mutăm de la TAS la BMS (Salonul Auto de la Bruxelles, 9-19 ianuarie) deoarece Opel a păstrat o surpriză pentru prezentarea publică a noii game Insignia. Astfel, pe lângă versiunile standard cu facelift a mai sosit în Belgia și varianta sportivă Insignia GSi. Insignia GSi intră cu viteză în 2020 cu un motor nou turbo pe benzină, de 2,0 litri și 169 kW (230 CP / 350 Nm), transmisie automată cu nouă rapoarte, un sistem de frânare electro-hidraulic prevăzut cu amplificator, precum și cu suspensie mecatronică FlexRide și tracțiune integrală Twinster cu vectorizarea cuplului.

TAS & BMS: Civic Type R & Insignia GSi

Vârful de lance al mărcii germane a debutat atât ca sedan (Grand Sport), cât și break (Sports Tourer). Evident, modelul GSi preia majoritatea actualizărilor de la versiunile standard – inclusiv noile lumini adaptive IntelliLux LED Pixel. Cu ultimele retușuri făcute pe legendarul circuit Nürburgring-Nordschleife, Insignia GSi se va dovedi dinamică și controlabilă în orice situație – de la padelele pentru noua transmisie, de la frânele Brembo sau noul sistem de acționare a acestora, „eBoost”. În plus, sistemul FlexRide acționează asupra suspensiei mecatronică și modifică caracteristicile pedalei de accelerație, precum și punctele de schimbare a treptei de viteză ale transmisiei automate. Iar șoferul controlează totul cu ajutorul modurilor de conducere: „Standard”, „Tour”, „Sport” și – în exclusivitate pentru GSi – „Competition”.