Home Teste Test comparativ: Honda Civic e:HEV vs Mazda3 X 2.0 M Hybrid – Mix Tehnic

Test comparativ: Honda Civic e:HEV vs Mazda3 X 2.0 M Hybrid – Mix Tehnic

de Dan Damian
Mazda3 vs Honda Civic

La această generație Mazda3, Mazda a învățat motorul pe benzină câteva trucuri de diesel, în timp ce Honda a montat un extraordinar sistem hibrid pe Civic e:HEV. Să vedem care sunt caracteristicile acestor hatchbackuri excentrice.

Motoarele turbo cu patru cilindri și aproximativ 200 CP par o idee bună pentru mașini compacte, cum ar fi Mazda3 și Honda Civic, nu-i așa? Și producătorii cred asta… însă doar pentru piața americană. Având de respectat norme stricte în privința emisiilor la nivel de flotă, japonezii aduc în Europa toată tehnologia de care sunt în stare. Mazda3 vine cu motor e-Skyactiv cu SPCCI (Spark-controlled Compression Ignition – aprindere prin compresie controlată de bujii), la care propulsorul pe benzină utilizează un sistem de aprindere prin compresie asemănător cu cel de la diesel, pentru care un compresor furnizează necesarul de aer, însă propulsorul mild hybrid de 186 CP se comportă practic ca un motor aspirat. Dar Honda? A instalat un sistem hibrid chiar mai complex, compus din două motoare electrice (unul generator, altul de tracțiune), o baterie de 1,05 kWh și un propulsor de 2 litri, aspirat, plus o cutie de viteze specifică motorizărilor electrice. Poate că sună destul de scump, dar prețurile sunt cumva în intervalul normal (actual) al clasei compacte. Mașinile de test sunt o Honda Civic e:HEV Sport (36.490 euro) și o Mazda3 având cutie manuală, în echiparea GT Plus (28.580 de euro), dar diferența de preț în favoarea modelului Mazda este ușor atenuată de nivelul echipării. Oricum, ambele mașini sunt bine echipate, deși Honda nu oferă fază lungă adaptivă, volan încălzit și sistem audio Bose pentru echiparea Sport. Aceste dotări sunt disponibile doar pentru nivelul de top, Advance, care le oferă pentru 3000 de euro în plus, la pachet cu un plafon panoramic la care nu se poate renunța.

Mazda3 vs Honda Civic

Pe de altă parte, lui Civic îi lipsește head-up displayul, în timp ce Mazda3 are unul chiar în versiunea de bază. De exemplu, te avertizează atunci când ai alte vehicule în unghiul mort. Și chiar afișează limitele de viteză, deși software-ul din spatele acestui sistem s-a comportat chiar mai slab decât cel doar moderat de bun al lui Civic, pe traseul nostru dedicat recunoașterii semnelor de circulație. Mazda conduce însă când privești vitezometrul, care ajunge la 216 km/h, în loc de 180 la Honda. Cu toate acestea, reprizele sunt similare: 80–160 km/h în 15 secunde.

Mazda3 rulează mai silențios

Deși motorul pe benzină, de 143 CP, de sub capota modelului Honda poate transmite puterea direct punții din față, prin intermediul unui ambreiaj, el se comportă ca generator la accelerație maximă și lasă propulsia în seama motorului electric de 184 CP. Pentru că motorul cu ardere internă nu produce un zgomot constant, sistemul Linear Shift Control simulează schimbările de trepte prin reducerea ușoară a vitezei la anumite intervale, în accelerație. Este adevărat că, uneori, creșterea vitezei și simularea schimbărilor de treaptă nu se sincronizează, dar variația zgomotului își atinge scopul în privința percepției de către șofer.

Mazda3 vs Honda Civic

La accelerații medii, zgomotul motorului este extrem de discret în interior, ceea ce, în combinație cu reacțiile dinamice bune, reprezintă un plus la capitolul confort. În zona vitezelor normale, zgomotul rulării e destul de puternic, însă, per ansamblu, Mazda pare sensibil mai silențioasă. Acesta aspect are de-a face cu izolarea fonică mai bună, dar și cu pneurile mai înguste (215, față de 235 mm, ambele mașini cu Michelin Pilot Sport 4).

Poziție mai bună în Mazda3

Deși Honda oferă un bun confort al scaunelor, șoferul din Mazda are la dispoziție scaune mai conturate, cu suport mai lung pentru picioare și cotieră bine plasată, pentru o poziție relaxată. În plus, scaunul șoferului este ajustabil electric mult mai precis decât la Honda, al cărei spătar e reglabil mecanic, cu ajutorului unui levier. Pasagerul din față trebuie să se descurce fără suport lombar ajustabil, iar în Honda, chiar fără reglare pe înălțime a scaunului.

Mazda3 vs Honda Civic

Mașina albastră vine cu avantaje evidente pentru pasagerii din spate, care au la dispoziție guri de ventilație în consola centrală și pare mai puțin înghesuită, în special pentru că spațiul la cap nu este chiar atât de redus. Geamurile mai mari oferă o mai bună vizibilitate generală, pentru că vezi mult mai puțin din Mazda, în special spre partea dreapta-spate, iar rezoluția bună a camerelor video exterioare nu prea ajută la acest capitol. Totuși, pasagerii din spate au propriile spoturi pentru citit, în timp ce lampa centrală din spate a modelului Honda îl poate jena pe șofer.

Ambele știu să vireze

Honda, care are doar 22 kg în plus, în ciuda sistemului de propulsie hibrid, are un mic avantaj la nivelul șasiului, cu suspensie destul de tare, dar și mai silențioasă per ansamblu. Niciuna dintre cele două mașini nu se apleacă prea mult, ci sunt precise și sportive pe viraje. Când puntea din față începe să părăsească trasa, ai deja o viteză destul de mare – chiar mai mare în Civic, ale cărui pneuri mai late se agață mai ferm de asfalt.

Mazda3 vs Honda Civic

Pe circuit, performanțele decente ale frânării celor două mașini sunt destul de apropiate, și ambele parcurg cu aceeași viteză proba dublei schimbări de bandă. Deși sistemul ESP nu intervine la niciuna dintre ele pe virajele drumurilor publice, cel al modelului Honda ajustează mai fin reacțiile în slalomul de 18 metri. În plus, Civic se simte semnificativ mai dinamic, iar confirmarea acestei senzații este dată de viteza cu 2,1 km/h mai în proba de slalom. Direcția este exact cum trebuie, comunicând clar tensiunile care se acumulează în roți, pe viraje. Un mic dezavantaj al direcției lui Civic, pe care nu îl simți pe drumurile normale, ci doar pe autostradă, este că, ocazional, pare că se blochează ușor în punctul central, așa că trebuie să o dezmorțești cu o mișcare ușoară a volanului, ceea ce nu se simte prea armonios, dar nici nu afectează în vreun fel siguranța.

 Sistemul hibrid ezită

La drum, conceptele diferite ale motorizărilor devin evidente, deoarece Mazda are nevoie de turație mare pentru a pleca rezonabil de rapid de pe loc. Asta nu prea contează, pentru că transmisia manuală cu selecție precisă e foarte plăcută, dar, cu 240 Nm/3000 rpm, forța cuplului lipsește. Sistemul hibrid al lui Civic este, în principiu, mai puternic, însă, deși motorul electric e gata să furnizeze instantaneu puterea, trebuie să lipești accelerația de podea înainte de mijlocul virajului pentru a putea ieși din el cu maximum de accelerație, și asta pentru că există întârziere în furnizarea puterii.

Mazda3 vs Honda Civic

În plus, cei 315 Nm nu se simt niciodată la fel de puternici ca unii obținuți dintr-un motor turbo. Dar hibridul este economic, în special în oraș, însă, chiar și la general, Honda a obținut 6,1/100 km, cu 0,8 l mai puțin decât motorul modelului Mazda. Dacă luăm în calcul și rezervorul de 51 de litri, autonomia este mai mare, pentru că rezervorul lui Civic are doar 40 de litri – așadar, 739 versus 655 km, avantaj Mazda. Deci e plăcut că Mazda3 are nevoie de mai puține vizite la benzinărie. Dar nu mai este atât de plăcut în trafic aglomerat, fiindcă, în prima treaptă, pare că se îneacă atunci când rulezi încet, iar în rampă și când accelerezi puțin, viteza crește brusc. Ceea ce face și mai stresant traficul deja enervant.

Apăsare sau atingere?

Pe de altă parte, comenzile exemplare ale modelului Mazda3, care se bazează pe un buton rotativ și includ butoane dedicate anumitor funcții, nu te distrag prea mult timp de la trafic și sunt relaxant de operat în mers. Uneori, poate că ți-ai dori să ai un ecran tactil, pentru că anumite comenzi sunt mai rapide cu touch – totuși, în Mazda3 acesta n-ar fi deloc util, pentru că șoferul abia poate atinge displayul, chiar și cu mâna complet întinsă.

În Civic, sistemul de infotainment este controlat în mare parte prin comenzile tactile, în vreme ce butoanele fizice pentru Home și Back, precum și monitorul plasat la îndemână ajută mult la operare, în ansamblu fiind un sistem destul de bun, deși banda de filtrare a luminii solare din partea de sus a parbrizului îi răpește puțin din luminozitate. Pe de altă parte, harta sistemului de navigație este afișată mai bine decât cea de pe displayul lat, dar plasat puțin prea sus al modelului Mazda3. Aici însă, poți controla zoomul hărții de la butonul rotativ de pe consolă, iar displayul e încadrat de materiale de bună calitate, aspect valabil și pentru consola centrală, scaune, ba chiar și pentru panourile portierelor din spate.

Civic nu prea se poate ridica la același nivel în ceea ce privește calitatea finisărilor și materialelor, dar grila tip fagure a ventilației și controalele fizice, cu click, ale acesteia – două pentru temperatură și unul pentru ventilator, comenzi care necesită apăsarea unor butoane la Mazda – arată foarte bine. Totuși, ele nu înclină balanța în favoarea lui Civic, amândouă stând la fel de bine la acest capitol. Cea mai mare diferență între aceste două modele ține de ecologie, aspect la care tehnologia Honda se descurcă mai bine, cu un consum mai redus.

Text: Thomas Hellmanzik/Traducere și adaptare: Dan Damian/Foto: Rossen Gargolov

Verdict

  1. Honda Civic e:HEV              574 puncte

Spațiu mai mare pentru pasageri și bagaje, performanțe bune în utilizarea zilnică, dar ezitantă la condusul sportiv. De asemenea, mici probleme mici deficiențe în senzația asupra direcției la condusul pe autostradă. Consum mai mic și echipare standard mai bogată.

     2. Mazda3 X 2.0 M Hybrid       573 puncte

Mai bună decât Civic, la general, în ceea ce privește habitaclul. Operare de top a sistemului de infotainment și confort mai bun al scaunelor. Viteza maximă este semnificativ mai mare și autonomia este mai bună. Mazda costă mai puțin în ciuda scaunelor opționale și garanției de 6 ani, în loc de 3, la Honda.

ModelMazda3 X 2.0 M Hybrid GT Plus
Honda Civic e:HEV Sport
Propulsie
Tip motor/nr.cilindriL/4L/4
Antrenare vilbrochen/supraalim.Lanț/–Lanț/–
Amplasare motortransversal-fațătransversal-față
Cilindree cm319931998
Alezaj × cursă mm81,0 × 96,783,5 × 91,2
Putere maximă kW(CP)/rpm105 (143)/6000137 (186)/ 6000
Cuplu maxim Nm /rpm186/4500240/3000
Putere specifică kW/l (CP/l)52,7 (71,8)68,6 (93,1)
Presiune supraalimentare bar
Putere maximă motor electric kW (CP)135 (184)5 (7)
Cuplu maxim motor electric Nm31560
Tracțiunefațăfață
Cutie de vitezeraport fixautomată cu 6 trepte
tren de rulare
Suspensie fațăMacPhersonMacPherson
spatemultilink/braț trasversal/
amortizoare elicoidale amortizoare elicoidale 
Frâne față discuri ventilatediscuri ventilate
  spate discuridiscuri
Pneuri în test  235/40 R 18 Y215/45 R 18 Y
Tip pneuriMichelin Pilot Sport 4Michelin Pilot Sport 4
Caroserie
Lungime × lățime mm4551 × 14084460 × 1795
(cu oglinzi) × înălțime(2082) × 1408(2028) × 1435
Ampatament mm27342725
Volum portbagaj l410–1220358–1026
Masă totală kg19301941
Volum rezervor l4051
CONSUM/CO2
Consum mediu WLTP l/100 km4,8 Super5,8 Super
Emisii CO2 WLTP g/km113135
performanțe
0–100 km/h s7.98.1
Viteză maximă km/h180216
ModelHonda Civic e:HEVMazda3 X 2.0 M Hybrid
Caroserie
Lățime interioară față/spate mm1520/14701455/1435
Înălțime interioară față/spate mm1020/9201000/920
Lungime șezut față/spate mm500/490500/490
Spațiu standard pentru picioare mm770660
Înălțime prag de încărcare mm660750
Masă proprie/sarcină utilă kg1450/4801428/513
Distribuție mase față/spate %61,9/38,163,5/36,5
Diametru de bracaj stânga/dreapta m12,1/12,211,7/11,5
consum/Autonomie/CO2
Consum în test l/100 km6.16.9
ams – eco/cotidian/sportiv (15/70/15%) 4,6/5,8/9,05,7/6,7/9,3
Emisii CO2 în test/eco g/km142/107160/133
Autonomie după consumul în test km655739
Performanțe
Accelerații s
0–100 km/h 7.27.8
0–400 m 15.515.7
Reprize s
60–100 km/h 3.64.2
80–120 km/h 5.095.6
Distanță de frânare
100–0 km/h, rece/cald m36,0/36,135,8/ 36,0
Zgomot interior
La   80/100 km/h dB(A)65/ 6967/ 68
La 130/160 km/h dB(A)72/ 7671/ 75
teste dinamice 
Slalom 18 m km/h65.763.6
Dublă schimbare de bandă km/h 133.8133.8

 

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.