Home Modele noi Cupra Tavascan: Design spaniol, producție în China

Cupra Tavascan: Design spaniol, producție în China

de Răzvan Măgureanu
Cupra Tavascan 2024

Cupra a dezvăluit noul SUV-coupe Cupra Tavascan, ocazie cu care și-a prezentat și planurile de viitor. Al doilea model electric al brandului Cupra este construit pe platforma MEB, are auotnomie de până la 550 km, o putere de până la 340 CP și se va produce în China din 2024.

Este o surpriză pentru toată lumea că brandul Cupra a reușit să devină foarte cunoscut și să fie un mare succes comercial în numai 5 ani. Cu peste 300.000 unități vândute în ultimii 5 ani dintre care 150.000 doar anul trecut, brandul Cupra înregistrează vânzări de câteva ori mai mare decât branduri tradiționale precum Alfa Romeo sau Jaguar.

Cupra este în acest moment cel mai interesant brand din grupul VW și este poziționat mai sus decât Seat, între VW și Audi. Deși Cupra utilizează platforma MEB a Grupului VW pentru noile Born și Tavascan și MQB pentru modelele convenționale, designul este foarte individualizat și cu conotații sportive atrăgând mulți clienți noi.

Wayne Griffiths, CEO Cupra, a explicat foarte clar filozofia mărcii: “Noi beneficiem de sinergiile Grupului VW, de care avem nevoie pentru a fi competitivi, dar avem ambiția de a face din Cupra ceva special. Exact asta am făcut cu Cupra Born în materie de reglaj al trenului de rulare și al direcției. Iar în ceea ce privește designul, facem ce dorim noi”

Cupra a prezentat primul concept al lui Tavascan la salonul de la Frankfurt în toamna lui 2019 și de atunci a tot dezvăluit diverse detalii despre viitorul SUV-coupe. Designul este realizat la Barcelona, dar producția se va desfășura la uzina Grupului VW din Anhui, China.

Cupra Tavascan 2024

Dacă Cupra Born are mai multe asemănări cu VW ID.3, noul SUV coupe Cupra Tavascan este foarte diferit față de VW ID.4. Cupra demonstrează în acest fel că și mașinile electrice pot trezi emoții în conformitate cu sloganul mărcii auto emocion.

Tavascan definește limbajul de design al mărcii pentru viitoarele modele. SUV-ul coupe impresionează prin farurile triunghiulare în timp ce sigla iluminată a fost mutată de pe grila inferioară pe capotă. Fanta dintre farurile cu LED ghidează aerul pe sub capotă, iar prizele de aer mari din grila radiatorului sunt utilizate pentru răcirea bateriei și a sistemului de propulsie. În spate, stopurile sunt puțin mai late fiind unite de o bandă luminoasă care are în mijloc sigla Cupra iluminată.

Cu 4644 mm lungime, 1861 mm lățime și 1597 mm înălțime, Cupra este cu 60 mm mai lung, cu 9 mm mai lat dar cu 43 mm mai scund decât fratele de platformă VW ID.4 și de aceea arată mai sportiv și mai elegant. Tavascan rulează pe jante cu dimensiuni între 19 și 21 inchi.

Interiorul este pur și simplu spectaculos, fiind ca al unei nave spațiale. Consola centrală și planșa de bord au forma unei aripi și conferă senzația unui interior aerisit. Scaunele cu formă foarte sportivă sunt realizate în porporție de până la 90% din poliester reciclat sau de până la 50% din microfibre reciclate. Deși hayonul coboară destul de abrupt spre spate, este suficient loc la cap și genunchi în spate. Iar volumul portbagajului este aproape indentic cu cel de la ID.4: 540 litri față de 543 la ID.4.

În centrul planșei de bord tronează displayul imens al sistemului multimedia, de 15 inchi care este mai mare decât la ID.4, Skoda Enyaq sau Audi Q4 e-tron și care este orientat spre șofer, la fel ca la unele modele BMW din trecut. În schimb, indicatoarele de bord sunt afișate pe același display de 5,3 inchi de la ID/4/Enyaq dar există și un head-up display cu realitate augmentată.

Cupra Tavascan 2024

Cu ajutorul Cupra Connect și a aplicației dezvoltate in-house, clienții pot folosi gratuit diverse servicii online timp de trei ani. Printre acestea sunt informațioi de trafic online și calcularea online a unor rute. De asemenea, aplicația permite controlul la distanță pentru aerul condiționat, a încărcării cât și deschiderea și închiderea mașinii. În premieră, Cupra are un sistem audio hi-fi dezvoltat împreună cu specialiștii de la Sennheiser.

Două versiuni 
Cupra Tavascan este disponibilă cu două versiuni, ambele echipate cu bateria cu o capacitate netă de 77 kWh (82 kWh brut) de la grupul VW care este răcită cu apă și este amplasată într-o structură de aluminiu ca parte integrantă a caroseriei.  Aceasta se poate încărca de la 10 la 80% în mai puyțin de 30 minute cu până la 135 KW:
– Cupra Tavascan Endurance cu un singur motor la puntea spate cu 286 CP și 545 CP care oferă o autonomie WLTP de 549 km
– Cupra Tavascan VZ cu două motoare: unul sincron cu magnet permanent la puntea spate de 286 CP și 545 Nm și unul asincron la puntea față de 109 CP și 134 Nm, puterea totală a ansamblului fiind de 340 CP, cu 41 CP mai mult decât la VW ID.4 GTX și Skoda Enyaq RS. Autonomia WLTP este de 517 km, cu 32 km mai puțin decât la Endurance. Motorul asincron din față intră în funcțiune doar când unitatea de control sesizează că este nevoie de tracțiune suplimentară. Tavascan VZ ajunge la 100 km/h în numai 5,6 secunde.

Șoferul poate alege între modurile de rulare Range, Comfort, Performance, Cupra, Individual și Traction (la versiunea cu două motoare).

Planurile de viitor ale lui Cupra mai includ:
Cupra Urban Rebel care se va lansa în 2025. Este un SUV electric de clasă mică de 4,03 metri lungime construit pe versiunea simplificată a platformei MEB, cu tracțiune față. Se va construi la uzina Seat din Martorell, Spania și modelul de serie va primi numele unui oraș spaniol conform tradiției.
Cupra Terramar este un SUV de clasă medie cu propulsie hibridă și nu electrică. Se va prezenta în 2024 și se va produce din 2025 la uzina Audi de la Gyor, Ungaria.

Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024Cupra Tavascan 2024

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.