Primul model electric Cupra este excelent adaptat valorilor acestei mărci și demonstrează că stilul poate fi important.
Sunt doar 4 ani de când Cupra este marcă de sine stătătoare, sub umbrela SEAT, timp în care și-a cam creionat propriul drum. O arată cel mai bine modelele Formentor și mai ales Cupra Born, primul EV al brandului.
Evident, când faci parte din Grupul Volkswagen nu are sens să-ți dezvolți o platformă, dar este admirabil faptul că Born are propria identitate și, la nivel vizual, nu împrumută mare lucru de la modelul ID.3. De altfel, în asta constă secretul, în modul în care designerii au imaginat acest model, care, agresiv, complicat, arată ca un pachet de mușchi electrici. Inscripția Cupra dintre capotă și spoilerul din față, inserțiile în culoarea cuprului, jantele dedicate și în special faptul că partea frontală și cea posterioară sunt desenate cu totul altfel decât la ID.3 îi conferă lui Born propria personalitate. Este un model cu totul original, care rulează pe o platformă comună cu ale altor modele din grup.
Born respiră sportivitate din punct de vedere estetic, pe care o și susține la nivel tehnic, iar asta e valabil și la interior. Da, tabloul de bord este ca la ID.3 (dar cu grafica schimbată), comanda transmisiei de asemenea, tableta centrală e tot de la Volkswagen, dar mai mare decât a lui ID.3, însă, la fel, cu propria grafică. În plus, deși multe repere sunt comune celor două modele, atmosfera din habitaclul lui Born este mult diferită datorită materialelor mai moi, cu inserții din Alcantara exact în zonele cu care intri cel mai des în contact, plus scaune frontale complet noi, cu tetiere integrate. Astfel, interiorul lui Born e în același timp mai sportiv și mai cald decât cel al lui ID.3. Am tot făcut această comparație cu fratele german, pentru că multă lume are impresia că Born este doar un ID.3 ușor adaptat. Nu, e un model aparte.
Desigur, tehnologia este de la ID.3, așa că displayul central are momente în care se mișcă greu, mai „îngheață“ uneori, timp de câteva secunde, mai vezi o parte din harta sistemului de navigație al mașinii cum intra peste afișajul CarPlay, chestii de genul ăsta, care, din fericire, pot fi rezolvate cu un update de soft (OTA). Tot la capitolul asemănări, nu putea să lipsească banda tactilă cu ajutorul căreia reglezi temperatura și volumul sistemului audio. Cu iconițe imprecise, superbe chiar noaptea, pentru că nu sunt luminate. Și comenzile tactile de pe volan sunt incomod de operat fără obișnuință, dar se pare că toate acestea sunt deja pe lista neagră a celor de la Volkswagen, după criticile clienților.
Profil sportiv
Exemplarul pe care l-am testat are configurația medie din punct de vedere tehnic, adică baterie cu o capacitate netă de 58 kWh și motorul de 204 CP. Dar nu-ți trebuie mai mult. Dinamica este foarte bună, în completarea ideii de sportivitate pe care ți-o induce designul, accelerația 0–100 km/h fiind la nivel de hot hatch de clasă mică, în 7,3 secunde, și nu văd de ce-ai avea nevoie de mai mult de 160 km/h. Oricum, la viteza maximă bateria se consumă mult mai repede decât îți imaginezi.
425 km autonomie spune fișa tehnică, optimistă ca de obicei. Adevărul este că, la temperaturile actuale, nu-i mai poți cere eficiență maximă, dar oricum ajungi undeva la 330 km cu un plin de baterie. Mașina de test parcursese ultimii aproape 1000 km cu 21 kWh/100 km. Cam așa consumă dacă te bucuri de cei 204 CP, în schimb, dacă mergi liniștit, poți obține 17–18 kWh/100 km. De pe displayul central, poți selecta unul dintre cele patru moduri de rulare: Range, Comfort, Performance și Individual. M-am jucat puțin cu Performance, când mașina este tot timpul în priză, accelerațiile sunt foarte bune, iar reprizele, la fel, până pe la 120 km/h. În viraje, ai satisfacția unei stabilități peste medie, dar simți masa de peste 1,7 tone.
Da, Cupra Born arată și este sportiv, te scoate în evidență, mai ales cu jantele astea de 19 inchi (1098 de euro) și te face să zâmbești când vezi printre cele din spate tamburii frânelor. Dar asta este platforma MEB.
Text: Dan Damian
Concluzie
Cupra Born este atrăgător din toate punctele de vedere, original, plăcut și sportiv. În mare, interiorului nu i se poate reproșa decât operarea și problemele specifice lui ID.3 în privința sistemului multimedia. Pe de altă parte, Born e chiar o alternativă la ID.3 pentru cei care vor un design aparte, mai încărcat și mai dinamic.
DATE TEHNICE
Caroserie: Hatchback cu 5 locuri. Lungime × lățime × înălțime: 4322 × 1809 × 1540 mm. Ampatament: 2766 mm. Masă proprie: 1736 kg
Tren de rulare: Suspensie față MacPherson, spate tip paralelogram deformabil, frâne cu discuri ventilate față, tamburi spate, pneuri față/spate 215/55 R18
Transmisie: Tracțiune spate, cutie cu raport fix
Propulsie: Motor electric putere 150 kW (204 CP), cuplu maxim 310 Nm. Capacitate netă baterie 58 kWh, autonomie 425 km, încărcare maximă 11 kW la AC, 120 kW la DC
Performanțe: 0–100 km/h 7,3 s, Viteză maximă 1600 km/h, Consum mixt (WLTP) 15,4 kWh/100 km
Preț de bază Cupra Born de la 41.701 euro (31.497 euro, cu Rabla Plus)
Foto: Bogdan Paraschiv