Astăzi, nu conducem mașini cu un cuplu motor mare și nu șerpuim grăbiți printre jaloane. Nu, cu Renault Captur și Kia Niro testăm două crossoveruri compacte, cu propulsie full hybrid, la prețuri corecte. Care se conduce mai sigur, mai economic și mai plăcut? Veți afla într-o clipă.
Știm că cititorii apreciază limbajul vizual al acestei reviste. De aceea, fotografii noștri încep să se gândească la cum vor arăta imaginile în pagini încă de dinainte de a poza mașinile. Pur virtual, în mintea lor, fără niciun AI, dar adaptate la calitatea hârtiei. Destul de des, telefonul sună înainte de prima cafea la birou: „Care este eroul? Renault Captur sau Kia Niro? O să punem Renault-ul în spate, altfel Kia, care a venit la test într-o nuanță mai închisă. se va estompa complet în asfaltul gri. E bine?“
Răspuns: „E bine. A, și te rog să faci o poză cu fluxul de energie din Renault. OK?“ Nu-mi răspunde. Desigur, a închis. Soarele strălucește, așa că nu e timp pentru o discuție la cafea. Dar scurtul apel a meritat. Plasată în față, Kia, vopsită în culoarea verde Cityscape, de fapt o nuanță de verde spre negru, iese bine în evidență în fotografia de deschidere a acestui articol, dar totuși Renault acaparează toate privirile în culoarea roșie Flamme ce contrastează cu acoperișul negru.
De fapt, Renault Captur este eroul de această dată, deoarece e nou. OK, nu complet, dar faceliftul operat a fost important, aducând o parte frontală complet nouă, cu luminile de zi de forma unei jumătăți de romb, două grile ale radiatorului, una subțire și alta mai lată, dedesubt, și faruri mai subțiri, plus o planșă de bord nouă, cu sistem multimedia care funcționează pe bază de Google. Modelul de top, full hybrid, cu o putere totală de 143 CP, este și printre cele mai căutate, cu o cotă a vânzărilor de 25%. Din acest motiv, mașina aleasă pentru acest comparativ a venit cu sistemul de propulsie hibrid. Și, desigur, în cea mai frumoasă (și nouă) echipare, Esprit Alpine, pentru 29.290 de euro. O sumă frumoasă, dar echiparea de bază, Evolution, este cu aproape 5000 de euro mai ieftină.
Niro e pe piață de 2 ani și poate fi comandat ca hibrid, plug-in sau (încă) pur electric. În ceea ce privește prețul, versiunea HEV de 129 CP începe de la 33.118 euro (Classic), cu aproape 4000 mai mult decât Renault Captur. Dar, ca să existe o echivalență între dotări, trebuie ales nivelul de top, Premium (38.306 euro), astfel că diferența de preț crește spre 9000. Dacă intrăm însă în cele mai mici detalii, totuși echiparea Premium de la Kia e ceva mai bogată standard, cu scaune frontale încălzite și cu reglaje electrice și tapițerie de piele ecologică (Renault are o combinație de piele ecologică și TEP). În plus, la Kia se pot comanda opționale precum head-up display sau scaune frontale ventilate, inexistente la Renault Captur. În schimb, Renault are standard jante din aliaj de 19 inchi (doar 16 inchi la Kia), și la ambele se poate comanda un sistem de circa 6500–7000 de euro, pe care Kia încearcă să o compenseze cu garanția de 7 ani.
Toate sistemele relevante de asistență a șoferului sunt incluse în echiparea standard, însă asistentul de unghi mort și alerta pentru traficul din spate costă extra la ambele (399 de euro la Kia, 700 la Renault). Nu-ți poți da seama uitându-te la coreean, dar, în ceea ce privește lungimea, este cu 181 mm mai lung decât simpaticul și mai înaltul Renault, iar ampatamentul e cu 81 mm mai mare. De dimensiunile mai generoase beneficiază în special pasagerii din spate, spațiul pentru picioare fiind princiar, iar bancheta, confortabilă.
La Kia, pachetul Confort (619 euro) include scaune încălzite și în spate, scaune frontale ventilate și scaun pentru pasagerul din față care se transformă aproape în pat (Premium Relax), dar această ultimă opțiune are mai mult sens la versiunea electrică.
Kia e mai confortabilă
Captur nu poate oferi caracteristici atât de plăcute, în ciuda banchetei glisante pe distanța de 16 cm, deoarece lățimea și înălțimea interioare sunt sensibil mai mici atât în față, cât și în spate. Dar călătoria în Kia este mai confortabilă nu doar datorită interiorului mai generos.
În ciuda trenului de rulare modificat cu ocazia faceliftului, modelul francez, cu o gardă la sol ușor mai mare (169 mm, față de 160 la Kia), amortizează atât de nonșalant denivelările, încât confortul este limitat în aproape toate situațiile. Nici direcția imprecisă și difuză nu e de apreciat, dar, în trecut, Captur era mai bun la acest capitol. Să fie de vină jantele de 19 inchi încălțate cu pneuri Michelin e-Primacy de 225/45 R19 (standard la Esprit Alpine)? Testele viitoare ale altor variante vor clarifica acest aspect.
Kia, cu o configurație a suspensiei vizibil mai moale și o direcție ezitantă, este mai diplomatică și are un răspuns mai sensibil, iar denivelările și gropile de pe drumurile cariate nu sunt resimțite prea mult la interior. În plus, se înclină mai puțin, și mișcările caroseriei sunt mai bine controlate.
Când vine vorba de transportul bagajelor, Niro este, de asemenea, mai bine poziționat. Cu 451, față de 326 de litri, Kia poate transporta mult mai multe bagaje. Cu spătarele rabatate, diferența este chiar de aproximativ 170 de litri, ceea ce poate fi un factor decisiv în această clasă. Este însă păcat că ruloul subțire și pliabil al portbagajului arată de parcă ar fi o soluție improvizată. Renault dă impresia de soliditate datorită capacului rigid care acoperă portbagajul, iar podeaua variabilă și compartimentul generos de sub ea merită laude, ca și izolarea fonică suplimentară a pasajelor roților.
Dar, în general, ambele modele hibride dezamăgesc cu o proporție ridicată de materiale plastice dure chiar și în zone vizibile din față. Faptul că mașinile de test nu par ieftine se datorează doar prezenței în test a versiunilor de top, care au prețuri ridicate. Cele mai bune exemple din echiparea Esprit Alpine, a lui Captur, sunt țesăturile granulate de pe planșa de bord, scaunele îmbrăcate în imitație de piele cu cusături decorative albastre și consola centrală flotantă, cu cele trei compartimente cu baza cauciucată.
Cu toate astea, punctul culminant este ecranul tactil de înaltă rezoluție, rapid ca fulgerul, în combinație cu cel mai recent software Android și multe servicii Google. Submeniurile destul de puține și pictogramele tactile mari facilitează utilizarea de zi cu zi. Instrumentele de bord digitale, dar neaglomerate, inclusiv un computer de bord minunat de simplu și un buton de selecție directă pentru configurarea sistemelor de asistență situat în stânga sunt, de asemenea, plăcute.
Mai puțină culoare, mai multe butoane
Kia, fără Google, nu este la fel de colorată – nici la instrumentele bord și nici pe ecranul tactil –, dar e la fel de bine conectată prin Kia Connect. O soluție nu la fel de bună o reprezintă meniurile sistemului multimedia combinate pe un singur ecran, care nu pot fi distinse prin culoare. Așa că trebuie să te uiți mai atent, de preferință când mașina este staționată. De asemenea, displayul de sub ecranul multimedia care deservește atât climatizarea automată, cât și sistemul audio este confuz, astfel că, dacă uiți să comuți între ele de la butonul „multi-mode“, crești volumul, în loc să crești temperatura interioară. Dar, pe de altă parte, merită, deoarece doar Kia are un control rotativ pentru zoomul hărții, nu și Renault.
De asemenea, crossoverul coreean punctează cu un buton rotativ intuitiv pentru cutia automată în consola centrală, butoane directe utile în jurul acestuia și compartimente pentru depozitare mari. Tot aici se găsește și butonul de pornire. Dacă îl apeși, vei auzi cel mult un mic bip. În rest, este liniște. În mod firesc, un astfel de hibrid paralel pornește fără motorul cu combustie ori de câte ori e posibil. Chiar și mersul înapoi este întotdeauna electric, deoarece marșarierul a fost eliminat odată cu această generație a lui Niro, ceea ce a redus costurile și a scăzut masa cu 2,3 kg.
Un motor electric de 32 kW, integrat în carcasa transmisiei cu două ambreiaje și șase trepte, asigură pornirea de pe loc, dar nu numai. Acest lucru funcționează bine în oraș, cu un stil de condus relaxat. Dacă bateria se descarcă (capacitatea
bateriei este de numai 1,3 kWh), motorul cu ardere internă trebuie să intervină. Cu 93 CP, motorul aspirat de 1,6 litri nu este, cu siguranță, un centru de forță, dar puterea ar trebui să fie suficientă pentru utilizarea zilnică. Motorul electric dă cu plăcere o mână de ajutor pe drumurile naționale și pe autostradă. De asemenea, motoarele lucrează împreună armonios și fără probleme. Dar Niro poate face și mai mult: în funcție de modul de condus ales, șoferul poate folosi padelele de pe volan pentru a schimba manual treptele de viteză (modul Sport) sau pentru a varia nivelul de recuperare în patru trepte (modul Eco).
Astfel de rafinamente nu sunt prevăzute în Renault Captur. Renault nu oferă mai multe grade de recuperare, ci doar un mod B, prin intermediul schimbătorului de viteze. Cu toate acestea, decelerarea oferită este aproape similară cu un mod One Pedal, adică e destul de energică. O completare practică este noul buton E-Save, din stânga volanului. Acesta poate fi utilizat pentru a conserva energia din baterie (tot 1,3 kWh) pentru o viitoare călătorie liniștită.
Restul e gestionat de o transmisie automată, care are patru trepte pentru motorul pe benzină (94 CP) și două pentru motorul electric (36 kW). La fel ca la Kia, livrarea puterii este în mare parte armonioasă, deși intercalată cu schimbări de trepte ezitante. În plus, motorul cu combustie pornește ocazional aparent fără motiv și urcă la un nivel înalt de turație pentru a genera energie, iar apoi, se oprește din nou. Cu toate acestea, Renault Captur ar fi o alegere mai bună dacă vrei dinamică cu adevărat. Acesta accelerează până la 100 km/h în 10,3 secunde și, spre deosebire de Kia, se luptă curajos până la 170 km/h, în timp ce Kia se oprește la 160 km/h. Dar, la aceste viteze, motorul aspirat al Kiei protestează zgomotos.
Cu tot respectul pentru aceste motoare eficiente, cele două modele nu merită o recomandare pentru călătorii lungi, ca să nu mai vorbim de segmentele rapide de pe autostrăzi. Dar, pe de altă parte, la pompa de benzină starea de spirit este din nou bună, cele două mașini înregistrând un consum mediu sub 6 l/100 km, cu un mic avantaj pentru Renault. În consecință, merită pecetea ecologică.
Însă la toate celelalte capitole ale schemei de testare, cu excepția costurilor, Kia, mai aerisită și mai armonioasă, iese învingătoare. Așadar, locul întâi. În cele din urmă, ordinea din fotografia principală corespunde rezultatului final al testului comparativ.
Clasament final
1. Kia Niro 1.6 GDI Hybrid 567 puncte
Kia obține victoria deoarece este mai spațioasă, mai confortabilă, mai agilă și are un sistem hibrid mai rafinat. De asemenea are cele mai bune condiții de garanție. dar este foarte scumpă comparativ cu Captur.
2. Renault Captur E-Tech Full Hybrid 145 544 puncte
Are un sistem hibrid foarte economic, la fel ca și Kia, un sistem multimedia mai bun, bazat pe Google și un preț mult mai mic decât al lui Kia.
Model | Kia Niro 1.6 GDI Hybrid Premium | Renault Captur E-Tech Full Hybrid Esprit Alpine |
Propulsie | ||
Tip motor/nr. cilindri | L/4, aspirat | L/4, aspirat |
Antrenare vilbrochen/supraalimentare | lanț/– | lanț/– |
Amplasare motor | transversal-față | transversal-față |
Cilindree cm3 | 1580 | 1598 |
Alezaj × cursă mm | 72,0 × 97,0 | 78,0 × 83,6 |
Putere maximă kW(CP)/rpm | 68,5 (93)/5700 | 69 (94)/5600 |
Cuplu maxim Nm/rpm | 134/4000 | 148/3600 |
Putere specifică kW/l (CP/l) | 43,7 (58,9) | 43,2 (58,8) |
Putere/cuplu motor electric kW/Nm | 32/170 | 36/205 |
Putere sistem kW (CP) | 95 (129) | 105 (143) |
Cuplu sistem Nm | 265 | 250 |
Capacitate baie ulei l | 4,1 | 4,5 |
Tracțiune | față | față |
Cutie de viteze | 6 trepte, două ambreiaje | multimodală |
Tren de rulare | ||
Suspensie față | braț transversal, MacPherson | braț transversal, MacPherson |
Suspensie spate | multilink, arcuri elicoidale | semiindependentă, arcuri elicoidale |
Frâne față | discuri ventilate | discuri ventilate |
Frâne spate | discuri | discuri |
Dimensiuni pneuri | 225/45 R 18 V | 225/45 R 19 V |
Marcă pneuri | Continental | Michelin |
PremiumContact 6 | e-Primacy 2 | |
Caroserie | ||
Lungime × lățime x înălțime mm | 4420 × 1825 x 1560 | 4239 × 1797 x 1576 |
Ampatament mm | 2720 | 2639 |
Număr locuri | 5 | 5 |
Sarcină plafon/cârlig de remorcare kg | 75/100 | 80/75 |
Masă remorcabilă/cu frâne kg | 600/1010 | 720/750 |
Volum portbagaj l | 451–1445 | 326–1276 |
Masă totală kg | 1940 | 1900 |
Capacitate rezervor l | 42 | 48 |
CONSUM/CO2 | ||
Consum mediu WLTP l/100 km | 4,5 | 4,6 |
Emisii CO2 WLTPg/km | 105 | 107 |
Performanțe | ||
0–100 km/h s | 11,7 | 10,6 |
Viteză maximă km/h | 154 | 170 |
Caroserie | ||
Lățime interioară față/spate mm | 1480/1465 | 1390/1380 |
Înălțime interioară față/spate mm | 1040/975 | 1010/930 |
Lungime șezut față/spate mm | 500/460 | 500/480 |
Spațiu standard pentru picioare mm | 715 | 730 |
Înălțime șezut față de carosabil mm | 560 | 620 |
Înălțime prag de încărcare mm | 730 | 760 |
Dimensiuni portbagaj mic (L x l x h) mm | 360 × 940 × 630 | 310 × 890 × 590 |
Dimensiuni portbagaj mare(L × l × h) mm | 1290 × 940 × 630 | 1200 × 890 × 590 |
Masă proprie/sarcină utilă kg | 1463/477 | 1436/464 |
Distribuție mase față/spate % | 60,0/40,0 | 59,1/40,9 |
Diametru de bracaj stânga/dreapta m | 11,1/11,0 | 11,3/11,4 |
consum/autonomie/CO2 | ||
Consum în test l/100 km | 5,9 | 5,8 |
ams – eco/cotidian/sportiv (15/70/15%) | 4,7/5,6/8,8 | 4,6/5,5/8,7 |
Emisii CO2 după consumul în testg/km | 137 | 135 |
Emisii CO2 după consumul eco1)g/km | 110 | 107 |
Autonomie după consumul în test km | 711 | 827 |
Performanțe | ||
Accelerațiis | ||
0– 30 km/h | 1,8 | 2,2 |
0– 50 km/h | 3,6 | 3,9 |
0– 80 km/h | 7,5 | 7,5 |
0–100 km/h | 11,1 | 10,3 |
0–120 km/h | 16,1 | 15,2 |
0–130 km/h | 19,2 | 17,8 |
0–140 km/h | 22,8 | 21,1 |
0–160 km/h | 34,2 | 30,3 |
0–400 m | 17,7 | 17,6 |
Reprize s | ||
60–100 km/h | 6,4 | 5,4 |
80–120 km/h | 8,6 | 7,7 |
Rezistență la înaintare | ||
Putere consumată la 130 km/h kW (CP) | 29 (39) | 28 (38) |
Distanță de frânare | ||
100–0 km/h, rece m | 36,0 | 36,6 |
100–0 km/h, cald m | 35,8 | 36,4 |
Zgomot interior | ||
La 80 km/h dB(A) | 61 | 60 |
La 100 km/h dB(A) | 65 | 64 |
La 130 km/h dB(A) | 68 | 67 |
La 160 km/h dB(A) | 74 | 71 |
Teste dinamice | ||
Slalom 18 m km/h | 64,1 | 63,7 |
Dublă schimbare de bandă km/h | ||
Prețuri | ||
Preț de bază euro | 38.306 | 29.290 |