Home Teste Contact Rolls-Royce Ghost: Artă pe patru roți

Contact Rolls-Royce Ghost: Artă pe patru roți

de Răzvan Măgureanu
Rolls-Royce Ghost Series II 2024

După 4 ani, Rolls-Royce Ghost vine cu elemente de design noi, inspirate de ale seriei Droptail, un interior modernizat, noi tipuri de tapițerii și inserții și noi jante. Sub capotă este același V12 de 6,75 litri, care dezvoltă 571 CP sau 600 la versiunea Black Badge.

De ce a ales Rolls-Royce regiunea Provence pentru primul test cu Ghost Series II? Deoarece aici, în satul La Canadel, sir Henry Royce a locuit în iernile din 1910 până în 1933, când a murit. Bolnav de plămâni, Royce fusese sfătuit de doctori să evite iernile umede din Anglia și să mute într-o zonă cu climă mai caldă, din sudul Franței. În La Canadel, Royce a construit patru vile, dintre care una pentru el (Villa Mimosa) și alta ca birou unde se concepeau noile modele.

De ce Series II? Fiindcă Rolls-Royce evită să folosească cunoscutul termen „facelift“. În realitate însă este un facelift al exteriorului și interiorului, care nu s-a atins de partea mecanică, dar care face exteriorul mai atractiv și interiorul mai rafinat.

Lansat în toamna anului 2020, modelul de intrare în gama Rolls-Royce, Ghost, este construit pe noua platformă din aluminiu a mărcii, utilizată la Phantom și Cullinan, și vine cu direcție și tracțiune integrale și suspensie pneumatică Planar. Șoferul nu poate alege dintre mai multe moduri de rulare, dar sistemul Flag Bearer utilizează camere care citesc drumul și ajustează suspensia dacă apar schimbări în suprafața de rulare, iar navigația este conectată cu suspensia, și aceasta se întărește mai mult sau mai puțin dacă urmează un viraj mai larg sau mai strâns.

Rolls-Royce Ghost Series II 2024

Nu în ultimul rând, Ghost dispune de un element de amortizare suplimentar deasupra ansamblului suspensiei din față, care asigură acel confort de „magic carpet“.

Sub capotă lucrează un motor V12 de 6,75 litri, care dezvoltă 571 CP și 850 Nm în Ghost și 600 CP și 900 Nm în Ghost Black Badge. Toate acestea au rămas neschimbate, dar exteriorul are o înfățișare împrospătată și interiorul a fost modernizat. Ghost este disponibil în continuare în versiuni standard, Extended Wheelbase (în spate spațiu mai mare cu 170 mm la genunchi, 20% din vânzări) și Black Badge (30% din vânzări).

Un look de monolit

Ghost are un design mai proaspăt, cu câteva elemente inspirate de ale exclusivistului model Droptail. La exterior, principala modificare sunt farurile. Luminile de zi au fost mutate din zona inferioară a spoilerului în faruri și au o formă de L întors. Noile faruri sunt mai plate, au un nou design interior, iar în partea inferioară, linia lor urcă spre grila radiatorului. Prin mutarea luminilor de zi cu LED în faruri, zona inferioară are un design mai curat și mai elegant.

De asemenea, priza de aer inferioară de sub grilă este redesenată. Aceasta păstrează designul cu colțurile ridicate, dar e mai bine pusă în evidență de noua bandă cromată care trece prin mijlocul ei. O altă modificare importantă, dar mai puțin vizibilă, este faptul că partea frontală e realizată dintr-o singură bucată, ceea ce accentuează lookul de monolit. Practic, bara de protecție, spoilerul și aripile sunt o singură piesă. În spate, stopurile își păstrează forma de bază, dar layoutul interior al acestora s-a schimbat, având acum dungi verticale, inspirate fiind de stopurile lui Spectre.

Sunt disponibile două noi modele de jante de 22 inchi, cu nouă spițe, parțial sau integral lustruite. De asemenea, paleta de culori exterioare a fost extinsă cu noul Mistique Blue. Însă Rolls-Royce poate oferi practic orice dorește cumpărătorul dintre cele 44.000 de nuanțe exclusiviste.

Black Badge se diferențiază prin farurile, mânerele ușilor, grila radiatorului, priza de aer inferioară și evacuările vopsite în negru și o grilă inferioară diferită de a lui Ghost, cu două linii cromate întunecate. De asemenea, grila și statueta Spirit of Ecstasy au o nuanță închisă a cromului, obținută prin introducerea unui electrolit de crom în procesul de placare, care se depune pe substratul de oțel și închide la culoare întreg ansamblul, ce este apoi lustruit manual. Jantele forjate de 22 de inchi, cu un design extrem de aerisit și cu șapte spițe, au fost dezvoltate exclusiv pentru Black Badge.

Rolls-Royce Ghost Series II 2024

Instrumente de bord digitale în premieră la Ghost

La fel ca Spectre și Cullinan Series II,Ghost a primit noile instrumente de bord digitale, Rolls-Royce renunțând după mai bine de 100 ani la cele analogice. Acestea sunt disponibile în mai multe layouturi, iar proprietarul alege unul dintre ele când comandă mașina. Așadar, nu le poate schimba de la bord, ci trebuie să se decidă pentru unul dintre ele atunci când cumpără mașina, având de ales între zece versiuni la Ghost și cinci la Black Badge. Există însă unul cu instrumente în stil retro, care amintește de cele clasice și care ne-a plăcut cel mai mult.

Sistemul multimedia Spirit integrează acum și aplicația Whispers, care îi permite proprietarului să își urmărească mașina și să trimită destinații de navigație din telefon spre mașină.

Pe tabloul de bord din fața pasagerului, ceasul are o carcasă nouă, în care a fost amplasată și o statuetă Spirit of Ecstasy, de dimensiuni mai mici decât cea de pe capotă. Iluminatul integrat îi întâmpină pe pasageri cu un spectacol de lumini special. De asemenea, decorațiunea de pe partea pasagerului poate fi iluminată individual și are un design nou.

Un V12 suveran

Într-o lume acaparată de lupta cu emisiile, Rolls-Royce păstrează sub capotă fabulosul V12, cea mai echilibrată configurație de motor existentă. De 18 luni încoace însă, propulsorul V12 nu se mai produce la München, deoarece BMW a avut nevoie să elibereze spații pentru Neue Klasse și nu mai are un V12 pentru modelele sale. De aceea, producția motorului V12 pentru Rolls s-a mutat de la München la Hams Hall, lângă Birmingham, acolo unde se produc și motoarele lui Mini. Așadar, cu excepția cutiei ZF, care provine din Germania, Rolls este 100% „made in UK“.

Motorul V12, care livrează 571 CP în Ghost și 600 în Black Badge, dezvoltă cuplul maxim, de 850, respectiv 900 Nm, la numai 1600 rpm, cu doar 600 rpm mai sus decât turația de ralanti, astfel că ai tot timpul al dispoziție aproape pe toată plaja de turație tot cuplul maxim, ceea ce se traduce printr-o accelerație plină de vigoare la orice regim. Mod manual nu există la cutie și nici padele, pentru că practic nu ai nevoie să retrogradezi manual niciodată.

Surplusul de putere de la Black Badge nu este foarte evident, însă la ambele modele, când apeși butonul Low, răspunsul motorului devine mult mai rapid, la Black Badge fiind însoțit și de un sunet superb. În rest, e liniște absolută, ca într-o mașină electrică.

Spre deosebire de motor, diferența dintre suspensia lui Ghost și a lui Ghost Black Badge este evidentă. În timp ce Ghost plutește peste șosea, chiar dacă nu chiar la fel de lin precum Phantom, Ghost Black Badge are o suspensie mai fermă, care reduce semnificativ ruliul, dar a cărei tărie se simte când treci peste capace de canal sau denivelări scurte și ascuțite. Însă, fără îndoială, Ghost Black Badge oferă o mai mare plăcere în conducere și este un Rolls pentru cei ce vor să își conducă mașina, nu să fie conduși de șofer și să stea pe banchetă.

 

SPOTLIGHT

Personalizare

Pe lângă tapițeria de piele, Rolls-Royce oferă în premieră o tapițerie din fibre de bambus, care seamănă la atingere cu o combinație fină de bumbac și mătase, pe care este cusut un motiv ce sugerează capetele de frânghie care se împletesc pe iahturile cu vele (foto dreapta). Acest proces, care încorporează 2,2 milioane de cusături și 17 km de fir, durează 20 de ore, și Rolls-Royce nu poate produce mai mult de două mașini pe zi cu această tapițerie. Sunt disponibile trei culori de tapițerie, liliachie, ciocolatie și neagră, combinate cu 51 de culori ale firului. De asemenea, în zona centrală a bordului este disponibil un finisaj al suprafeței numit Technical Carbon. Pe o bază de lemn negru Bolivar, meșterii mărcii au realizat o complexă țesătură din fibre de carbon și fire metalice. Practic, aceasta arată ca o suprafață de fibră de carbon în care au fost inserate fire metalice. De asemenea, inserția de lemn natur din zona centrală a bordului poate fi personalizată cu un design exclusivist. Un meșter de la Rolls-Royce lucrează timp de o lună pentru a crea un model asemenea unui puzzle.

Rolls-Royce Ghost Series II 2024Rolls-Royce Ghost Series II 2024

Concluzie

Rolls-Royce impresionează în continuare prin amenajarea interiorului ridicată la rang de artă, ceea ce îl face atât de exclusivist, de special și de scump. Modificările discrete operate la exterior au avut un efect mai mare decât ne așteptam. Motorul V12 și suspensia Planar au rămas neschimbate, pentru că au atins de mult perfecțiunea.

 

DATE TEHNICE
Caroserie
Limuzină cu 4 locuri. L × l × h: 5545 × 1998 × 1573 mm. Ampatament: 3295 mm. Portbagaj: 464 l. Masă proprie/sarcină utilă: 2565 kg
Tren de rulare
Suspensie pneumatică, față cu brațe suprapuse, spate multilink, frâne cu discuri ventilate față și spate, pneuri 255
Transmisie
Tracțiune integrală, cutie automată cu 8 trepte
Propulsie
V12 turbo, cilindree 6749cm³. Putere maximă: 420 kW (571 CP)/5000–6000 rpm. Cuplu maxim: 850 Nm/1600–4250 rpm
Performanțe
0–100 km/h 4,8 s
Viteză maximă 250 km/h
Consum mixt WLTP 15,5 l/100 km
Emisii CO2 WLTP 352 g/km
Preț de bază
Rolls-Royce Ghost Series II nc.

Rolls-Royce Ghost Series II 2024Rolls-Royce Ghost Series II 2024Rolls-Royce Ghost Series II 2024Rolls-Royce Ghost Series II 2024Rolls-Royce Ghost Series II 2024Rolls-Royce Ghost Series II 2024Rolls-Royce Ghost Series II 2024Rolls-Royce Ghost Series II 2024Rolls-Royce Ghost Series II 2024Rolls-Royce Ghost Series II 2024

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.