Cel mai performant break al Seriei 3, BMW M3 CS Touring, propune un motor mai puternic, fără să piardă însă din latura sa practică.
BMW îi spune “primul BMW M3 CS Touring”. Normal, pentru că oricum vorbim despre primul BMW M3 break produs vreodată, pe care l-am condus în 2023. Acum insă nu vorbim depsre M3 Competition Touring, ci despre o derivație a lui, una mai puternică și mai potrivită pentru multe ture de circuit.
Era de așteptat ca BMW să aplice tratamentul CS (Competition Sport) și lui M3 Touring, iar rezultatul arată nu doar că și break-urile pot fi frumoase, cât mai ales că poți să ai performanțe de supercar și pe o mașină de familie. La nivelul exteriorului, M3 CS Touring a primit un surplus de fibră de carbon (CFRP): capota, splitterul frontal, prize de aer din spoilerul față, capacele oglinzilor și difuzorul spate sunt toate realizate din fibră de carbon. Mai mult, uriașa grilă BMW a primit un contur roșu, emblema M3 CS este pe fond roșu, iar farurile au lumina de zi galbenă, în amintirea vechilor vremuri de pe circuite. Și emblema de pe hayon este pe fond roșu, iar marginea eleronului integrat deasupra lunetei este tot roșie.
La interior, vedem o infuzie de… carbon: scaunele tip scoică M Carbon, consola centrală și podelele din spatele volanului sunt realizate din CFRP. Constructorul german spune că toate aceste repere din carbon reduc masa mașinii cu 15 kilograme comparativ cu M3 Competition Touring. Interesant este faptul că acest model (M3 Competition Touring), care costă în România de la 101.150 euro are un pachet opțional, M Race Track – 14.965 euro, care include scaunele M Carbon, discuri de frână carbon ceramice, ornamente M și două meniuri multimedia dedicate, care scad masa mașinii cu aproximativ 25 kg. Oricum, ideea este că BMW M3 CS Touring are o masă la gol de 1.925 kg.
Motorul este, clar, același 6 în linie de 3 litri, biturbo, care produce 550 CP pentru CS (530 CP pentru versiunea normală, după facelift). Puterea maxim este livrată la 6.250 rpm, la 7.200 rpm se taie alimentarea, iar cuplul maxim este același, de 650 Nm, disponibil pe o plajă puțin mai mare: între 2.750 și 5.950 rpm. Puterea mai mare a fost obținută prin modificări ale sistemului de control electronic, dar și anumite componente interne au fost optimizate. De exemplu, sistemele de ungere și răcire au fost upgradate pentru a rezista mulți timp în regim de circuit. De asemenea, și suspensiile au primit un upgrade, suporții motorului sunt mai rigizi, pentru reacții mai directe, iar opțional este oferită și acea structură de rigidizare a compartimentului motor pe care o vedeți în galeria foto.
Performanțe? Da, sunt mai bune, dar nu neapărat în ceea ce privește cifrele: 0 – 100 km/h în 3,5 secunde (- 0,1 secunde), iar viteza maximă este de 300 km/h, în vreme ce la modelul M3 Competition Touring este limitată la 250 km/h. Bineânțeles că latura practică rămâne: BMW M3 CS Touring oferă un portbagaj de 500 litri, iar dacă rabateze bancheta spate ajungi la 1.510 litri.