Home Teste Test comparativ: Mercedes Citan Combi vs VW Caddy Life

Test comparativ: Mercedes Citan Combi vs VW Caddy Life

de

deschidere

Colaborarea dintre Mercedes și Renault a dat primul rezultat: un van de compact. Derivat din Kangoo, Mercedes Citan intră în luptă directă cu VW Caddy Life.

Text: Alexandru Gugoașă. Foto: Radu Chindriș

 

Mercedes a avut mână bună când a decis să se folosească de experiența lui Renault în materie de vanuri compacte. Primul Kangoo a fost lansat în 1997, deci acum mai bine de 12 ani, și de atunci s-a bucurat de succes datorită combinației dintre prețul redus și spațiul interior mare, calități de altfel esențiale pentru a avea succes în acest segment. Mercedes n-a mai avut un van compact de la Vaneo, o încercare nu tocmai fericită de a deriva un model din A-Class, pe care germanii din Stuttgart ar vrea să o dea complet uitării. Acum, premisele sunt clar mai bune, având în vedere experiența Renault. Dar ce anume a schimbat Mercedes din rețeta Kangoo? La o primă vedere, nu prea multe, am putea concluziona, deoarece platforma, motorizarea diesel și cutia de viteze sunt identice. Există evident sigla Mercedes pe capota modificată și pe volan, dar și unele plastice ceva mai bune. Ar mai fi și tapițeria diferită, cu un aspect plăcut și rezistentă la uzură, deci lucruri pozitive în definitiv.

Cu un portbagaj enorm, calitate solidă a fabricației și un comportament rutier apropiat de al unei berline, Caddy își adjudecă o victorie categorică și meritată. Este însă relativ scump, iar suspensiile ferme îl dezavantajează în România.

VW Caddy: Cu un portbagaj enorm, calitate solidă a fabricației și un comportament rutier apropiat de al unei berline, Caddy își adjudecă o victorie categorică și meritată. Este însă relativ scump, iar suspensiile ferme îl dezavantajează în România.

VW Caddy Life este însă un competitor de temut în clasa vanurilor compacte și unul pe care îl cunoaștem foarte bine. Privind cifrele, vedem că există diferențe nete față de Citan în favoarea sa la capitole care contează foarte mult pentru clienții unor astfel de mașini. Modelul VW se laudă cu o sarcină utilă de 670 kg, față de doar 446 în cazul lui Citan. VW Caddy are și un portbagaj mai încăpător, ce variază între 750 și 1500 de litri, în funcție de poziția banchetei rabatabile, față de 446 și 1050 de litri.

Probleme pentru Mercedes Citan – trei stele la EuroNCAP

Deși VW Caddy Life câștigă la capitolul confort datorită scaunelor mai bine profilate și a portbagajului, libertatea de mișcare pentru cap și genunchi a celor care stau pe banchetă fiind mai mare la Citan. Pasagerii din Mercedes se vor bucura și de mai multe spații pentru depozitarea diferitelor obiecte, unele aflate pe plafon, atât în față, cât și în spate, cele din urmă fiind la îndemâna pasagerilor de pe banchetă. Vizibilitatea este exact așa cum te-ai aștepta de la două vehicule ce beneficiază de suprafețe vitrate foarte generoase – excelentă de jur împrejur. Accesul la interior nu pune niciodată probleme deosebite, ușile spate culisante de care dispun atât Citan, cât și Caddy rezolvând problema cu ușurință. Ergonomia postului de conducere e mai bună în cazul lui VW, în special datorită comenzilor mai clare și mai ușor accesibile pentru faruri și sistemul audio.

În ciuda tratamentului cosmetic aplicat după rețeta Mercedes, Citan nu se poate îndepărta prea mult de origini. Este tot o utilitară destul de ieftină și economică, dar cam atât. Pierde multe puncte din cauza sarcinii utile, a portbagajului și a comportamentului rutier.

În ciuda tratamentului cosmetic aplicat după rețeta Mercedes, Citan nu se poate îndepărta prea mult de origini. Este tot o utilitară destul de ieftină și economică, dar cam atât. Pierde multe puncte din cauza sarcinii utile, a portbagajului și a comportamentului rutier.

Am apreciat însă poziția de condus mai apropiată de a unei berline a lui Caddy, în timp ce la Mercedes, odată așezat pe scaunul șoferului, ai impresia că te afli la volanul unei utilitare, impresie întărită și de comportamentul rutier. Zgomotul propulsorului diesel de 1,5 litri și 90 CP este resimțit puternic la interior, în special la viteze de peste 100 km/h, problemă mai puțin sesizabilă la Caddy. Mercedesul are însă suspensii mai confortabile, potrivite drumurilor de la noi. Ambele modele au cutii de viteze cu doar cinci trepte, și ambele ar avea nevoie de o a șasea pentru a reduce consumul și zgomotul la viteze de croazieră, pe autostradă. Cu toate acestea, ambele cutii sunt precise și corect etajate, cu un mic plus pentru Citan. Direcția lui Caddy este ușoară, dar precisă, pe când a lui Citan e doar ușoară, precizia lipsind.

VW Caravelle Edition, un shuttle sportiv

Performanțele lui Caddy sunt ceva mai bune după cum se poate vedea și din măsurători, dar impresia subiectivă de la volan e că Mercedes Citan se situează foarte aproape, în ciuda pu­terii mai mici cu 12 CP și a celor 50 Nm în minus.

Consumul este un alt capitol la care cele două mașini sunt foarte apropiate, după cum au demonstrat-o măsurătorile, deși cifrele oficiale dădeau un avantaj considerabil lui Citan. Astfel, VW Caddy Life consumă în medie cu doar 0,1 l/100 km mai mult decât rivalul său din acest test, o diferență neglijabilă având în vedere performanțele superioare.

Test comparativ: sisteme electronice de stabilitate

La fel ca și fratele geamăn, Kangoo, Citan își păstrează avantajul de preț față de majoritatea rivalilor, lucru valabil și în cazul confruntării tête-à-tête de față. În timp ce VW Caddy Life 1.6 TDI Trendline costă în echiparea de bază 20.275 de euro, Citan 109 CDI are un preț de pornire de 18.860, diferența de 1415 euro asigurându-i modelului Mercedes victoria la capitolul costuri. Însă, per total, în ciuda acestei victorii și a celei de la protecția mediului, Caddy domină categoric acest comparativ, reușind victorii importante la restul capitolelor.

Publicat în ams 02/2013

VW Caddy Life

Mercedes Citan

 

Date tehnice

Clasament

Articole similare

Comentarii închise.