Home Teste Test-drive: Cupra Tavascan VZ – Dincolo de tehnologie

Test-drive: Cupra Tavascan VZ – Dincolo de tehnologie

de Dan Damian
Cupra Tavascan VZ - test drive

Platforma o știm, dar prima dată atrage stilul. Unul absolut deosebit, pasional și cu o imagine de marcă clar conturată pentru acest Cupra Tavascan VZ.

Conceptul a apărut demult, în 2019, și se numea tot Tavascan. Dar în acel moment nu-ți prea venea să crezi că vor avea curaj să-l păstreze la fel în producția de serie. 5 ani mai târziu, Tavascan arată aproape identic cu conceptul din care provine, iar designul său este punctul central pentru care te interesezi de acest model. Excelentă treabă făcută de designerii producătorului spaniol, care duce și mai în jos marca din care s-a desprins, SEAT.

Cupra Tavascan VZ - test drive

Cupra Tavascan VZ este o feerie de linii tensionate, prize de aer și atitudine sportivă. Totul pleacă de la partea frontală, unde, deși majoritatea producătorilor preferă grile închise pentru modelele electrice, are aproape tot spațiul dedicat prizelor de aer. Farurile urmează imaginea creată de curând, cu cele trei leduri triunghiulare, iar grila de pe capotă e luminată în alb. La spate este același design pasional, cu stopuri mici, unite de o linie LED, care subliniază și grila, luminată tot în roșu. Iar din lateral, forma de SUV-coupé este mai mult decât evidentă, cu o continuare masivă la nivelul montanților posteriori. Sper că Grupul Volkswagen a identificat și se adresează bine diferitelor categorii de cumpărători ai lui ID.5 și Tavascan. Pentru că modelul mărcii spaniole e atât de atrăgător, încât îi va face cariera destul de grea SUV-ului din familia ID.

Cupra Tavascan VZ - test drive

La interior, aceeași poveste. Este complet refăcut, planșa de bord e cu totul diferită, și nu veți recunoaște decât patru repere de la modelele Volkswagen: micul tablou de bord de 5,3 inchi, displayul central de 15 inchi, orientat către șofer, enervantele butoane haptice de pe volan și schimbătorul transmisiei, poziționat în spatele volanului. Toate astea sunt montate pe niște linii complet originale, desenate de un poet al designului. Suprafața planșei de bord nu are nicio treabă cu suprafețele plate, iar elementele în culoarea cuprului duc către partea inferioară, unde avem această consolă pe care se află doar butonul luminilor de avarii și care se înfige în partea centrală. Mie îmi amintește de Haloul din Formula 1, dar cred că designerii s-au inspirat și din elementele ambarcațiunilor. Pe fețele ușilor, sub inserția cu aspect din aluminiu se află, îngropate într-un material moale, o serie de steluțe luminate, care creează o senzație foarte plăcută noaptea. Apropo, cine zicea că nu se poate fără piele? Se poate, materialul sintetic din Tavascan este aderent, plăcut și cald la atingere. Nu mai spun de scaune, cu model aparte și tetieră integrată, pe care le-am văzut și la Terramar. Încă o precizare, ca să înțelegeți cât contează stilul pentru cei de la Cupra. Tavascan are un spațiu pentru depozitate sub ceea ce eu am numit Halo, unde poți încărca telefonul, și ai și prizele USB-C. Sub acesta mai există un spațiu deschis, dar doar de design, fiindcă nu este încadrat, nu poți plasa nimic acolo.

Cupra Tavascan VZ - test drive

Alt fel de sport

Evident, avem aceeași platformă MEB, a Grupului Volkswagen (da, are tamburi pe puntea din spate), iar în acest caz, echipată cu cea mai puternică motorizare. De fapt, motorizări, pentru că Tavascan VZ are un motor de 286 CP pe puntea din spate și unul de 109 CP pe cea din față. În total, 340 CP. Nu cred că mi-aș fi dorit mai puțin de la o astfel de mașină. Îți inspiră putere înainte să urci la bord, de ce să te dezamăgească în mișcare? Ei bine, nici vorbă de vreo dezamăgire aici. Tavascan VZ este un sportiv capabil de accelerații foarte bune și reprize la fel. Se simte faptul că cea mai mare parte a puterii e în spate, dar motorul din față, de două ori mai slab, te scoate din virajele în care accelerezi puternic puțin mai devreme decât în mod normal. Sigur că poți ajusta toate aceste reacții de la cele două butoane de pe volan. De la cel din stânga, poți alege între mai multe moduri: Range, Comfort, Traction, Individual, Performance și Cupra. Atunci ce sens mai are butonul Cupra din partea dreaptă? De aici, poți trece direct în modul Cupra, dar la a doua apăsare revii în modul stabilit anterior, de la butonul din stânga. Dacă vrei tot, alegi Cupra, caz în care reacțiile sunt instantanee la orice fluctuație a pedalei de accelerație. Un plus și pentru direcție, tăria acesteia se ajustează în funcție de modul de condus, dar îți oferă un feedback bun în orice situație. Setările diferă puțin față de cele de la modelele Volkswagen, în sensul bun. Confortul este bun, dar nu vă așteptați ca mașina să plutească peste denivelări așa cum o face ID.7.

Cupra Tavascan VZ - test drive

Chiar dacă știți că în spate sunt frâne cu tamburi, nu vă faceți probleme, reacțiile la apăsarea totală a frânei sunt foarte prompte, în ciuda celor aproape 2,3 tone.

În ceea ce privește autonomia, oficial este de 521 km, pentru că Tavascan vine, indiferent de motorizare, cu bateria de 77 kWh utili. Am făcut testul departe de zona de confort a bateriei, așa că autonomia afișată era de 420 km. N-am ajuns la descărcare completă, dar poți atinge această valoare la 5–6 grade Celsius. Asta, în condițiile în care am condus destul de dinamic, pentru că mașina te îmbie să faci asta, cu secțiuni unde consumul a fost de 25 kWh/100 km. Însă, dacă mergi în modul Range și setezi maximul de recuperare de la padelele de pe volan, poți ajunge la 18 kWh/100 km.

Am ajuns și la preț. 69.885 de euro costă Cupra Tavascan VZ Extreme. Este adevărat că poți avea această configurație tehnică de la 63.726 euro, în versiunea de echipare Edge, cu peste 6.000 euro în plus față de VW ID.5 GTX cu exact aceeași configurație.

Text: Dan Damian/Foto: Bogdan Grigorescu

Verdict: 4,5 stele

Nu avem prea multe mașini electrice cu un design atât de pasional ca Tavascan. SUV-ul spaniol apelează la simțuri, dar scoate tot posibilul din platforma germană pe care rulează. Nu vei putea spune niciodată că 340 CP nu ajung pentru mașina asta, care oricum dă senzația că poate duce și mai mult.

Plusuri:

+ design pasional

+ ținută de drum sportivă

+ autonomie bună

Minusuri:

– puține spații pentru depozitare

– butoane haptice pe volan

– tablou de bord prea mic

 Date tehnice

 Caroserie: SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4644 × 1861 × 1597 mm. Ampatament: 2766 mm. Portbagaj: 540 l. Masă proprie: 2273 kg

Tren de rulare: MacPherson în față, multilink în spate, frâne față cu discuri ventilate, spate cu tambur, pneuri 255/45 R20

Transmisie: Tracțiune integrală, raport de transmisie fix

Propulsie: Două motoare electrice, față 109 CP (134 Nm), spate 286 CP (545 Nm). Putere maximă totală: 250 kW (340 CP). Cuplu maxim total: 679 Nm. Capacitate baterie, brută/netă: 82/77 kWh

Performanțe: 0–100 km/h  5,5 s, Viteză maximă 180 km/h, Consum mediu (WLTP)   16,5 kWh/100 km, Autonomie (WLTP)    521 km

Preț de bază: Cupra Tavascan VZ      63.726 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.