Home Teste Test-drive: Hyundai Inster – Lecția de spațiu

Test-drive: Hyundai Inster – Lecția de spațiu

de Dan Damian
Hyundai Inster

Sunt momente când evoluția treptată este întreruptă de salturi bruște. Și Hyundai tocmai a făcut unul, cu noul Hyundai Inster, în cel mai accesibil segment al revoluției electrice.

Uitați de începuturile perioadei moderne a mașinilor electrice: SUV-uri, sportive de peste 100.000 de euro sau compacte de peste 50.000. A fost o etapă necesară, pe care producătorii ne-au justificat-o prin faptul că tehnologia este nouă și scumpă. Dar au trecut niște ani, și lucrurile se schimbă. Da, vom avea în continuare EV-uri scumpe, însă atenția e îndreptată spre un alt segment, care abia începe să crească, cel al mașinilor electrice nu doar abordabile, ci accesibile în adevăratul sens al cuvântului. Aici, la acest nivel, va fi spectacol în următorii ani, pentru că așa îi convingi, de fapt, pe oameni să treacă la propulsia electrică, propunând mașini accesibile, care să fie imbatabile în oraș la nivel de costuri, dar care să poată aborda uneori și trasee extraurbane, fără emoții pentru utilizator.

Hyundai Inster

Tocmai am făcut cunoștință cu un model care va fi greu de bătut în următorii ani. Era anunțat ca fiind foarte competitiv, dar știți cum este… nu crezi până nu vezi. Hyundai Inster deschide un nou capitol în portofoliul Hyundai, și sper că inginerii care l-au proiectat mai au mulți ani de activitate în față. Da, m-a încântat mașina asta, în condițiile în care n-aș putea spune că-mi place Ioniq 6 și mi-e greu să cred că mă voi putea obișnui vreodată cu spatele modelului Kona.

Hyundai Inster

Dar Inster este diferit și are câteva surprize mari în realitate, oricât ai avea impresia că-l știi după zeci de poze studiate. Cred că suntem prima revistă auto care a testat acest model în România și putem spune clar că Inster rămâne o bornă pentru segmentul EV-urilor de clasă mini. Primul contact? În cel mai mic garaj subteran pe care l-am văzut până acum, cel al importatorului, unde Insterul chiar avea loc, spre deosebire de Santa Fe-ul îngrămădit între doi stâlpi și cu plafonul la trei degete de acoperiș. Micul Hyundai Inster este dificil de încadrat: pare un hatch, dar e mult mai înalt decât unul (1610 mm). Dar parcă nu-i chiar SUV, așa că o să-i zicem crossover. Lungimea este de doar 3,85 metri, dar Inster nu e cel mai mic Hyundai, îl bate i10 la acest capitol. Cercetez rapid mașina, dar nu a avut nimeni timp să o atingă pe undeva, are doar 130 km la bord. Și arată bine, cât să-ți atragă priviri chiar și de pe trotuar. Semnalizările mari, cu segmente luminoase sunt spectaculoase, iar farurile cu cadrul rotund al luminilor de zi dau mașinii o tentă retro. La fel, și stopurile, tot rotunde. Inster pare destul de voinic, nu doar datorită înălțimii, ci și pasajelor subliniate ale roților. Curajoși designerii de la Hyundai, care au aplicat inclusiv niște umflături inspirate pe caroseria acestui model mini.

Hyundai Inster

Tracțiunea este pe puntea din față, dar, chiar și așa, diametrul de bracare de 10,6 metri îmi permite să ies din garaj fără manevre suplimentare. N-am avut vreme să o studiez prea mult la interior, dar acum ajung într-un frumos blocaj, așa că încep să o descopăr. Tapițeria cu tentă retro probabil că se murdărește relativ repede, dacă nu ai grijă de ea, dar arată excelent în mașina asta. Văd imediat că scaunul șoferului are o prelungire în partea dreaptă, unde sunt cele două spații pentru băuturi. Mă simt bine pe scaunul pe care-l cobor mai mult decât mă așteptam să o pot face; este suficient de lat, are ceva suport lateral. Planșa de bord e altfel, cum nu te-ai aștepta de la o mașină de clasă mini. În primul rând, are două displayuri generoase: tabloul de bord și ecran central, ambele de 10,25 inchi. Sunt în stil flotant și au o rezoluție foarte bună.

Hyundai Inster

Grafica tabloului de bord este clară și îți permite să urmărești foarte ușor informații care se derulează între vitezometru și indicatorul de putere. Alături, displayul central are aceleași iconițe în stilul Hyundai și poate face splitscreen, așa că poți urmări cam ce parametri vrei. Satelitul de comandă al transmisiei este în spatele volanului, plasat cam jos, dacă ești mai înalt îl poți atinge cu genunchiul. Consola centrală e iar un reper care mi-a plăcut mult: în primul rând, pentru că are comenzile climatizării automate cu butoane fizice. Știți cât de simplu este că le operezi? După o jumătate de oră nici nu mai era nevoie să le privesc, ca să știu ce fac. Mai jos sunt alte câteva butoane fizice, printre care și cele pentru încălzirea scaunelor (n-am înțeles de ce l-au dus pe cel pentru încălzirea volanului în partea stângă a acestuia) și apoi un spațiu cu suprafața de încărcare wireless a telefonului. Nu e chiar ușor de plasat un telefon acolo și nici nu-i poți vedea ecranul. Mai jos, alt spațiu pentru depozitare. Și între partea superioară a planșei de bord și cea inferioară, alt spațiu. Unul luminat, aveam să aflu seara, la fel ca și buzunarele foarte mici ale portierelor din față.

Altă definiție…

… a spațiului. V-am spus ce lungime are mașina asta. Prima dată când am deschis portierele din spate, nu mi-a venit să cred. Pentru că e greu de înțeles cum au obținut atât spațiu pentru genunchi. Știu mașini de clasă medie care nu se pot lăuda cu acest nivel de spațiu. Și asta nu-i tot: cele două scaune pot culisa pe o distanță de 16 cm, iar spătarele lor se pot înclina. Nu o publicăm, dar am făcut o poză picior peste picior – cu spătarul lăsat la maxim, stai ca pe canapeaua de acasă. Spațiul la cap? Dacă aș fi avut 1,9 metri… n-aveam nicio problemă. Știu că este greu de crezut, trebuie să mergeți să vedeți mașina asta. Aceste mișcări ale scaunelor dictează și volumul portbagajului: minim 280 de litri, maxim 350. Stați puțin, că nu s-a terminat. Atât scaunul pasagerului din față, cât și cel al șoferului se rabatează, pe lângă cele din spate, bineînțeles. Astfel, nu doar că obții un spațiu apreciabil pe care-l poți folosi ca să transporți obiecte lungi, ci poți să și dormi, dacă ai o saltea.

Hyundai Inster

Hyundai Inster vine în două configurații tehnice. Prima presupune o baterie de 42 kWh, un motor de 97 CP și 147 Nm și o autonomie de 327 km. Dar eu am testat versiunea de vârf, cu baterie de 49 kWh, motor de 115 CP (același cuplu, 147 Nm) și autonomie de 360 km.

Cum spuneam la început, Hyundai a găsit cumva formula autonomiilor… constante. Am luat mașina cu bateria încărcată complet și autonomie afișată de 347 km. La 2 grade Celsius. Când o vezi atât de mică, ai senzația că e o mașină de oraș. Este, dar nu numai. Atât timp cât te poate duce la Brașov fără pauză de încărcare, nu poți spune că Inster e destinat exclusiv mediului urban. Asta, cu atât mai mult cu cât face o figură frumoasă inclusiv pe autostradă, unde este stabil ca orice altă mașină mai mare, silențios și cu o direcție precisă. Cu tot confortul, dar fără să depășesc 110 km/h, autostrada a cerut cam 19 kWh/100 km. Pe drumuri secundare, obții cam 16 kWh/100 km, iar în oraș, am văzut 15. Poți ajuta mult autonomia din două direcții. În primul rând, modurile de condus, selectabile de la butonul de pe volan: Eco e de preferat oricând nu te grăbești, Normal este perfect când vrei să ai o reacție bună la depășiri, Sport te lasă să obții totul de la mașină, iar Snow are grijă ca roțile să nu patineze fără nicio finalitate în zăpadă afânată. Apoi, mai ai cele trei niveluri de recuperare, pe care le poți alege de la padelele din spatele volanului. Sau poți cupla modul i-Pedal, când mașina frânează puternic la ridicarea piciorului de pe accelerație și se oprește. Sau modul Auto, care ține cont de distanța până la mașina din față, dar care mie nu mi-a plăcut, pentru că nu are reacții constante. Să poți face aproape 300 km la asemenea temperaturi, în condiții confortabile la interior, este chiar o realizare. Apropo, Inster are pompă de căldură în echiparea standard. Puterea maximă de încărcare e de 85 kW, absolut decent pentru capacitatea bateriei, am ajuns de la 19 la 80% în mai puțin de 30 de minute.

Hyundai Inster

Direcția este destul de moale (se întărește puțin în modul Sport), dar oferă o precizie peste media clasei, iar suspensiile sunt mai confortabile decât te-ai aștepta. Frânele reacționează puțin mai brusc la începutul cursei, acolo unde ai frânare regenerativă, și le poți doza cu precizie în a doua parte, la frânarea mecanică. O concluzie: Inster se conduce bine, relaxat, ca un model de clasă mică, nu mini.

Toate astea n-ar însemna mare lucru la un preț de, să zicem, 35.000 de euro, nu? Însă și la acest capitol, Hyundai a cam stabilit niște standarde. Cu motorul de 97 CP și bateria de 42 kWh, Hyundai Inster are un preț de 21.182 de euro. Imbatabil, raportat la ce oferă. Cu motorul și bateria pe care le-am testat, modelul coreean pornește de la 22.598. Este adevărat că mașina noastră de test costă 25.585 de euro, pentru că are cel mai bun nivel de echipare, Luxury.

 

SPOTLIGHT PUTERE DE ÎNCĂRCARE
Aproape
perfect

QR Code EldriveHyundai spune că Inster se încarcă cu maximum 85 kW când este echipat cu bateria de 49 kWh. Teoretic, nivelul bateriei ajunge de la 10 la 80% în 30 de minute. Noi am încărcat de la 20 la 80% la o stație Eldrive România (găsiți aplicația lor în QR codul alăturat) de 120 kW, în 25 de minute. Puterea de încărcare a stat aproape de vârful de 83 kW. Abia spre final, când să termine încărcarea, puterea a scăzut destul de mult, la 43 kW.

Grafic încărcare Hyundai Inster

Verdict: 4 stele

Inster este o prezență la nivelul designului și o lecție de modularitate și utilizare a spațiului. Modelul de clasă mini se conduce ca o mașină de clasă mai mare, are un tablou de bord și sistem multimedia complet, deloc departe de ceea ce oferă Ioniq 5 și stă foarte bine la capitolul eficiență și autonomie. Totul este dublat de prețuri foarte competitive, cele mai bune din segment raportat la nivelul de echipare și tehnologie.

Plusuri:

  • Design atractiv
  • Spațiu foarte mare
  • Modularitate excelentă
  • Echipare completă
  • Consum redus
  • Prețuri foarte bune

Minusuri:

  • Mici probleme de ergonomie
  • Mult plastic tare la interior

Date tehnice

Caroserie: Crossover cu 4 locuri. L × l × h: 3845 × 1610 × 1610 mm. Ampatament: 2580 mm. Portbagaj: 280 l. Masă proprie: 1410 kg

Tren de rulare: Suspensie față MacPherson, spate cu braț tras și element torsional, frâne față cu discuri ventilate, spate cu discuri, pneuri 205/45 R17

Transmisie: Tracțiune față, raport de transmisie fix

Propulsie: Motor electric, putere maximă 84,5 kW (115 CP), cuplu maxim 147 Nm. Baterie litiu-ion, capacitate brută 49 kWh

Performanțe: 0–100 km/h    10,6 s, Viteză maximă 150 km/h, Consum mediu (WLTP)  15,1 kWh/100 km, Autonomie (WLTP) 355 km

Preț de bază: Hyundai Inster 49 kWh 115 CP Highway        22.598 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.