Home Teste Test-drive: Skoda Kodiaq – Modern și solid

Test-drive: Skoda Kodiaq – Modern și solid

de Dan Damian
Skoda Kodiaq

Așa se numește și noul limbaj de design al mărcii Škoda, pe care constructorul ceh l-a aplicat deja vârfului de gamă, Skoda Kodiaq. Noi l-am testat cu un (acum) nepopular motor diesel… excelent.

Sunt cehi, fac parte dintr-un grup german, dar au ceva aparte cu… Alaska. Asta, de când au început ofensiva SUV-urilor, în 2017, cu Skoda Kodiaq în prim-plan. Așadar, mai întâi a fost numele unei specii de urși, apoi un cuvânt din limba unui trib din statul nord-american, Karoq, și ulterior unul, Kamiq, din limba inuiților, indigeni care trăiesc tot în nord, inclusiv în Alaska.

Skoda Kodiaq are însă avantajul a fi vârful de gamă al celor de la Škoda. Pe partea de SUV-uri, desigur, pentru că la general este pe aceeași lungime de undă cu Superb.

Skoda Kodiaq

Cel mai mare SUV Škoda a ajuns la a doua generație și a trecut la o nouă fază. Trebuia, pentru că prima generație a lăsat niște repere puternice, cum ar fi vânzările de 865.000 de exemplare și faptul că jumătate din vânzările globale ale constructorului ceh sunt acum asigurate de SUV-uri.

Ca estetică, a doua generație Skoda Kodiaq a făcut un pas mare înainte, dar este o evoluție, nu o revoluție a primei. Ideea noului limbaj de design este aspectul impunător, cu o parte frontală mai puternică, centrată în jurul noilor faruri (opțional, LED Matrix, cu 50% mai multe segmente luminoase), dar și a grilei mai mari (opțional, luminată), cu o parte inferioară și ea mai sofisticată vizual. În spate a fost preferat un cu totul alt design al stopurilor, acum sub forma literei C inversate și unite printr-o bandă care subliniază numele mărcii, din partea superioară a hayonului. Pentru impresia de robustețe a fost preferată și o parte inferioară mai ridicată, care pune accent pe sublinierea cromată a ceea ce ar fi putut fi un deflector de aer. Mai trebuie să știți două amănunte importante: coeficientul aerodinamic a scăzut la 0,282, iar dimensiunile au crescut pe alocuri, 4758 mm lungime (+61), 1864 lățime (-18) și 1659 înălțime (-22). Doar 3 mm au fost adăugați la ampatament, care are 2791.

Skoda Kodiaq

Altceva

Dacă la exterior vorbim de evoluție, interiorul este clar o revoluție. Complet schimbat, construit după alte principii (foarte asemănător cu al noii generații Superb). Tabloul de bord are 10 inchi și este… aș spune mai simplu decât la generația anterioară. Da, informația e mai bine structurată, dar, cu excepția unor mici puncte de culoare (zona roșie a turometrului și rezerva de combustibil), este cam alb-negru. Și nici nu e foarte personalizabil. Ai vreo trei moduri selectabile de la butonul de pe volan, care îți minimizează informațiile la strictul necesar, plus, de fiecare parte, două boxuri în care poți afișa ce informații vrei. Cam atât.

Skoda Kodiaq

Pe de altă parte, mi-a plăcut displayul central plutitor, de 13 inchi, cu o grafică simplă, dar coerentă, și reacții rapide la atingere. Nici aici, nu poți personaliza prea mult, dar nici n-am simțit nevoia, că arată bine așa cum este. Ciudată este însă legătura dintre Smart Dials (pe care abia așteptam să le încerc) și acest display. Smart Dials reprezintă un grup de trei comutatoare rotative, plasate pe consolă, fiecare cu câte un display color cu dimetrul de 32 mm, cu funcții multiple. Cele din margini afișează temperatura setată pentru climatizare, dar, dacă le apeși, ajungi la comenzile pentru încălzirea și ventilarea scaunelor (în cazul echipării mașinii de test). Cel din centru poate fi pentru controlul volumului (opțional, sistem de sonorizare Canton, 13 difuzoare și subwoofer, foarte bun!) sau de la el se pot selecta modurile de rulare ori viteza ventilatorului climatizării. Dar poți înlocui aceste funcții, este personalizabil. Ei bine, am mers cu CarPlay (wireless), iar de fiecare dată când schimbi temperatura sau alegi un alt mod de rulare, displayul central devine negru și îți afișează, într-un colț, aceeași informație de pe displayul Smart Dials. De ce? Nu știu, însă este inutil, de exemplu rămâi fără Waze câteva secunde, doar pentru a vedea ceva ce oricum vezi pe butonul de la care faci comanda. La fel, și cu modurile de rulare. Cât despre aceste Smart Dials, da, arată bine și sunt utile, dar asta după ce te obișnuiești puțin cu ele, pentru că la început îți monopolizează atenția. Consola centrală este foarte curată, adică nu mai are nici un fel de comenzi, doar spații pentru depozitare configurabile și suprafețele pentru încărcarea wireless a telefonului. Și toate acestea pot fi acoperite de o suprafață care glisează.

Skoda Kodiaq

Motivul pentru care consola e atât de liberă este că acum ai pe volan comanda transmisiei. Credem că o să mă obișnuiesc greu cu ea la o Škoda, dar, după puțin timp, devine cumva natural. E adevărat însă că am ezitat puțin până să pornesc ștergătoarele, a căror comandă este acum pe maneta semnalizărilor.

Atmosfera de la bord te duce puțin către zona premium. Piele naturală combinată cu piele sintetică, inclusiv pe bord, scaune Ergo (AGR) tari, dar comode, cu încălzire, ventilație și masaj, plus o cotieră centrală ajustabilă pe lungime, dar și pe înălțime. Spațiu în spate? Foarte bun, atât de bun, încât poți glisa în față bancheta (2:3) pentru a mări volumul portbagajului până la 910 litri. Și în spate, poți avea climatizare proprie, plus spațiu pentru depozitare între scaune configurabil.

Skoda Kodiaq

Știți ce nu este deloc premium la noua Skoda Kodiaq? Rezoluția camerei din spate, inexplicabil mai slabă decât a celei din față. La acest nivel – și de preț, dar și de pretenții –, nu prea te poți prezenta cu o asemenea rezoluție. Inițial, am crezut că era pur și simplu murdar obiectivul. Nu era.

Ronțăit eficient

Știți cu cât au crescut în România înmatriculările de mașini cu motorizări diesel, în primele 6 luni ale acestui an? Cu 45,5%. Sub capota acestei Skoda Kodiaq este motorul TDI de 2 litri, în versiunea de 193 CP și 400 Nm. Fără electrificare, doar cu un stop/start mai evoluat, care poate opri motorul cu puțin timp înainte ca mașina să oprească. Îi auzi ronțăitul specific doar din exterior, la ralanti. În rest, noua Skoda Kodiaq Kodiaq este foarte bine antifonată, iar motorul trage foarte bine prin intermediul cutiei DSG cu șapte trepte. Accelerațiile sunt chiar bune, fără sincope la schimbările cutiei, și poți rula cu viteze mari fără senzația de efort din partea propulsorului. Care, în ciuda celor 1,8 tone ale mașinii, se mulțumește cu puțin. Cât de puțin? Am obținut 4,6 l/100 km în regim de drum național, în modul Comfort, nu Eco. Apoi, pe autostradă, cu tempomatul adaptiv setat la 130 km/h, consumul înregistrat a fost de 6,5. În fine, cu viteza constantă de 100 km/h, a fost de 4,2.

Skoda Kodiaq

Direcția este precisă, confortabilă (adică nu are un raport al demultiplicării axat pe sportivitate) și se întărește puțin în modul Sport. Nimic de reproșat nici frânelor, în condițiile în care nu trebuie să jongleze între frânarea mecanică și cea regenerativă, așa că îți oferă o dozare precisă, cu decelerații fără fluctuații. Dar poți reproșa ceva suspensiilor. Sunt mai zgomotoase decât de obicei și mai este un aspect, nu le place asfaltul cu denivelări relativ dese, unde se simt puțin ciudat, ca și cum s-ar chinui să mențină un contact mai ferm cu solul. Compensează prin faptul că țin bine mașina pe drum chiar dacă ataci virajele cu prea mult optimism, și asta se vede în virajele puțin mai largi. În cele strânse, ai parte de subvirare, dar și de intervenția promptă a electronicii, care așază lucrurile la locul lor, la pachet cu tăierea substanțială a alimentării.

Skoda Kodiaq

În cazul acestui motor, tracțiunea integrală permanentă este standard. Nu poți controla prea multe la acest capitol, dar ai la dispoziție modul Off-Road și HDC (Hill Descend Control), plus două secțiuni dedicate pe displayul central. Practic, acest model nu e pentru off-road greu (gardă la sol de 189 mm), dar se descurcă mult mai bine decât o berlină 4×4. Și nu trebuie să faci mare lucru, ci doar să cuplezi modul corespunzător și să lași sistemele electronice să-și facă treaba.

În această configurație tehnică, prețul noului Kodiak pornește de la 43.553 de euro. Ca idee, asta înseamnă cu 121 de euro mai puțin decât pentru PHEV-ul de 204 CP și cu o autonomie electrică oficială de 124 km.

Text: Dan Damian/Foto: Adrian Barbu

Verdict – 4 stele

Ar fi avut 4,5 stele dacă suspensia era mai rafinată. În rest, multe avantaje, puține lucruri de reproșat acestui SUV foarte spațios, care face o pereche bună cu motorul diesel de aproape 200 CP. Interiorul nu este neapărat cald, dar e foarte bine lucrat și cu materiale de calitate, foarte comod și plăcut.

Date tehnice

Caroserie: SUV cu 4 locuri. L × l × h: 4758 × 1864 × 1657 mm. Ampatament: 2791 mm. Portbagaj: 910 l. Masă proprie: 1798 kg

Tren de rulare: Suspensie față MacPherson, spate paralelogram deformabil, frâne cu discuri ventilate față și discuri spate, pneuri 235/50 R19

Transmisie: Tracțiune integrală, cutie DSG cu 7 trepte

Motor: Turbodiesel cu 4 cilindri în linie, cilindree 1968 cm³. Putere maximă: 142 kW (193 CP)/3500–4200 rpm. Cuplu maxim: 400 Nm/1750–3250 rpm

Performanțe: 0–100 km/h  7,8 s, Viteză maximă 220 km/h, Consum mixt WLTP 6,3 l/100 km, Emisii CO2 WLTP  165 g/km

Preț de bază: Skoda Kodiaq Selection 2.0 TDI DSG 4×4      43.553 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.