Home Teste Test: Mazda6 Combi 2.2 CD 175

Test: Mazda6 Combi 2.2 CD 175

de

_RBC2553

Despre noua Mazda6 nu mai sunt prea multe noutăți de spus. Numai că, de fiecare dată, reușește să ne surprindă cu ceva. În test, breakul cu motor diesel și cutie manuală.

Text: Adrian Drăgan. Foto: Radu Chindriș

 

Mazda nu încercă doar să îți vândă o mașină, ci propune o nouă filosofie de viață… la volan. Întotdeauna, noile modele Mazda vin însoțite de ample prezentări ale filosofiei japoneze care se pliază perfect pe noile tendințe din moda auto: sportivitate eficientă. Pentru noul break al modelului Mazda6, inginerii au abordat această strategie pe două coordonate distincte: obținerea unei mașini mai ușoare prin regândirea tuturor componentelor importante și prin utilizarea tehnologiilor care scad consumul și cresc eficiența. Totul bine și frumos, mai sunt și alții care au încercat acest lucru, dar ale căror breakuri sunt oricum numai nu eficiente sau sportive. Acest gen de automobil fiind chiar ușor antagonic cu ideea de sportivitate. Și mai ales că Mazda6 break nu are nicidecum vreo siluetă silfidă.

Post de conducere ergonomic și foarte elegant

Post de conducere ergonomic și foarte elegant

Din punctul de vedere al designului, chiar și acest break are aspectul unei sportive, profilul său subliniind combinația dintre eleganță și spirit practic. Adevăratul plus se află însă sub capotă, unde motorul diesel D175 oferă, datorită supraalimentării și celui mai scăzut raport de compresie, un cuplu maxim impresionant, 420 Nm la doar 2000 de rotații pe minut. Noutatea în cazul testului nostru o reprezintă cutia manuală cu șase trepte care surprinde prin schimbări foarte line. De altfel, noua Mazda6 break pune un mare accent pe eficiență – sistemul de oprire inteligent i-stop (stop/start), spre deosebire de alte sisteme similare, nu oprește motorul ci îl „întrerupe“, ceea ce înseamnă că repornirea se face în numai 0.35 secunde. Și ca o dovadă a încrederii japonezilor în acest sistem, computerul de bord afișează, în premieră pentru un automobil de serie cu propulsie convențională, durata cât motorul a staționat efectiv și câte opriri au fost făcute de la inițierea călătoriei. Rezultatele sunt spectaculoase. În testul nostru care a însumat atât kilometri parcurși în oraș, cât și în afară, la 100 km parcurși, motorul a fost oprit aproape o oră!

Dieselul D175 are un cuplu maxim impresionant: 420 Nm la doar 2000 rpm.

Dieselul D175 are un cuplu maxim impresionant: 420 Nm la doar 2000 rpm.

Dacă adăugăm aici un sistem de navigație rapid și precis, cu care îți poți alege ruta cea mai rapidă sau cea mai economică, poți crește și mai mult eficiența acestui model. O eficiență care se remarcă și în privința ergonomiei interioare, și a spațiului pentru bagaje. Mazda6 break se dovedește un automobil cu stil, fără a renunța însă la bagaje sau la imagine.

Toyota Avensis, cu internet și hotspot în echiparea de bază

Și, cu toate că se pretează și unui condus sportiv, când vezi cât de economică poate fi această mașină, mai că nu prea îți vine să strici echilibrul consumului.

ams 12/2013

Dieselul D175 are un cuplu maxim impresionant: 420 Nm la doar 2000 rpm.
Post de conducere ergonomic și foarte elegant

Date tehnice

 

Articole similare

Comentarii închise.