
Volkswagen filmează evoluția mașinilor sale în WRC folosind drone. Deranj minim, grad de spectaculozitate maxim!
Apărute și dezvoltate în sfera militară, dronele sunt din ce în ce mai mult folosite în aplicații civile. Cele mai compacte se pretează obținerii unor imagini fascinante pe scena motorsportului cu costuri și riscuri minime. De asemenea, poliția, pompierii, specialiștii sistemelor de navigație și alții recurg la serviciile dronelor.
Text: Fabian Hoberg. Traducere și adaptare: Alex Șincan. Foto: ams
Conceptul dronelor s-a născut dincolo de oceanul Atlantic, sub denumirea generică de UAV (Unmanned Aerial Vehicle), iar scopul său a fost de a nu expune inutil viețile unor piloți în misiuni care puteau fi desfășurare în regim teleghidat sau automat. De exemplu, transmiterea de imagini în scop tactic ori identificarea și reperarea exactă a obiectivelor pot fi făcute și așa. Bineînțeles, în aplicațiile civile nu este vorba despre o tehnologie ultrasofisticată, cu rază extinsă de acțiune și propulsată cu motoare turbojet – configurație tipică dronelor militare.
Compacte, silențioase, manevrabile
Dronele de talie redusă au ajuns să fie destul de larg utilizate în scopuri profesionale. Un dispozitiv zburător cu propulsie electrică, având de la patru până la opt rotoare și telecomandă radio poate să adopte traiectorii inaccesibile unui elicopter, foarte aproape de stânci, pomi sau vehicule în mers, cu un stres minim pentru pilot. Decolarea și aterizarea sunt efectuate vertical. Dacă spațiul e suficient de generos, dronele pot fi utilizate și în interior (gen hale de fabrici sau hangare), fiind posibil inclusiv zborul prin tuneluri. Dar lucrurile nu sunt atât de simple pe cât ar putea să pară la prima vedere. Stabilizarea electronică a zborului și monturile „steady“ (pentru compensarea bruscărilor) destinate aparaturii video sunt doar două dintre aspectele care contează pentru obținerea unor imagini clare și bine încadrate.
Test comparativ: sisteme electronice de stabilitate
În pofida aparențelor, dronele de tip quadro-, hexa- sau octocopter nu ar trebui să fie tratate ca niște jucării pentru oameni mari. Prețul este un argument în plus în acest sens: suma de 20.000 de euro reprezintă ceva normal pentru un sistem cât de cât performant, cum ar fi md4-200 (autonomie de zbor 35 de minute, asistare GPS a pilotajului). Costurile unei ore de zbor cu elicopterul se pot situa la nivelul de 1200 de euro (fără a mai pune la socoteală problemele de logistică), așa încât amortizarea bugetului unei drone are mari șanse să se facă rapid. Dincolo de multe alte detalii, merită să fie reținute câteva aspecte esențiale: în general, dronele pot zbura la temperaturi cuprinse între -20 și +50 grade Celsius în condiții de ploaie, praf ori ninsoare, vântul cu viteza de până la 15 m/s nu le va destabiliza, iar vitezele de ordinul a 50 km/h și altitudinile cu plafon la 1000 m sunt ceva normal. Sunt accesibile și altitudini de 4000 m (referință la nivelul mării, performanță posibilă în zone alpine), însă aici ar putea apărea discuții cu autoritățile aeronautice locale.

Supravegherea zonelor cu potențial de incendiu poate fi făcută îndeaproape și cu riscuri nule de rănire folosind drone telecomandate.
Cameră îmbarcată
Exemplul oarecum simplist ales pentru prezentarea în detaliu – o dronă md4-200 cu patru rotoare – poate să evolueze fără nicio problemă pe o rază de 500 m timp de până la 35 de minute. Eventual, i se poate programa o traiectorie bazată pe „waypoints“ cu un parcurs de aproximativ 6 km. După aceea, bateria de 14,8 V va avea nevoie de încărcare. Datorită construcției din materiale ușoare (CFRP), drona cântărește doar 800 g și poate duce o sarcină de 300 g – de pildă, o cameră Full-HD precum Sony Nex 7. Dronele mai mari pot ridica obiecte mai grele și pot rămâne mai mult timp în aer.
Rinspeed XchangE, concept de conducere autonomă
Imaginile sunt fie stocate direct în memoria camerei, fie transmise „live“ către o stație situată la sol, pentru a fi transferate într-un computer. Datorită acestei funcții, o dronă de tip Multicopter poate fi ghidată chiar prin intermediul imaginilor luate de la bord, în timp real. În paralel, către pilot sunt transmise și datele telemetrice obținute cu ajutorul modulului GPS: coordonatele poziției, altitudinea, durata zborului, viteza, autonomia. Învățarea pilotajului unei drone cu telecomandă nu este ceva foarte dificil. Atunci când pilotul nu mai trimite comenzi robotului, acesta nu rămâne pe traiectoria inițială până se prăbușește, ci se oprește la punct fix și își păstrează poziția. Între timp, pilotul poate lucra asupra camerei foto sau video.

Poliția germană folosește deja drone pentru efectuarea cu acuratețe a măsurătorilor și reconstituirilor la locul unor coliziuni sau al altor incidente.
De la o țară la alta, condițiile legale pentru utilizarea dronelor variază. În principiu, consultarea autorităților aeronautice ar trebui să fie suficientă pentru obținerea unei aprobări și a unor elemente orientative legate de nivelul de performanțe al dronei. În Germania, de exemplu, pilotarea dronelor deasupra unor persoane sau prin intermediul unui sistem cu ochelari video e interzisă de lege, din motive de siguranță. La fel și zborurile complet autonome, programate înainte de decolare.
Automobilul viitorului. Superhibride exclusiviste
Mercedes se folosește deja de roboți zburători în cadrul activităților de dezvoltare a sistemelor electronice pentru asistarea conducerii. Echipată corespunzător, drona care însoțește în zbor o mașină ce parcurge un traseu de testare poate să ofere date foarte precise despre toate variațiile și modificările care au intervenit în mișcarea automobilului în diferite momente. Totul definit la mare precizie cu ajutorul coordonatelor GPS. S-a lucrat astfel pentru punerea la punct a noii generații de limuzine S-Class.Volkswagen folosește aplicații dedicate activității sale din WRC, filmând discret evoluția mașinilor pe probele speciale fără a-i deranja pe piloți sau pe spectatori. Și profesioniștii care se ocupă cu cartografierea digitală destinată optimizării sistemelor de navigație se folosesc de drone, astfel încât să nu mai fie neapărat constrânși să inspecteze pe teren zone greu accesibile. Inclusiv cinematografia, care are la dispoziție mijloace și resurse vaste, preferă uneori dronele. De exemplu, secvența de deschidere a filmului Skyfall s-a filmat cu ajutorul dronelor.

Vizualizarea de la înălțime a scenei unui accident înlesnește apropierea și stabilirea priorităților pentru echipele de salvare.
Instrument pentru intervenții urgente
Echipajele implicate în misiuni de salvare și poliție utilizează din ce în ce mai frecvent dronele cu telecomandă radio. Acestea pot fi echipate fără probleme și cu camere care oferă vedere în spectru termic, ceea ce ajută la găsirea rapidă a supraviețuitorilor și la identificarea cât mai clară a unor zone potențial periculoase. Senzorii pentru gaze permit testarea aerului ambiant înaintea trimiterii salvatorilor în spațiul calamitat. Se întrevăd la orizont și utilizări în perimetrul urban, pentru monitorizarea, deblocarea și fluidizarea traficului rutier. Asta dacă nu cumva prea multe drone ridicate în aer vor duce la blocaje și accidente aeriene…