Home Știri Test: Impresii la rece – Autonomia a 25 de modele electrice la 0 grade

Test: Impresii la rece – Autonomia a 25 de modele electrice la 0 grade

de Dan Damian

ADAC a pus 25 de modele electrice pe un banc de testare climatică, pentru a simula o călătorie de la München la Berlin, la 0°C. Care a ajuns cel mai departe?

Nu este chiar o noutate faptul că, iarna, autonomia mașinilor electrice scade uneori drastic. Temperaturile exterioare mici sunt dificile pentru bateria de propulsie, iar încălzirea interiorului consumă foarte multă energie. În cadrul unui amplu test practic, ADAC a analizat care mașini electrice ajung cel mai departe într-o călătorie pe distanțe lungi (Gara Centrală din München – Gara Centrală din Berlin), cât de des trebuie să fie reîncărcate și cât de repede se întâmplă acest lucru.

ADAC - Test de autonomie EV în frig _6

Testul a fost făcut cu toate modelele a căror autonomie WLTP este de peste 500 km. 25 de mărci ale căror mașini îndeplineau cerințele au fost incluse în acest test. Evaluatorii au constatat cu surprindere că grupul Stellantis nu avea în gamă aproape nicio mașină electrică cu o autonomie WLTP de cel puțin 500 km, drept urmare în studiul actual este reprezentat doar Peugeot E-3008 210, care a ocupat doar penultimul loc.

Pentru a asigura aceleași condiții pentru toate mașinile, probele au avut loc pe bancul de testare din laboratorul ADAC pentru mobilitate electrică. În prealabil, a fost înregistrată o călătorie reală pe autostrada A9 de la München la Berlin, inclusiv cu secțiuni de urcare și coborâre, cu volume tipice de trafic. Aceste date au fost apoi transferate către sistemul de control al bancului de testare. Autonomia maximă a fost testată cu o încărcare a bateriei, la o temperatură medie de 0°C și la viteză de autostradă, dar a fost testată și autonomia reîncărcabilă la o stație de încărcare rapidă DC. În cele din urmă, în mod deloc surprinzător, mașinile electrice cu prețuri mari au fost cele care au ieșit pe primul loc, acestea având avantajul bateriilor mari și al costisitoarei tehnologii de încărcare rapidă. Totuși, în mod surprinzător, sunt și modele mai ieftine care au ieșit pe primele locuri.

VW ID.7 Pro S (54.816 euro, locul 4) și Tesla Model 3 Long Range (44.990 de euro, locul 6) merită o mențiune specială aici. Mercedes-Benz EQS 450+ (112.710 euro) s-a clasat pe primul loc al testului. A fost singurul model care a parcurs întreaga distanță de peste 580 km cu o singură încărcare și, în ciuda dimensiunilor sale de cruiser de lux, a impresionat cu un consum de doar 20,4 kWh/100 km. În plus, se poate reîncărca pentru o distanță de peste 300 km în doar 20 de minute, ceea ce îi conferă calificativul general „foarte bine“.

Performanțe bune

La mică distanță a fost Porsche Taycan, care a obținut tot calificativul „foarte bine“. Acesta a beneficiat de consumul său redus și de performanțele ridicate de încărcare, în timp ce outsiderul Lucid Air a ocupat locul 3, cu 518 km, datorită bateriei sale de 112 kWh. VW ID.7 Pro S s-a situat pe locul 4, cu o autonomie de 436 km. Cu un preț de pornire de 54.816 euro, acesta reprezintă o alternativă semnificativ mai ieftină la berlinele de lux care costă peste 100.000 de euro. Cu aceste caracteristici, ar putea fi o alternativă și la modelele cu motorizare diesel, în special pentru operatorii de flote.

Tesla Model 3 cu tracțiune spate și baterie mare a obținut locul 5, cu un consum ușor mai mare. Producătorul american a demonstrat astfel că mașinile electrice potrivite pentru călătorii lungi nu trebuie să fie neapărat scumpe, prețul său fiind cu aproape 10.000 de euro mai mic decât al lui ID.7.

O mașină chineză în top

La egalitate cu Tesla, pe locul 5 s-a clasat Nio ET5, cu o autonomie de 421 km, fiind pentru prima dată când o mașină electrică chineză a obținut o clasare de top. Hyundai Ioniq 6, care a fost considerat deosebit de eficient în testele ADAC anterioare, nu și-a putut menține ratingul bun la temperaturi scăzute, ratând cu puțin un scor general „bun“.

De asemenea, au fost testate noile Kia EV3 și Ford Capri. În timp ce Kia a devansat Genesis GV60 (3,7) cu un scor general impresionant, de 3,0, Ford Capri, cu o autonomie de 332 km, a obținut un scor mai bun decât modelele Cupra Born VZ și Škoda Enyaq 85, ale Grupului VW, care au aceeași platforma tehnică.

ADAC - Test de autonomie EV în frig _6

Niciunul dintre modelele testate nu este complet nepotrivit pentru călătoriile lungi pe timp de iarnă, însă nouă au obținut doar calificativul „suficient“. Deși toate mașinile au fost capabile să ruleze cel puțin două ore înainte de a se întoarce la stația de încărcare, este puțin probabil ca acest lucru să fie suficient pentru mulți șoferi, pe distanțe lungi. La capătul inferior al clasamentului se află modelele cu consumuri ridicate, de până la 30 kWh/100 km, printre acestea numărându-se Volvo EC40, Peugeot E-3008 și MG4. GWM Ora 07 a avut rezultate deosebit de slabe, reușind să se încarce cu energie pentru puțin peste 100 km în 20 de minute.

ADAC - Test de autonomie EV în frig _6

Pe ultimul loc s-a clasat MG4, care atrăsese deja atenția în testele ADAC anterioare din cauza problemelor cu controlul încălzirii. În timpul testului, încălzirea a trebuit uneori să fie setată manual la 28°C pentru a obține o temperatură confortabilă în interior. Toyota bZ4X a ieșit, de asemenea, prost, deoarece autonomia sa de doar 233 km a fost cea mai mică din întregul test. Cu toate acestea, datorită consumului ridicat, de 29,8 kWh/100 km, MG4 s-a clasat pe ultimul loc.

CONCLUZIE

Deloc surprinzător, modelele premium scumpe, cu prețuri de peste 100.000 de euro, ies pe primul loc datorită bateriilor mari și a tehnologiei de încărcare. Adevărata surpriză vine de la VW și Tesla. În timp ce ID.7 (436 km) este aproape recomandat ca alternativă la Passat diesel pentru mașinile de companie, Model 3, de la Tesla (421 km), arată că o mașină cu autonomie și capacitate de încărcare mari, precum și cu un consum redus este disponibilă și pentru mai puțin de 50.000 de euro.

Text: Torsten Seibt, Jens Dralle/Traducere și adaptare: Dan Damian/Foto: Viktor Schwenk/ADAC, producători

Autonomie modele electrice în frig

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.