Home TesteContact Contact: KGM Actyon – Un nou început

Contact: KGM Actyon – Un nou început

de Dan Damian
KGM Actyon - test drive

Ceea ce știați până acum ca SsangYong devine KGM și tocmai am avut un prim contact cu primul produs al noii mărci, KGM Actyon.

SsangYong este o marcă deja cunoscută în România. Inițial de bine, atunci când avea, pe modelele Musso și Korando stickerul „Powered by Mercedes-Benz”. Apoi a urmat o perioadă mai puțin bună, când doar prețurile erau argument, nu neapărat motorizările. Și în nici un caz designul. Asta pentru că SsangYong a avut, ulterior, cel puțin două modele candidate la titlul “cea mai urâtă mașină din lume”: monovolumul Rodius și prima generație Actyon.

Ca în poveste, anii au trecut și marca sud-coreeană (nu chinezească, cum (încă) crede multă lume!) a încercat să evolueze. A și reușit, cu sincope de-a lungul timpului, dar rezultatul actual este bun. A fost aproape de faliment de mai multe ori, dar acum pare să-și fi găsit stabilitatea sub umbrela celor de la KG Group, care a achiziționat-o în 2023. Asta după ce a fost controlată mai demult de Daewoo, SAIC și Mahindra.

KGM Actyon - test drive

Acum, oficial, SsangYong nu mai există. KG Group, care nu a avut vreo legătură cu industria auto, a înființat marca KGM (KG Mobility) și eu am fost la evenimentul de rebranding din România. Unde, evident, am avut un contact limitat cu primul produs al noii mărci, KGM Actyon. Da, l-am și condus și trebuie să vă spun că nu are nici o legătură cu ceea ce știți de la primul Actyon, nici tehnic, dar mai ales deloc estetic.

Are, însă legătură cu vechile produse SsangYong, în ideea în care este produs pe platforma lui Torres, un SsangYong modern și apreciat în România. De altfel, iată o cifră: în 2024, au fost vândure 2.850 de exemplare SsangYong în România, care are cea mai bună cotă de piață din lume pentru vechia marcă SsangYong, cu excepția pieței de origine, cea din Coreea de Sud.

În 2025, KGM, reprezentat acum de AutoWallis în România, vrea să ajungă la peste 3.100 de exemplare vândute în țara noastră, iar unul dintre pilonii acestei creșteri ar trebui să fie noul Actyon. Sunt șanse? Da, mașina asta este surprinzătoare, dar și limitată. Explic imediat.

KGM Actyon - test drive

În primul rând, noul Actyon este cel mai… frumos model SsangYong (denumirea mărcii nu mai este de actualitate, dar trebuie să o folosesc, ca referință) disponibil vreodată. Este un fel de versiune SUV coupe a lui Torres, dar cu alte linii. Mult mai moderne. Atât de moderne, încât, din profil, vi se va părea că seamană cu vreun Range Rover Velar. Nu greșiți, seamănă, dar nu și la detalii.

Confortabil și accesibil

Partea frontală este construită pe înălțime, tocmai pentru a mări, vizual, dimensiunile mașinii. Și ceea ce arată cel mai bine sunt LED-urile luminilor de zi, între care este o secvență de LED-uri a căror model este inspirat de cel de drapelul Coreei de Sud. Ca la mai multe modele europene, farurile sunt, de fapt, mai jos. După ce treci de profilul stil Range Rover, descoperi un spate cu două linii subțiri de LED-uri între care este scris numele modelului, stopurile fiind mai jos, pe verticală, tot în modelul drapelului țării de origine.

KGM Actyon - test drive

Spațiul este unul din atuu-rile acestui nou model. Mult spațiu și în față, dar mai ales pentru locurile din spate. Înainte de asta vei observa însă un tablou de bord foarte modern. Bine, primul lucru este volanul, aplatizat sus-jos, de fapt are formă hexagonală. Teoretic, formă sporivă, doar că este prea mare. Îl simți, îl vezi, prea mare. Este prima dată când văd pe un volan butonul sistemului Auto Hold. Display-ul de pe planșa de bord conține două display-uri de 12,3 inchi, cu grafică coerentă pentru tablul de bord, dar cam fadă pentru sistemul multimedia. Selectorul cutiei de viteze automate, cu șase trepte, este stil cristal, cam cum vezi la Volvo sau BMW.

KGM Actyon - test drive

KGM Actyon are un singur motor, același de pe Torres. 1,5 litri și 163 CP. Valori bune pentru un SUV de aproape 1,6 tone. La evenimentul de rebranding am avut la dispoziție doar versiunile cu tracțiune integrală și cu cutie automată. Dealtfel, dacă vrei 4×4, nu ai decât opțiunea cutiei automate. Nimic din exterior nu mi-a spus că am versiunea 4×4, am aflat acest lucru abia când m-am întins puțin sub mașină și am văzut diferențialul punții spate. Ideea este că acest motor te încântă atunci când accelerezi, pentru că trage foarte bine, fără să declare efortul la nivel acustic. Da, vine cu sprinturi bune, dar asta costă la nivelul consumului. Este de aproximativ 9 litri/100 km în regim temperat, dar ajunge rapid la peste 11 l/100 km în regim mai sportiv. Cum spuneam, acesta a fost doar un contact, revenim cu valori mai concrete în cadrul unui test clasic. Suspensia este axată pe confort, dar reacționează destul de brusc, adică nu copiază denivelările drumului așa cum te-ai aștepta, chiar dacă are configurație multilink pe spate. Iar direcția, precisă dealtfel, nu oferă aproape deloc feedback. La modul general, dacă nu ai așteptări de premium, și nici n-ar trebui să ai, Actyon se comportă normal. Nu te va deranja în nici un fel, ci va arăta că se conduce normal, sigur, fără probleme sau chestii flagrante. Un echilibru bun, doar să nu ai așteptări de sportivitate.

Prețul ar trebui să fie principalul atu. Este, dar nu cu vreo marjă record. Ca idee, modelul de top, cu 4×4 și cutie automată costă 38.250 euro, foarte bine echipat, după reducerea de 4.000 euro pentru lansare. Iar primii 100 de clienți vor primi tracțiune integrală gratis (în mod normal costă aproape 2.000 euro).

Text: Dan Damian/Foto: Christian Bart

Verdict: 4 stele

Plusuri:

+ design modern

+ spațiu interior generos

+ foarte bine echipat

Minusuri:

– consum mare

– direcție fără feedback

FIȘĂ TEHNICĂ

Caroserie: SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4740 × 1910 × 1655 mm. Ampatament: 2680 mm. Portbagaj: 668 l. Tren de rulare

Tren de rulare: Suspensie față de tip MacPherson, spate tip paralelogram deformabil, frâne cu discuri ventilate față și discuri spate, pneuri 245/45 R20

Transmisie: Tracțiune integrală, cutie automată cu 6 trepte

Motor: Turbo cu 4 cilindri în linie, cilindree 1497 cm³. Putere maximă: 120 kW (163 CP)/5000–5500 rpm. Cuplu maxim: 280 Nm/1500–4000 rpm

Performanțe: 0–100 km/h    9,5 s, Viteză maximă 191 km/h, Consum mixt WLTP  9 l/100 km, Emisii CO2 WLTP   205 g/km

Preț de bază: KGM Actyon Executiv  38.250 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.