Home Teste Test: Mercedes ML 250 BlueTEC

Test: Mercedes ML 250 BlueTEC

de

1

În ziua de azi, un SUV, indiferent de dimensiuni, trebuie să fie economic pentru a fi pe placul cumpărătorilor. Mercedes a înțeles cel mai bine acest deziderat și propune primul motor cu patru cilindri montat sub capota unui SUV full-size.

Text: Alexandru Gugoașă. Foto: Radu Chindriș

 

Chiar și cei mari și puternici trebuie să se adapteze vremurilor. Prima generație a lui M-Class, lansată în 1997, a reprezentat un succes încă din primul moment. A fost primul pas în clasa SUV-urilor premium al unui constructor european și acesta a reprezentat un avantaj în sine. Instantaneu, a devenit un simbol al bunăstării, statut de care se bucură până astăzi. Diferența față de acum aproape un deceniu și jumătate este concurența acerbă care vine nu numai din partea competitorilor direcți, ci mai ales de la SUV-urile compacte care au apărut precum ciupercile după ploaie. Practic, nu mai există salon auto internațional unde să nu apară câte un nou SUV mic sau vreun concept care să anunțe un astfel de model. Mercedes nu putea rămâne indiferent și, putem spune cu certitudine, a reacționat suficient de rapid pentru ca vedeta sa să nu-și piardă din atractivitate. Plasarea sub capotă a dieselului de 2,2 l a venit ca o mutare naturală, după ce același propulsor a fost considerat suficient de puternic și rafinat pentru S-Class și CLS. Dacă ne uităm prin curțile vecinilor, constatăm cum cei mai importanți concurenți direcți nu au ceva similar în materie de motorizări, deci ML este iarăși un deschizător de drum.

Pentru un propulsor diesel în patru cilindri, puterea maximă este relativ mare.

Pentru un propulsor diesel în patru cilindri, puterea maximă este relativ mare.

Dincolo de micul patru cilindri, care reprezintă baza gamei de motorizări, există în continuare opțiunea unor propulsoare V6 și V8, diesel sau pe benzină. Dacă judecăm după dinamica vânzărilor precedentei generații, motorizarea diesel cu arhitectură V6 de 3,0 l, cu 258 CP, va fi celălalt bestseller al gamei ML. Diferența de preț dintre 250 BlueTEC și 350 BlueTEC este însă de aproape 4000 de euro, cu TVA, deloc neglijabilă în aceste vremuri de criză. Mai rămâne doar să răspundem la întrebarea dacă ea mai merită plătită sau nu.

Test: Land Rover Freelander 2

Pentru o mașină de peste 2,1 tone, motorizarea de 204 CP poate părea destul de anemică. Dar acest lucru este valabil doar pe hârtie, pentru că testul de față ne-a convins pe deplin că alegerea propulsorului a fost inspirată. Sprintul de la 0 la 100 km/h este realizat în 9.0 s, o valoare foarte bună pentru o mașină cu masa lui ML și care se apropie destul de mult de ceea ce reușește fratele mai mare 350 BlueTEC – 7.8 s. Zgomotul în habitaclu este redus, după cum o dovedesc și măsurătorile, cei 63 dB la 100 km/h stând mărturie că Mercedes a făcut o treabă excelentă la capitolul insonorizare. Doar la accelerațiile puternice se poate sesiza că sub capotă nu toarce un V6, dar putem trece asta cu vederea datorită costurilor de întreținere.

Test: Mercedes G 350

Pe lângă consumul rezonabil de carburant – 9,9 l/100 km în medie –, impozitele, taxa de poluare și costul reviziilor înclină în mod decisiv balanța în favoarea propulsorului în patru cilindri. Reprizele sale, în zona medie de turații, adică între 2000 și 3000 rpm sunt de asemenea bune, lucru explicabil dacă analizăm graficul din fișa tehnică, acesta arătând cum este dezvoltat cuplul. La aceste performanțe contribuie din plin și cutia automată cu șapte rapoarte care a păstrat soluția clasică a convertizorului de cuplu ce avantajează rafinamentul, dar a fost îmbunătățită în sensul reducerii timpului de schimbare a treptelor. Asta nu înseamnă că a devenit la fel de rapidă precum una cu dublu ambreiaj, însă pentru caracterul mai „relaxat“ al lui ML este foarte bună, fiind în armonie cu propulsorul. Are trei programe de funcționare – economic, sport și manual – și padele în spatele volanului pentru schimbarea treptelor.

Marele SUV este un exemplu în materie de sisteme de asistare. Ele funcționează fără reproș și îi permit șoferului să adopte un stil de conducere relaxat. Am apreciat în mod special tempomatul inteligent.

Marele SUV este un exemplu în materie de sisteme de asistare. Ele funcționează fără reproș și îi permit șoferului să adopte un stil de conducere relaxat. Am apreciat în mod special tempomatul inteligent.

Față de precedenta generație, suspensiile au fost întărite pentru a micșora ruliul caroseriei. Confortul a fost întrucâtva afectat, lucru vizibil mai ales pe denivelările mici și dese, la viteză redusă. La viteze mai mari însă, situația se îmbunătățește cosiderabil, iar confortul devine suprem. De menționat ar fi și că mașina de test a venit echipată cu jante AMG de 19”, care au avut în mod cert rolul lor în această ecuație a confortului. Impresia subiectivă de la volan este că direcția a devenit mai precisă, ceea ce ajută cu siguranță pe viraje, atunci când te grăbești. Suspensia pneumatică Airmatic (2108 euro, cu TVA), este o dotare care își merită banii pentru că oferă posibilitatea comutării în orice moment între cele două moduri – sport și confort –, cu darul de a schimba caracterul mașinii. Nu putem spune că avem de-a face cu o transformare a lui Dr. Jekyll în Mr. Hyde, dar diferențele se simt în felul în care mașina se așază pe viraje. Dar, chiar și când este selectat modul sport pentru suspensii, agilitatea lasă de dorit, deoarece ML nu-ți va permite niciodată să uiți că te afli la volanul unui SUV de 4,8 m lungime.

M-Class a dovedit întotdeauna că are reale aptitudini în afara șoselelor. Noua generație merge chiar mai departe. Unghiul de atac și panta maximă pe care o poate urca sunt mai bune chiar și decât la VW Touareg. Garda la sol este mai mică, dar acest neajuns poate fi remediat cu ajutorul suspensiei pneumatice.

M-Class a dovedit întotdeauna că are reale aptitudini în afara șoselelor. Noua generație merge chiar mai departe. Unghiul de atac și panta maximă pe care o poate urca sunt mai bune chiar și decât la VW Touareg. Garda la sol este mai mică, dar acest neajuns poate fi remediat cu ajutorul suspensiei pneumatice.

Tracțiunea integrală este în continuare standard, așa cum îi stă bine unui SUV. Arhitectura sistemului e clasică, având diferențial central care, în condiții de aderență ideale, asigură o distribuție a puterii în raport de 50% către față și 50% către spate. Managementul electronic al puterii este avansat și permite, în teorie, continuarea deplasării chiar și când una sau mai multe roți pierd aderența. Pentru a verifica acest lucru, am scos mașina în off-road și am supus-o mai multor probe. În cazul lui ML, practica a confirmat teoria și nici măcar încrucișarea punților sau urcatul unor trepte nu au reușit să-i oprească marșul suveran, nici chiar în condițiile în care modelul testat nu era dotat cu pachetul Off-Road (scut de protecție, reductor și diferențial central blocabil), dotare opțională ce are un preț de 2356 de euro, cu TVA.

Planșa de bord este inconfundabilă, chiar dacă s-au operat modificări importante. Pielea specială Designo deschisă la culoare în combinație cu lemnul lăcuit, negru este o combinație reușită.

Planșa de bord este inconfundabilă, chiar dacă s-au operat modificări importante. Pielea specială Designo deschisă la culoare în combinație cu lemnul lăcuit, negru este o combinație reușită.

Chiar dacă vorbim despre cel mai accesibil M-Class, interiorul își răsfață pasagerii cu cele mai bune materiale și finisaje perfecte. Spațiul este, așa cum ne și așteptam, mai mult decât suficient pentru cinci pasageri și bagajele lor. În portbagaj încap o mulțime de obiecte de diferite dimensiuni, așa că proprietarii vor avea dificultăți în a umple cei 690 l. O notă bună primește și modularitatea datorată banchetei ce se rabatează, creând o suprafață plană de încărcare.

BMW X5 primește un motor cu patru cilindri

Lista echipamentelor de confort este foarte lungă, chiar și în dotarea standard. Vom aminti doar scaunele electrice, climatizarea automată cu reglaj pe două zone, sistem audio cu mufă AUX-IN și USB. Tapițeria din piele este, mai nou, standard, dar vorbim de piele artificială Artico, pentru cea naturală trebuind plătiți de la 1550 de euro, cu TVA, în sus. Și mai lungă este lista opționalelor, în bine-cunoscuta tradiție Mercedes. Pe lângă suspensia Airmatic, recomandăm și camera video pentru marșarier (496 de euro, cu TVA), sistemul de navigație Comand, în ciuda meniului său complicat (3249 de euro), farurile bixenon adaptive (1934 de euro, cu TVA) și, dacă parcurgeți distanțe lungi pe autostradă, tempomatul inteligent Distronic Plus, ce vine și cu Pre-Safe (2790 de euro, cu TVA).

Test comparativ: Honda CR-V, Hyundai Santa Fe, Mitsubishi Outlander

În final, putem spune cu mâna pe inimă că ML 250 BlueTEC reușește ceva ce părea până de curând imposibil. Noua generație îmbină cu succes luxul și siguranța oferite de un SUV de mari dimensiuni cu economia și costurile de întreținere rezonabile ale unei mașini compacte, devenind prima opțiune în segmentul său.

ams 1/2012

Date tehnice

 

Articole similare

Comentarii închise.