Mercedes V-Class a redefinit noțiunile de lux și confort în segmentul MPV. Pentru a se impune în fața concurenței, automobilul mizează din plin pe ambianță stilată, rulare silențioasă, spațiu interior generos, plus niveluri înalte ale performanțelor și siguranței.
Text: Alex Șincan. Foto: Mercedes
În ce măsură zona de vârf a clasei monovolumelor s-ar putea dovedi a fi o piață propice vânzărilor mari? Greu de spus, dar întrebarea devine dintr-odată mai puțin stresantă atunci când știi că ai în portofoliu cel mai bun produs de profil din lume. Mercedes V-Class este genul de vehicul care schimbă jocul în propria clasă și care, dincolo de aceasta, are potențialul de a atrage noi clienți cu grad ridicat de exigență înspre conceptul de monovolum. Fără îndoială, unii dintre cei care vor alege să cumpere un V-Class vor fi oameni care nu au vreo idee fixă referitoare la o clasă anume de automobile, dar își vor vedea aspirațiile de „travelling in style“ foarte convingător reflectate în ceea ce are de oferit marele MPV german.
Test comparativ: breakuri de lux
Cam tot ceea ce se găsește la bordul limuzinelor Mercedes-Benz poate fi întâlnit acum și în interiorul seriei V-Class. Printre echipamentele care îi vor impresiona pe cei care vor lua loc în interior se numără sistemul multimedia Comand Online (display de 7 inchi) din cea mai recentă generație (suprafața superioară a comutatorului funcționează ca touchpad), în care poate fi inclusă opțiunea combinei audio hi-fi Burmester Surround Sound (16 difuzoare, cu tot cu bass-reflex). Aplicația Mercedes-Benz Touch permite controlarea sistemului Comand Online prin intermediul unui smartphone de pe oricare scaun aflat în mașină. Inedit: prin intermediul difuzoarelor sistemului audio, Comand Online asigură amplificarea vocii între rândurile de locuri din mașină, astfel fiind facilitată purtarea unor conversații între pasagerii așezați în interior la oarecare distanță. Sistemul de climatizare Thermotronic (opțional, dotarea standard include sistemul Tempmatic) oferă un confort termic și un microclimat fin controlate. Thermotronic pune la dispoziție trei moduri de funcționare: Focus, Medium și Diffuse. Cu ajutorul datelor oferite de sistemul de navigație prin GPS, climatizarea trece automat în regim de recirculare atunci când automobilul intră într-un tunel. De asemenea, sunt oferite și scaune cu propriul sistem de ventilație, acestea rezolvând eficient problema umidității în zona de contact dintre corp și suprafața de ședere.
Caracterul premium al lui Mercedes V-Class este subliniat și de copleșitorul arsenal tehnic dedicat siguranței. Strict pe tema siguranței active, notăm prezența în total a 11 sisteme de asistare a conducerii. Acestea funcționează cu ajutorul datelor furnizate de un radar, de camerele de luat vederi cu câmp de acoperire de 360° și de senzorii ultrasonici similari cu cei din dotarea limuzinelor S-Class. Sistemele Crossswind Assist (înlesnesc stabilizarea mașinii când vântul lateral e puternic) și Attention Assist sunt numai două exemple deosebite din spectrul siguranței active. Cât despre sistemele legate de funcționarea farurilor, cum sunt LED Intelligent Light Assist și Adaptive Highbeam Assist, acestea reprezintă premiere în clasa MPV. Deși le cunoaștem deja de la alte automobile Mercedes, dispozitivul cruise-control adaptiv, Distronic Plus, cu funcție Collision Prevention Assist, împreună cu sistemele Lane Keeping Assist și Blind Spot Assist vin să completeze caracterul premium-hightech al lui V-Class. La frontiera dintre siguranța activă și cea pasivă se integrează sistemul Pre-safe (propus opțional), o altă realizare de referință a mărcii Mercedes.
Indiferent la care dintre cele trei motorizări facem referire, V-Class dispune de cutie de viteze automată 7G-Tronic (șapte trepte). Varianta de vârf, V 250 BlueTEC, are în dotarea standard transmisie 7G-Tronic Plus, care include padele pentru selectarea treptelor de la volan. Alte două dintre numeroasele premiere tehnice pe care le oferă V-Class în segmentul MPV sunt suspensia adaptivă Agility Control (capabilă să își adapteze în mod automat răspunsul la specificul suprafeței de rulare, în vederea optimizării confortului și rulării silențioase) și sistemul Agility Select, acesta permițând alegerea unui mod de conducere din patru disponibile: economic, confortabil, dinamic și sportiv/manual. Ca idee, modul axat pe confort este cel care se potrivește cel mai bine cu conceptul mașinii, îmbinând inspirat disponibilitatea performanțelor dinamice cu păstrarea unei ambianțe de deplasare cât se poate de plăcute.

Accesul și posibilitățile de modulare a portbagajului nu au echivalent pe măsură la niciun alt MPV actual.
Rularea silențioasă a fost o prioritate a specialiștilor de la Mercedes. Pentru obținerea unui mediu acustic cu nivel foarte redus de perturbații, comparabil cu al limuzinelor de lux, s-a lucrat asupra mai multor detalii. Optimizarea aerodinamică a caroseriei (coeficient-record de rezistență la înaintare, Cx=0,31) și insonorizarea bine pusă la punct a caroseriei sunt doar două dintre aspectele pe care s-a insistat serios. Funcționarea lină a transmisiei și excelenta filtrare a denivelărilor de orice fel oferită de suspensie contribuie la întregirea unui confort de călătorie întru totul remarcabil.
În cea mai aerisită versiune de amenajare a habitaclului, V-Class oferă șase locuri pe fotolii (scaune pare să fie cam puțin spus) individuale. Consola multifuncțională aflată între rândul al doilea și al treilea de locuri se poate transforma în măsuță, iar fotoliile dispun de puncte de ancorare pentru scaune de copii. În configurația cu opt locuri, V-Class oferă banchete pentru câte trei pasageri în al doilea și al treilea rând. Acestea sunt configurate ca scaune individuale, chiar dacă lățimea lor este ceva mai mică decât a celor specifice formulei cu șase locuri. În cazul banchetelor de trei locuri, fiecare dintre cele trei spătare se poate rabata separat, iar șezutul este fracționabil asimetric, în două segmente, acest sistem favorizând posibilitățile de modulare interioară.
Și pentru spațiul portbagajului sunt oferite soluții practice de modulare. Accesul se poate face fie prin ridicarea întregului hayon (foarte larg decupat), fie prin comoda deschidere separată a lunetei, care permite îmbarcarea unor obiecte direct pe separatorul-etajeră ce înlesnește aranjarea încărcăturii din portbagaj.
Test: Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi
Gama motorizărilor debutează cu două variante de putere ale apreciatului turbodiesel Mercedes de 2,2 litri. Prima este reprezentativă pentru un specific strict economic (V 200 CDI: 136 CP, 330 Nm), iar a doua are în vedere un nivel bine dozat cu privire la consum și dinamism (V 220 CDI: 163 CP, 380 Nm). În comparație cu fostul Viano, aceste variante ale lui V-Class oferă un consum mai mic în medie cu 2,0 l/100 km. Sub capota modelelor de vârf V 250 BlueTEC se află o a treia versiune a respectivului motor cu patru cilindri (190 CP și 440 Nm). Aici este clar vorba despre lux de performanțe, mai ales în privința caracteristicii de cuplu. Consumul mediu al lui V 250 BlueTEC e cu doar 0,3 l/100 km mai mare comparativ cu al lui V 220 CDI.
În urma primului test rutier cu luxosul MPV al mărcii Mercedes se desprinde o concluzie fără precedent: orientarea spre o limuzină clasică în defavoarea lui V-Class devine, în mare măsură, o chestiune de imagine și atitudine conservatoare. Altfel, această nouă interpretare a conceptului de rafinament pe roți scoasă la înaintare de către producătorul din Stuttagart dovedește o coerență tehnică fără fisură și o integrare ireproșabilă a exigențelor cu specific luxos în forma de monovolum a lui V-Class.
ams 6/2014























Comentarii închise.