Cu ocazia faceliftului, Outlander adoptă, în premieră pentru un model de serie, noua imagine de marcă Mitsubishi denumită Dynamic Shield. Totodată, nivelul calității percepute a fost îmbunătățit grație finisării mai bune a interiorului.
Text: Cristian Sterea. Foto: Mitshubishi
În 2014, cu ocazia Salonului auto de la Paris, Outlander PHEV Concept-S anunța un punct de cotitură în ceea ce privește designul modelelor Mitsubishi, prin introducerea noii identități vizuale Dynamic Shield. După cum îi spune și numele, aceasta pune mai mult accent pe dinamism, dar nu se abate absolut deloc de la filosofia mărcii – Form follows Function –, care presupune un grad ridicat de funcționalitate și siguranță al modelelor din portofoliu. În mod concret, transformarea destul de radicală a lui Outlander nu a presupus schimbarea multor elemente de caroserie, însă s-a acționat în zonele-cheie. Partea din față, care include blocurile optice, grila radiatorului, spoilerul și aripile, este complet nouă și își propune să transmită mai multă sportivitate și o imagine elevată. În acest sens, sunt folosite detalii cu forme angulare, elementele orizontale, care induc în ochii privitorilor o mașină mai joasă și mai lată, au căpătat o importanță superioară și s-au adoptat mai multe finisări lucioase pentru a puncta mai bine la capitolul rafinament. Alături de redesenarea jantelor și a oglinzilor laterale, pe laterale constatăm apariția unui element cromat în partea inferioară a caroseriei, care face să dispară aceea masivitate ușor supărătoare a versiunii anterioare. Partea din spate urmează tiparul celei din față, aici modificările fiind localizate în zona parașocului și a blocurilor optice.
La o primă privire, interiorul pare în mare parte același, designul rămânând aproape neschimbat, dar detaliile fac diferența. În primul rând, tunelul median dispune de o finisare nouă lucioasă, desenul butoanelor de pe volan a fost schimbat, iar stâlpii frontali dispun de aceeași finisare ca și plafonul. De asemenea, noile scaune asigură un confort mai bun la drum lung și sunt îmbrăcate cu materiale mai bune calitativ, care în variantele superioare de echipare au capacitatea de a respinge razele ultraviolete, menținând temperatura la valori convenabile în zilele toride. Printre detaliile îmbunătățite cu ocazia faceliftului se numără și insonorizarea, grație adoptării unor geamuri laterale mai groase, precum și reconfigurarea subtilă a meniului sistemului de infotainment, care însă tot pare ușor depășit de vremuri. În schimb, spațiul foarte generos oferit pasagerilor rămâne un atu important, ca de altfel și portbagajul încăpător și cu o bună modularitate. La nivel de siguranță, merită de amintit sistemul de camere video care permite vizualizarea pe ecranul din bord a zonei din imediata vecinătate a mașinii, pe tot perimetrul acesteia, precum și asistentul la parcare, care evită sau reduce daunele la viteze mai mici de 10 km/h în situația în care șoferul apasă accelerația, iar senzorii de parcare detectează un obstacol la mai puțin de 4 m.
Test comparativ: Honda CR-V, Hyundai Santa Fe, Mitsubishi Outlander
Deși clienții nu s-au plâns de confortul trenului de rulare sau ținuta de drum, acestea au fost îmbunătățite prin optimizarea trenului de rulare față și spate, precum și prin îmbunătățirea rigidității caroseriei în zonele cele mai solicitate. În consecință, amortizoarele se descurcă bine pe denivelări și sunt silențioase, iar în cazul virajelor luate mai hotărât, ruliul este bine ținut sub control. În plus, sistemul ESP ajută tracțiunea integrală Super-All Wheel Control (S-AWC) prin repartizarea cuplului motor între roțile din față astfel încât comportamentul dinamic al mașinii în curbe să fie îmbunătățit.
Cele două propulsoare disponibile, 2.0 MIVEC și 2.2 DI-D, ambele dezvoltând 150 CP, respectă acum norma antipoluare Euro 6 și pot fi cuplate atât la transmisii manuale, cât și automate. În cazul versiunii alimentate cu benzină, transmisia de tip CVT a fost îmbunătățită, timpul de reacție fiind redus cu 25%. În cazul versiunii hibride, PHEV, grație optimizării componentei electrice, demarajele sunt mai rapide, iar emisiile poluante au fost reduse. Din păcate, capacitatea bateriei a rămas la 12 kWh, iar autonomia electrică, la 52 km, însă trebuie ținut seama că această valoare nu este departe de ceea ce întâlnim în practică.
Imediat după prezentarea oficială din cadrul Salonului auto de la Frankfurt, noul Mitsubishi Outlander a devenit disponibil și la vânzare.
ams 10/2015