Home Teste Test: Renault Captur

Test: Renault Captur

de

Renault Captur e una dintre noutățile pe care marca franceză mizează pentru a-și evidenția componenta premium a imaginii. Nu lipsesc ideile practice și simpatia pentru mediul ambiant, dincolo de care se află o parte tehnică profilată pe genul economic.

Renault Captur

Designul sofisticat pe care îl promovează Captur duce mai departe ceea ce a început Clio în privința transformării de imagine a gamei Renault. De altfel, platforma tehnică este aceeași pentru ambele modele. Din câte știu, Captur ar fi primul crossover care renunță la stilul tipic, cu accente dure, caracteristic modelelor pentru soft road/off-road. În niciun caz, Captur nu intenționează să sugereze că ar fi o mașină capabilă să pornească la defrișări, din contră. La prima vedere, sentimentul este că ai în fața ochilor un gadget avansat și prietenos, a cărui cromatică vie se armonizează perfect cu prospețimea naturii. Orice impulsuri agresive sunt, implicit, descurajate. În informațiile oficiale de presă, Renault a preferat să-l numească pe Captur „urban crossover“, fiind astfel lăsată deoparte orice nuanță de promovare „off-asphalt“. Din punct de vedere tehnic, ideea e completată prin dotarea mașinii numai cu tracțiune față, în cazul tuturor versiunilor. Probabil că nu sunt singurul care ar fi preferat să existe măcar cu titlu opțional un sistem 4×4 (urmări ale modului de viață est-european, probabil), mai ales că grupul Renault dispune de așa ceva.

Specialiștii de la Renault au preferat să insiste în alte direcții conceptuale decât aceea a unei polivalențe on-/off-road. Captur este, de fapt, un vehicul asociabil segmentului superior al clasei mici, având un interior care oferă facilități de monovolum, caracteristici de trecere de SUV și un design ale cărui posibilități de personalizare vor atinge negreșit coarda sensibilă a tuturor potențialilor clienți.

Renault Initiale Paris, a altă viziune asupra confortului

Sunt propuse mai multe combinații de vopsire a caroseriei în două nuanțe (inclusiv jantele sunt asortate la caroserie), tratarea cromatică a exteriorului reprezentând tema de bază și pentru alegerea culorilor din interior. Texturile materialelor și formele elementelor de finisare ilustrează o abordare high-tech. Poziția la volan, oarecum înaltă, se potrivește bine cu tema crossover a mașinii. Scaunele din față, însă, sunt relativ înguste. Sistemele multimedia R-Link și navigația Media NAV completează respectiva idee, împreună cu câteva detalii practice surprinzătoare. De exemplu, scaunele au huse perfect croite și prinse cu fermoar, putând fi scoase sau puse cu ușurință. Ajungând la partea practică, notăm prezența unui torpedou sub formă de sertar, având volumul util de 11 litri! În spate, bancheta este culisantă, fie în avantajul confortului pasagerilor din spate, fie în scopul obținerii unui volum util al portbagajului de 455 de litri (valoare compatibilă cu standardele clasei medii).

Debutul carierei comerciale pentru Renault Captur scoate la înaintare trei motorizări. Oferta celor alimentate cu benzină include versiunile TCe 90 (trei cilindri, 898 cmc) și TCe 120 (patru cilindri, 1198 cmc), cea de-a doua fiind propusă exclusiv cu transmisia de tip EDC (Efficient Dual Clutch, cutie de viteze cu ambreiaj dublu și șase trepte). Adepții dieselului au la dispoziție versiunea de 90 CP a bine cunoscutei motorizări Renault de 1,5 litri. În viitorul apropiat, și pentru aceasta va fi oferită cutia de viteze EDC.

Renault Megane R.S. RB8, ediție limitată dedicată titlului din F1

Motorizările cu benzină sunt silențioase și fac față foarte bine necesităților legate de traficul urban. Pentru cei care intenționează să întreprindă călătorii lungi și la regimuri de viteză ridicate, recomandabil rămâne turbodieselul dCi 90. Aceasta are, de departe, cea mai bună caracteristică de cuplu din oferta propulsoarelor destinate lui Captur. Atunci când se va pune problema unor depășiri sau urcări cu mașina încărcată, turbodieselul de 1,5 litri va răspunde mai mult decât convenabil solicitărilor, în timp ce motorizarea TCe 120 va lăsa impresia unui răspuns lent. Pe lângă reprizele cele mai viguroase, Captur dCi 90 are și cea mai plăcută dozare a asistării direcției (probabil, pentru că masa propulsorului apasă mai tare asupra roților din față).

Comportamentul suspensiei acordă prioritate confortului, nu dinamismului. Filtrarea denivelărilor scurte este eficientă, iar amortizarea șocurilor ce apar la trecerea peste denivelări adânci e impresionantă pentru un vehicul din segmentul B. Totuși, în aceste situații, mișcările caroseriei devin oarecum ample (nu și la viteze reduse). Intenționat sau nu, acest comportament se potrivește bine cu însușirile de crossover ale lui Captur.

Test: Renault Clio R.S. 200 EDC

Asamblarea modelelor Renault Captur se desfășoară la uzina spaniolă din Valladolid. Dincolo de consumul economic și emisiile poluante reduse, iată încă un argument ecologic în favoarea mașinii: până la 16% din materialele plastice care intră în componența sa provin din reciclare.

Renault Captur este o propunere incitantă pentru locuitorii tineri ai mediului urban, un vehicul foarte bine conceput pentru plăcerea excursiilor din weekend și, nu în ultimul rând, le va da satisfacție celor care doresc să protejeze natura. Dacă bugetul de exploatare este, la rândul său, protejat, cel presupus de achiziție rămâne oarecum consistent. Tenta premium se simte și din acest punct de vedere…

ams 6/2013

fisa Renault Captur

Articole similare

Comentarii închise.